Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τουρκία: Διαπραγματευόμαστε με τη Ρωσία διευκολύνσεις στις πληρωμές φυσικού αερίου - Tα διμερή ενεργειακά projects

Τουρκία: Διαπραγματευόμαστε με τη Ρωσία διευκολύνσεις στις πληρωμές φυσικού αερίου - Tα διμερή ενεργειακά projects
Ο υπουργός Ενέργειας Fatih Donmez σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή το πιο σημαντικό ζήτημα για όλες τις χώρες είναι η ασφάλεια και η ασφάλεια του εφοδιασμού»
Η Τουρκία συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την αναβολή πληρωμής για προμήθειες σε φυσικό αέριο, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Fatih Donmez, σύμφωνα με δημοσίευμα του Tass το Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2022.
«Οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για πολλά θέματα βρίσκονται σε εξέλιξη.
Διαπραγματευόμαστε με τρόπο που θα μας ωφελήσει σε πολλά ενεργειακά μέτωπα.
Μιλάμε για αναβολή πληρωμής προμηθειών και πολλά άλλα θέματα.
Αυτή τη στιγμή δεν είχαμε αρνητική εμπειρία με Ρωσία», δήλωσε, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Haberturk.
Ο Donmez σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή το πιο σημαντικό ζήτημα για όλες τις χώρες είναι η ασφάλεια και η ασφάλεια του εφοδιασμού».
Το Bloomberg ανέφερε τον Οκτώβριο, επικαλούμενο πηγές, ότι η τουρκική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Botas ζήτησε από τη Ρωσία να αναβάλει ορισμένες πληρωμές για το ρωσικό αέριο μέχρι το 2024.
Ο υπουργός είπε ότι είναι έτοιμη η υποδομή για τη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου στη χώρα και πλατφόρμας συναλλαγών για την Ευρώπη.

Κόμβος φυσικού αερίου

Ο Donmez πρόσθεσε ότι είναι πεπεισμένος ότι η Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν θα μπορέσουν να γίνουν μέτοχοι στην πλατφόρμα εμπορίας φυσικού αερίου για την Ευρώπη που βρίσκεται υπό διαμόρφωση.
Πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα γίνει επίσης παίκτης σε αυτήν την αγορά - θα χρεωθεί ένα τέλος για την εξυπηρέτηση των συναλλαγών στον κόμβο φυσικού αερίου. Η τιμή του φυσικού αερίου θα προσαρμοστεί ανάλογα με την τιμή στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης, επισήμανε.

Πυρηνικός σταθμός

Η Τουρκία και η Ρωσία συζητούν για την κατασκευή ενός δεύτερου πυρηνικού σταθμού στη χώρα στην επαρχία Σινώπης της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε ο Donmez.
"Το έργο για την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού στη Σινώπη είναι νέο για εμάς. Στην αρχή, μιλήσαμε με την Ιαπωνία, τώρα διαπραγματευόμαστε με τη Ρωσία.
Οι συνθήκες για την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού στη Σινώπη μπορεί να είναι διαφορετικές σε σύγκριση με τον πυρηνικό σταθμό Akkuyu αυτή τη στιγμή υπό κατασκευή.
Η Ρωσία έχει προτάσεις για πυρηνικό εργοστάσιο στη Σινώπη.
Εάν δεν συμφωνήσουμε, θα διαπραγματευτούμε με άλλη χώρα», δήλωσε ο υπουργός
σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Haberturk.
Ο Τούρκος ηγέτης Recep Tayyip Erdogan συζήτησε την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin τον περασμένο Σεπτέμβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης