Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα cash flows των μεγάλων του χρηματιστηρίου στη χρήση 2015 και οι επιπτώσεις τους στον ισολογισμό

tags :
Τα cash flows των μεγάλων του χρηματιστηρίου στη χρήση 2015 και οι επιπτώσεις τους στον ισολογισμό
Αν και οι εισηγμένες δημιούργησαν χρήμα λίγες ήταν οι περιπτώσεις που ο ισολογισμός βελτιώθηκε
Υψηλές λειτουργικές ταμειακές ροές δημιούργησαν αρκετές εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης, εξέλιξη που σαφέστατα χαρακτηρίζεται ως θετική από όσους κοιτούν όλες τις γραμμές σε έναν ισολογισμό και όχι μόνο την κερδοφορία.
Σε μια περίοδο η οποία χαρακτηρίζεται από τους περισσότερους ως εξαιρετικά δύσκολη η δημιουργία χρήματος είναι ψηλά στις προτεραιότητες των διοικήσεων των εταιρειών.
Πολλές όμως είναι εκείνες οι περιπτώσεις που αν και το χρήμα που δημιουργήθηκε από τις λειτουργικές ταμειακές ροές ήταν υψηλό σε απόλυτα νούμερα, ωστόσο δεν βοήθησε ώστε να πληρωθούν οι υπόλοιπες δραστηριότητες (επενδυτικές και χρηματοδοτικές) και να μειωθούν παράλληλα οι υποχρεώσεις αλλά και να αυξηθούν τα ταμειακά διαθέσιμα ή να μείνουν στα ίδια τουλάχιστον επίπεδα.
Η Τιτάν δημιούργησε λειτουργικές ταμειακές ροές ύψους 219,5 εκατ. ευρώ αλλά δεν ήταν αρκετές.
Οι υποχρεώσεις αυξήθηκαν ενώ μειώθηκαν τα ταμειακά διαθέσιμα.
Ο ΟΤΕ δημιούργησε λειτουργικές ταμειακές ροές 945 εκατ. ευρώ και βοήθησαν σημαντικά στην ισχυροποίηση του ισολογισμού, αφού μειώθηκαν σημαντικά οι υποχρεώσεις και η μείωση των ταμειακών διαθεσίμων ήταν μικρότερη συγκριτικά.
Ο ΟΠΑΠ παρήγαγε χρήμα ύψους 198,4 εκατ. ευρώ αλλά τα μερίσματα που έδωσε ήταν τέτοια με αποτέλεσμα να μειωθούν τα ταμειακά διαθέσιμα και να αυξηθεί ο δανεισμός.
Η Μυτιληναίος είχε αρνητικές λειτουργικές ταμειακές ροές ύψους 85 εκατ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα υποχώρησαν σημαντικά και παράλληλα αυξήθηκαν οι συνολικές υποχρεώσεις.
Η Motor Oil δημιούργησε 281,4 εκατ. ευρώ ανέβασε σημαντικά τα ταμειακά διαθέσιμα, ενώ αυξήθηκε και ο τραπεζικός δανεισμός που μάλλον δεν χρειαζόταν.
Η ΜΕΤΚΑ είχε αρνητικές λειτουργικές ταμειακές ροές ύψους 100 εκατ. ευρώ.
Οι συνολικές υποχρεώσεις αυξήθηκαν σημαντικά, ενώ εξίσου σημαντική ήταν η υποχώρηση των ταμειακών διαθεσίμων.
Η ΕΧΑΕ δημιούργησε 7 εκατ. ευρώ μέσω λειτουργικών ταμειακών ροών, αλλά οι πληρωμές μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου ήταν σημαντικά μεγαλύτερες με αποτέλεσμα να μειωθούν τα ταμειακά διαθέσιμα.
Τα ΕΛΠΕ 459,7 εκατ. ευρώ αλλά οι υψηλοί χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα που ξεπέρασαν τα 200 εκατ. ευρώ αύξησαν τις υποχρεώσεις.
Η Ελλάκτωρ 33,5 εκατ. ευρώ, αλλά τα ταμειακά διαθέσιμα μειώθηκαν σημαντικά και οι συνολικές υποχρεώσεις λίγο.
Η ΕΥΔΑΠ 64,4 εκατ. ευρώ τα οποία ήταν αρκετά και αύξησαν τα ταμειακά διαθέσιμα αφού οι εκροές λόγω επενδυτικών και χρηματοδοτικών δραστηριοτήτων ήταν μικρότερες.
Η ΔΕΗ 1,16 δις. ευρώ αλλά κατέβαλε 268 εκατ. ευρώ σε τόκους και συνάψεις δανείων και οι συνολικές υποχρεώσεις υπερβαίνουν τα 11,4 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ δημιούργησε 175 εκατ. ευρώ αλλά δεν έφτασαν με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι υποχρεώσεις στα 2,04 δισ. ευρώ από 1,81 δισ. ευρώ ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα παρουσίασαν μικρή βελτίωση.
Η Lamda μείωσε υποχρεώσεις και ταμειακά διαθέσιμα ενώ είχε αρνητικές λειτουργικές ταμειακές ροές ύψους 750 χιλ. ευρώ.
Η Folli Follie δημιούργησε 57,8 εκατ. ευρώ τα οποία δεν έφτασαν με αποτέλεσμα να μειωθούν τα ταμειακά διαθέσιμα περισσότερο από τις υποχρεώσεις.
Η Aegean είχε λειτουργικές ταμειακές ροές 54,2 εκατ. ευρώ. Μειώθηκαν τα ταμειακά διαθέσιμα και αυξήθηκαν οι υποχρεώσεις.
Η Τέρνα Ενεργειακή δημιούργησε 86,2 εκατ. ευρώ αλλά αύξησε υποχρεώσεις και κράτησε σταθερά τα ταμειακά διαθέσιμα.
Η Grivalia είχε 44,7 εκατ. ευρώ, μειώθηκαν τα ταμειακά διαθέσιμα αλλά υπερκαλύπτουν τις συνολικές υποχρεώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης