Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΕ: Αδιέξοδο για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας - Σύγκρουση για τις επιδοτήσεις άνθρακα

ΕΕ: Αδιέξοδο για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας - Σύγκρουση για τις επιδοτήσεις άνθρακα
Δεν συμφώνησαν οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ
Σχετικά Άρθρα
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν τη Δευτέρα 19/6 να συμφωνήσουν στους προγραμματισμένους νέους κανόνες για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αφού συγκρούστηκαν σχετικά με μια πρόταση επέκτασης των επιδοτήσεων για μονάδες άνθρακα ως μέρος της μεταρρύθμισης που αποσκοπεί στην αύξηση της χρήσης χαμηλής ισχύς άνθρακα.
Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ που συνήλθαν στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με το Reuters, ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες χωρίς κοινή στάση για τους κανόνες που επιδιώκουν επίσης να αποφευχθεί η επανάληψη της ενεργειακής κρίσης του περασμένου έτους, όταν οι τιμές ρεκόρ του φυσικού αερίου οδήγησαν στα ύψη τους λογαριασμούς ενέργειας.
Οι συνομιλίες περιπλέκονται από μια καθυστερημένη πρόταση της Σουηδίας, η οποία κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, να επιτραπεί στις χώρες να παρατείνουν τις επιδοτήσεις για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα που παραμένουν σε κατάσταση αναμονής για να αποφευχθούν οι διακοπές ρεύματος.
Η Σουηδή υπουργός Ενέργειας Ebba Busch, η οποία προήδρευσε της συνάντησης, είπε ότι θα συνεχιστεί η εργασία μεταξύ των πρεσβευτών των χωρών της ΕΕ για την προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας.
Χώρες όπως η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γερμανία και το Λουξεμβούργο είχαν αντιταχθεί στην πρόταση για τις επιδοτήσεις άνθρακα, λέγοντας ότι θα υπονόμευαν τους στόχους της Ευρώπης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Εκπομπές CO2

Το προσχέδιο πρότασης, το οποίο είδε το Reuters, θα επιτρέψει στους υπάρχοντες μηχανισμούς δυναμικότητας να παραιτηθούν προσωρινά από ένα όριο εκπομπών CO2 - επιτρέποντας σε μονάδες άνθρακα να συμμετάσχουν - εάν δεν προσελκύσουν αρκετούς παραγωγούς χαμηλών εκπομπών άνθρακα και εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει την εξαίρεση.
Ορισμένες χώρες χρειάζονταν αυτή την επιλογή επειδή η διακοπή του εφοδιασμού με φυσικό αέριο της Ευρώπης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ασκήσει επιπλέον πίεση στη δυναμικότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
«Για ορισμένους από εμάς, ασφάλεια σημαίνει αγορές χωρητικότητας», δήλωσε η Πολωνή υπουργός Κλίματος Anna Moskwa νωρίτερα στη συνάντηση τη Δευτέρα.
Η Πολωνία, η οποία λαμβάνει περίπου το 70% της ενέργειας της από άνθρακα, θα μπορούσε να παρατείνει το καθεστώς στήριξης για εργοστάσια άνθρακα πέραν του 2025 βάσει της πρότασης.
«Δεν είναι συμβατό με τους στόχους της ΕΕ και των εθνικών στόχων για την προστασία του κλίματος», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Κλίματος Robert Habeck, προσθέτοντας ότι παρόλο που τα εργοστάσια άνθρακα θα συνεχίσουν να λειτουργούν σε χώρες συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, η ενίσχυση των επιδοτήσεων για αυτά θα ήταν πολύ μακριά.
Ο άνθρακας είναι το ορυκτό καύσιμο που εκπέμπει περισσότερο CO2. Οι επιστήμονες λένε ότι η χρήση του πρέπει να πέσει κατακόρυφα αυτή τη δεκαετία, εάν ο κόσμος θέλει να αποφύγει τις πιο σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Η τελευταία έκδοση της πρότασης έλεγε ότι μια χώρα πρέπει επίσης να αξιολογήσει τον αντίκτυπο στους στόχους της για την κλιματική αλλαγή.

Τιμές

Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ στοχεύει να καταστήσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας πιο σταθερές και προβλέψιμες, θέτοντας νέες κρατικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πυρηνικούς σταθμούς χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε συμβάσεις σταθερής τιμής για διαφορά.
Οι υπουργοί διαπραγματεύονταν επίσης λεπτομέρειες όπως το πώς θα δαπανηθούν τυχόν έσοδα που προέκυψαν από αυτά τα προγράμματα επιδοτήσεων και εάν θα περιοριστεί η ευρεία επιβολή αυτών των συμβάσεων σταθερής τιμής σε υπάρχοντες σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.
Το τελευταίο προσχέδιο πρότασης θα επέτρεπε επίσης στις χώρες να εισαγάγουν εθνικά σχήματα, μέχρι τα μέσα του 2024, για την ανάκτηση των απροσδόκητων εσόδων από ορισμένους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, εάν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας εκτιναχθούν - μια κίνηση που υποστηρίζεται από χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, αλλά αντιτίθενται ομάδες της βιομηχανίας ενέργειας.
Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να διαπραγματευτούν την τελική αναβάθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με στόχο την ψήφιση του νόμου πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές της ΕΕ το επόμενο έτος.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης