Τελευταία Νέα
Gun Room

CZ 75 TOBRUK: Σε δημοπρασία για την Ουκρανία

tags :
CZ 75 TOBRUK: Σε δημοπρασία για την Ουκρανία
Οι Τσέχοι δείχνουν με κάθε ευκαιρία την έμπρακτη συμπάθεια τους προς την Ουκρανία

Φαίνεται ότι πλέον δε μπορεί κανείς να κοιτάξει τις ειδήσεις σε οποιοδήποτε τομέα, χωρίς να βρεί κάτι που συνδέεται με τη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση.
Οι Τσέχοι, από τους πιστότερους συμμάχους των ΗΠΑ στην ανατολική Ευρώπη και άσπονδοι εχθροί των Ρώσων (ελέω σοβιετικής καταπίεσης) δείχνουν με κάθε ευκαιρία την έμπρακτη συμπάθεια τους προς την Ουκρανία. Πρόσφατα διοργάνωσαν με τη βοήθεια του Forbes διαδικτυακή δημοπρασία που απέφερε συνολικά 27,8 εκατομμύρια τσεχικές κορώνες (1.2 εκατομμύρια δολλάρια).
Μεταξύ των αντικειμένων ξεχώρισε ένα επετειακό CZ75 “Tobruk” που δημοπρατήθηκε για 5 εκατομμύρια κορώνες (περίπου 200.000 δολλάρια).
Το όπλο δώρισε η κατασκευάστρια για το σκοπό.
Τα έσοδα κατέληξαν στην οργάνωση “Ελευθερία για την Ουκρανία”.
2_27.png
Tobruk

H Ceska Zbrojovka παρουσίασε το 2021 μια περιορισμένη έκδοση 80 μόλις αριθμημένων πιστολιών CZ75 για να τιμήσει την ογδοηκοστή επέτειο της μάχης του Tobruk στη βόρεια Αφρική.
Στην πολιορκία που διέρκησε μεταξύ 21 Οκτωβρίου και 10 Δεκεμβρίου του 1941, έλαβαν μέρος 739 Τσεχοσλοβάκοι στρατιώτες, μέλη του 11ου Συντάγματος Πεζικού, πολεμώντας στο πλευρό των Βρετανών.
Υπό την ηγεσία του αντισυνταγματάρχη Karel Klapalek (Καρέλ Κλάπαλεκ), οι εθελοντές υπερασπίστηκαν το λιμάνι και την πόλη από τις γερμανικές και ιταλικές επιθέσεις.
Άφησαν στο αφρικανικό έδαφος εννέα νεκρούς ενώ δεκάδες τραυματίστηκαν.
Μετά το τέλος του πολέμου και την επικράτηση κομουνιστικού καθεστώτος στην Τσεχοσλοβακία, η ιστορία του 11ου Συντάγματος αποσιωπήθηκε καθώς το καθεστώς υποβάθμιζε τη συμμετοχή των “καπιταλιστών” στη νίκη κατά του ναζισμού και οι στρατιώτες που πολέμησαν με τους Βρετανούς θεωρήθηκαν ύποπτοι.
Μετά τις βελούδινες επαναστάσεις που διέλυσαν το ανατολικό μπλόκ, τέτοιες επέτοιοι άρχισαν να προβάλλονται για να τονίσουν τους παλιότερους δεσμούς με τη Δύση.
Πλέον οι Τσέχοι τιμούν με επισημότητα την πολιορκία του Τομπρούκ.
3_29.png
Ένα ξεχωριστό πιστόλι

Το μοντέλο 75 είναι η ναυαρχίδα της εταιρείας και ένα απο τα εμβληματικότερα όπλα του 20ου αιώνα.
Θεωρείται από πολλούς το τελειότερο υπόδειγμα στρατιωτικού πιστολιού 9mm. Διαθέτει ακρίβεια, αντοχή και μεγάλη ισχύ πυρός. Ζυγίζει ένα κιλό και κατασκευάζεται από ατσάλι.
Η έκδοση Tobruk έχει υποστεί χειροποίητο γυάλισμα ως ότου ο σκελετός και το κλείστρο να λάμψουν σαν καθρέπτης και βάφτηκε με παραδοσιακή στιλπνή βαφή.
Τα περιθώρια έχουν διακοσμηθεί με σύρμα ασημιού, το οποίο ο χαράκτης ενσωμάτωσε με σκαρπέλο και σφυράκι μέσα στο ατσάλι.
Τα χειριστήρια (σφύρα, σκανδάλη, ασφάλεια, απελευθέρωση κλείστρου και γεμιστήρα) είναι επάργυρα για να δένουν οπτικά με το χαρακτικό μοτίβο.
Στην αριστερή πλευρά έχουν χαραχτεί τα έτη “194-2021” και ο χαρακτηρισμός “CZ 75 TOBRUK” πάνω στο μέταλλο του κλείστρου.
Η επιγραφή στο σκελετό γράφει: “Κατασκευασμένο στην Τσεχική Δημοκρατία περιορισμένη έκδοση 80 τεμαχίων”.
Η δεξιά πλευρά επίσης φέρει ιδιαίτερη σήμανση με τις λέξεις “Tobruk, Libye” να είναι χαραγμένες κοντά στο στόμιο της κάνης.
Πάνω από τη λαβή έχει γραφτεί στην τσεχική γλώσσα ένα γνωμικό που αντηχεί επίκαιρο “Ισχύς βασισμένη στην αδικία είναι πρόσκαιρη” και από κάτω της μνημονεύεται το “Τσεχοσλοβάκικο 11ο Σύνταγμα Πεζικού - Ανατολή”.
4_18.png
Μοναδικές λεπτομέρειες

Πέρα από τις εγχαράξεις και το ασήμι, το CZ 75 Tobruk φορά ένα ζευγάρι δρύινων λαβών διακοσμημένων με τον τσεχικό θυρεό.
Ξεχωριστή είναι και η βάση των γεμιστήρων. Αντί για τις συνηθισμένες και αναμφισβήτητα πρακτικές -πλήν όμως βαρετές- που έχουν σκοπό να προστατεύουν το γεμιστήρα από πτώσεις, οι τεχνίτες στο Μπρνό έφτιαξαν μερικές υπέροχα γυαλισμένες μεταλλικές βάσεις.
Με άψογο φινίρισμα, έχουν σκαλιστεί με τη φιγούρα των “Αρουραίων της Ερήμου”. Αυτό είναι το διάσημο σήμα της βρετανικής Έβδομης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας που έδρασε στη βόρεια Αφρική μεταξύ Αιγύπτου και Κυρηναϊκής, σηκώνοντας μεγάλο μέρος το βάρους των μαχών ενάντια στους Ιταλούς και το γερμανικό Άφρικα Κόρπς του Ρόμελ.
Οι Τσεχοσλοβάκοι έλαβαν μέρος στην άμυνα του Τομπρούκ ως μέρος εκείνου του σχηματισμού.
Ακόμη και ο σειριακός αριθμός του όπλου είναι ξεχωριστός και επετειακός.
Καταχωρήθηκαν ογδόντα μοναδικοί αριθμοί, από “1941-01” ως “1941-80”. Το όπλο που η CZ δώρισε για τη δημοπρασία φαίνεται πως είναι το “1941-07”.
Το γεγονός ότι αυτή η μοναδική σειρά πιστολιών ήταν ήδη εξαντλημένη από την ημέρα κυκλοφορίας της και το όπλο έφυγε από το μουσείο-εκθετήριο της εταιρείας στο Ουχέρσκι Μπρόντ με μόνο σκοπό να δωρηθεί, ανεβάζει ακόμη περισσότερο το πρεστίζ του και την αξία της προσφοράς.
Άσχετα από το αν κάποιος συμφωνεί ή όχι με τη στάση των Τσέχων, μπορεί να κατανοήσει τη διάθεση τους να στηρίξουν την ουκρανική κυβέρνηση, έστω και ως “αντανακλαστικό” δικών τους εμπειριών από τον ψυχρό πόλεμο. Και πέρα από οποιαδήποτε γεωπολιτική τοποθέτηση, μπορούμε να θαυμάσουμε το λειτουργικό αυτό έργο τέχνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης