Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αιφνιδιαστική πτώση 12% για το πετρέλαιο - Ενδείξεις προόδου στις επαφές ΗΠΑ με Maduro για προμήθεια πετρελαίου από την Βενεζουέλα

Αιφνιδιαστική πτώση 12% για το πετρέλαιο - Ενδείξεις προόδου στις επαφές ΗΠΑ με Maduro για προμήθεια πετρελαίου από την Βενεζουέλα
Oι τιμές του πετρελαίου Brent μειώθηκαν κατά 12% στα 112 δολάρια το βαρέλι, ενώ οι τιμές του αμερικανικού αργού μειώθηκαν κατά 13% στα 108 δολάρια το βαρέλι
Σχετικά Άρθρα

Μετά από αρκετές μέρες έντονης ανοδικής κίνησης, σε αιφνιδιαστική και ισχυρή πτώση πέρασαν χτες οι τιμές του πετρελαίου, χάνοντας σημαντικό μέρος από τα κέρδη των προηγούμενων ημερών.
Έτσι οι τιμές του πετρελαίου Brent μειώθηκαν κατά 12% στα 112 δολάρια το βαρέλι, ενώ οι τιμές του αμερικανικοί αργού μειώθηκαν κατά 13% στα 108 δολάρια το βαρέλι.
Εικάζεται ότι η αιφνιδιαστική πτώση στην τιμή του πετρελαίου μπορεί να προεξοφλεί θετική έκβαση στις επαφές με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ, προκειμένου να διασφαλίσουν από αυτή μέρος των εισαγωγών πετρελαίου που χρειάζονται προκειμένου να καλύψουν το κενό που δημιουργείται στην αμερικανική αγορά από το εμπάργκο στις ρωσικές εξαγωγές ενεργειακών προϊόντων.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden απαγόρευσε τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ ως αντίποινα για την εισβολή στην Ουκρανία, τώρα όμως πρέπει να καλύψει το 8% των ρωσικών εισαγωγών που θα λείψουν από την αμερικανική αγορά πετρελαιοειδών με προμήθειες από άλλη χώρα και η μόνη του λύση να στραφεί στο Ιράν και τη Βενεζουέλα, δυο χώρες που οι ΗΠΑ είχαν τιμωρήσει με κυρώσεις εδώ και αρκετά χρόνια.
Όπως έγινε γνωστό από το Reuters, Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας Nicolas Maduro στο Καράκας για τις πρώτες διμερείς συνομιλίες εδώ και χρόνια.
Η Βενεζουέλα τελεί υπό τις αμερικανικές κυρώσεις από το 2019 και έχει κάθε λόγο να θέλει να επαναλάβει τις εξαγωγές πετρελαίου.
Αμερικανοί αξιωματούχοι κατέστησαν σαφές στην κυβέρνηση Maduro ότι προτεραιότητά τους είναι να εξασφαλίσουν προμήθεια πετρελαίου για τις ΗΠΑ και ότι προϋπόθεση για τη χαλάρωση των αμερικανικών κυρώσεων είναι η αποστολή πετρελαίου από τη Βενεζουέλα απευθείας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ούτε το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και η κρατική εταιρεία ενέργειας της Βενεζουέλας PDVSA απάντησαν στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.
Παρόλα αυτά γενική εκτίμηση είναι ότι οι διμερείς συνομιλίες ΗΠΑ-Βενεζουέλας έχουν καταγράψει πρόοδο καθώς η κυβέρνηση Maduro προχώρησε στην απελευθέρωση δύο αμερικανών κρατουμένων, ενός αξιωματούχου μιας αμερικανικής πετρελαϊκής, κι ενός αμερικανοκουβανού, που κρατούνταν από το 2017, σε μια προφανή κίνησης καλής θέλησης προς την αμερικανική κυβέρνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης