Τελευταία Νέα
Gun Room

North American Arms 22 - Μινιμαλισμός

tags :
North American Arms 22 - Μινιμαλισμός
Το μικρότερο μοντέλο ΝΑΑ 22S διαθέτει βυκίο πέντε φυσιγγίων, έχει μήκος 9 eκατοστά και ζυγίζει 116 γραμμάρια
Σε μιά παλιότερη εποχή που οι άνθρωποι πίστευαν στην κομψότητα αλλά είχαν ακόμη την ελευθερία να οπλοφορούν για να υπερασπίζονται τον εαυτό τους, υπήρχαν πιστόλια “τσέπης γιλέκου”.
Όπως υποννοεί το όνομα επρόκειτο για μικρά -συνήθως μονόσφαιρα ή μικρά περίστροφα- που χρησιμοποιούσαν γομώσεις μαύρης πυρίτιδας και στρογγυλά “βόλια”.
Σκοπός τους ήταν το να αποκρύπτονται διακριτικά στην τσέπη του δάνδη κατόχου, ως τελευταία γραμμή άμυνας.
Πάνω σε αυτή την ιδέα, η μικρή εταιρεία North American Arms από τη Γιούτα έχει βασίσει μια σειρά από μίνι περίστροφα.
Κατέχουν τη διάκριση ότι είναι τα μικρότερα όπλα αυτού του είδους τα οποία χρησιμοποιούν ευρέως διαθέσιμα πυρομαχικά (.22 Short, .22Long Rifle και .22 WMR).
Για την ακρίβεια, το μικρότερο από αυτά το μοντέλο ΝΑΑ 22S διαθέτει βυκίο πέντε φυσιγγίων, έχει μήκος 9 eκατοστά και ζυγίζει 116 γραμμάρια.
Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς κάτι διακριτικότερο.
1_61.jpg

Ο κόσμος τα αγοράζει

Με την πρώτη ματιά φαίνονται σαν παιχνίδια, ενδιαφέροντα πονήματα πάνω στην οπλουργική τέχνη που κάποιος θα κοιτάξει με χαμόγελο πριν τα προσπεράσει.
Για κάποιο λόγο όμως τα μίνι περίστροφα “πουλάνε”.
Η North American Arms ειδικεύεται στην κατασκευή εξαιρετικά συμπαγών όπλων αυτοάμυνας και τα παράγει από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Για την ακρίβεια η σχεδίαση είναι ακόμη παλαιότερη, αφού η NAA αγόρασε την πατέντα από τη Freedom Arms (γνωστή από τα περίστροφα.454 Casull) που τα κατασκεύαζε μέχρι τότε.
Οπότε υπάρχει ένα κοινό που τα χρησμοποιεί.
Στο επίσημο site της εταιρείας συνήθιζαν να δημοσιεύουν αποκόμματα ειδήσεων από περιστατικά όπου κάτοχοι απέτρεψαν επιτυχώς επιθέσεις σε βάρος τους, όντας οπλισμένοι με τα λιλιπούτεια “εικοσιδυάρια”.

Λειτουργία- υπέρ και κατά

Απο τεχνική σκοπιά, τα ΝΑΑ 22 είναι περίστροφα μονής ενέργειας.
Δηλαδή, ο χειριστής πρέπει να οπλίσει τη σφύρα με το χέρι του για να περιστραφεί το βυκίο και να ευθυγρααμμιστεί ένα φυσίγγιο με την κάνη.
Αυτο επιτρέπει το σχεδιασμό ενός σκελετού χωρίς φυλακτήρα σκανδάλης, μειώνοντας στο ελάχιστο τις διαστάσεις.
Μη έχοντας κάποια ασφάλεια που να μπλοκάρει την κίνηση του επικρουστήρα, η ΝΑΑ έχει χρονίσει το βυκίο ώστε όταν η σφύρα είναι κατεβασμένη, η μύτη του επικρουστήρα ασφαλίζει σε αντίστοιχες εσοχές ανάμεσα στις πέντε θαλάμες του βυκίου.
Με την όπλιση, η περιστροφή ολοκληρώνεται και ο επικρουστήρας ευθυγραμμίζεται με το φυσίγγιο.
Δεν υπάρχει κάποιου είδους εξωστήρας για τους κενούς κάλυκες.
2_5.png
Ο άξονας του βυκίου απλά ξεβιδώνεται με τα δάχτυλα και χρησιμοποιείται ως “πόντα” για να σπρώξει τους κάλυκες έξω.
Είναι η απλούστερη δυνατή μέθοδος αλλά σημαίνει ότι η επαναγέμιση είναι πρακτικά αδύνατη σε συνθήκες πίεσης, αφού απαιτείται αποσυναρμολόγηση του όπλου.
Λαβή έχει πολύ μικρό μήκος και ίσα που επαρκεί για κράτημα με τα δύο πρώτα δάκτυλα.
Το ίδιο απλοϊκό είναι και το σύστημα σκόπευσης. Υπάρχει μόνο μια εμπρόσθια ακίδα στην κορυφή της κάνης.
Ο χρήστης την τοποθετεί πάνω στο στόχο και χρησιμοποιεί το προφίλ του σκελετού για να ευθυγραμμίσει το όπλο. Στις τυπικές αποστάσεις άμυνας επαρκεί για βολές στο κέντρο της μάζας.

Ποιότητα και αξεσουάρ

Τα μίνι ΝΑΑ κατασκευάζονται από ανοξείδωτο ατσάλι που προσφέρει προστασία από τον ιδρώτα.
Οι συνήθεις λαβές φτιάχνονται από εμποτισμένο λαμινέ ξύλο αν και υπάρχουν αρκετές επιλογές σε πιό εξωτικά υλικά.
Η εταιρεία προσφέρει μια σειρά από θήκες που επιτρέπουν στα περιστροφάκια να κρύβονται πχ. σε μια τσέπη παντελονιού χωρίς να πέφτουν στο εσωτερικό της και να “χάνονται”.
4_53.jpg

Υπάρχουν επίσης θήκες που επιτρέπουν την ανάρτηση γύρω από το λαιμό, ακόμη και μια αγκράφα ζώνης στην οποία ασφαλίζει για μεταφορά το μικρό πιστόλι.
Το πιο πρακτικό ίσως αξεσουάρ είναι ένα κλιπ -παρόμοιο με αυτά των σουγιάδων τσέπης- που επιτρέπει το αγκίστρωμα στο στρίφωμα του παντελονιού ή σε μια εσωτερική τσέπη μπουφάν.

Επαρκής άμυνα;

Τα όπλα αυτά είναι ακατάλληλα για σπορ ή κυνήγι.
Προορίζονται για αυτοάμυνα.
Για κάποιους η ικανότητα να τα μεταφέρουν σε μια τσέπη ή ένα μπρελόκ αποτελεί θέλγητρο.
Σίγουρα οι μικρές διαστάσεις είναι επιθυμητό χαρακτηριστικό, όμως οι περιορισμοί που επιβάλλουν είναι σημαντικοί.
Δε θα σταθούμε στην ισχύ του φυσιγγίου .22 Short ή του ελάχιστα μεγαλύτερου .22LR, αφού οποιοδήποτε τραύμα από πυροβόλο όπλο μπορεί να αποβεί μοιραίο.
Όμως αξίζει να σημειωθεί ότι σκοπός της άμυνας είναι η άμεση παύση της απρόκλητης επίθεσης, πριν ο αμυνόμενος βλαφθεί.
Αυτό επιβάλλει πλήγματα που θα καταβάλλουν άμεσα και θα διακόψουν την επίθεση και είναι κοινά αποδεκτό ότι μεγαλύτερα, ισχυρότερα βλήματα λειτουργούν αποτελεσματικότερα.
5_38.jpg
Ο αντίλογος είναι πως τέτοιου μεγέθους όπλα απαιτούν πολυ λιγότερες “θυσίες” για να μεταφερθούν πάνω στο σώμα του κατόχου τους και άρα είναι πιθανότερο να είναι διαθέσιμα όταν χρειαστούν.
Αξιολογώντας με κριτήρια ευστοχίας, ισχύος και ευχρηστίας, τα μίνι περίστροφα της ΝΑΑ υπολείπονται σημαντικά σε σχέση με άλλες λίγο μεγαλύτερων διαστάσεων επιλογές.
Αυτό βέβαια είναι υποκειμενική άποψη, όμως πιστεύουμε ότι αν κάποιος αναλάβει την ευθύνη και το βάρος του να οπλοφορεί πρέπει να χρησιμοποιεί το αποδοτικότερο διαθέσιμο εργαλείο για το σκοπό αυτό.
Για αυτό θα συγκαταλέγαμε τα μικροσκοπκά περίστροφα της North American στην κατηγορία “ενδιαφέροντα παιχνίδια” και όχι στα αντικείμενα με πρακτική αξία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης