Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τρεις εγκληματικές οργανώσεις Χρυσή Αυγή, Βαγγέλης Μαρινάκης και Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο οικονομικός δόλος και ο ρόλος της δικαιοσύνης

Τρεις εγκληματικές οργανώσεις Χρυσή Αυγή, Βαγγέλης Μαρινάκης και Λαυρέντης Λαυρεντιάδης,  ο οικονομικός δόλος και ο ρόλος της δικαιοσύνης
Η έννοια της εγκληματικής οργάνωσης ερμηνεύεται κατά το δοκούν κατά την υποκειμενική κρίση του κάθε δικαστικού λειτουργού
(upd)Οι τρεις γνωστότερες εγκληματικές οργανώσεις ή κατά το ορθότερο χαρακτηριζόμενες ως εγκληματικές οργανώσεις είναι η Χρυσή Αυγή που δεν διαγνώστηκε οικονομικός δόλος, ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης που είναι δυσδιάκριτο αν υπήρξε οικονομικός δόλος στις κατηγορίες περί στημένων παιχνιδιών και ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης που κατηγορείται για οικονομικό δόλο.
Προσπερνώντας τα περί τεκμηρίου αθωότητας που προφανώς και είναι ουσιώδη η ελληνική δικαιοσύνη επιφύλαξε τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις για τρεις εγκληματικές οργανώσεις.
Στην Χρυσή Αυγή πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα που κατέλαβε την τρίτη θέση στις ευρωεκλογές, η δικαιοσύνη ή κατά το ορθότερο μια μικρή ομάδα δικαστικών λειτουργών, ενώ δεν διαπιστώθηκε οικονομικός δόλος (το αποδεικνύουν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ στην Χρυσή Αυγή) προφυλάκισε μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Το βασικό κατηγορητήριο είναι ότι χρησιμοποίησαν βίαιες μεθόδους αλλά αναγνωρίζεται ότι δεν υπήρξε οικονομικός δόλος.
Στην περίπτωση της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης υπό τον Βαγγέλη Μαρινάκη γνωστό επιχειρηματία και χρηματοδότη μέσων ενημέρωσης όπως το Πρώτο Θέμα και τα Παραπολιτικά και όχι μόνο αυτά είναι δυσδιάκριτο αν  υπήρξε ή όχι οικονομικός δόλος.
Η δικαιοσύνη αρκέστηκε στο να υποβάλλει εγγράφως την απολογία του χωρίς να υπάρξει σύλληψη και προφυλάκιση εμπρός στις κάμερες, όπως συνέβη στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής.
Είναι ένοχοι ο Βαγγέλης Μαρινάκης ή η Χρυσή Αυγή, θα το πληροφορηθούμε όταν τελεσιδικήσουν τα δικαστήρια.
Με δεδομένο ότι το τεκμήριο της αθωότητας είναι ύψιστο δικαίωμα για κάθε κατηγορούμενο τόσο η Χρυσή Αυγή όσο και ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι αθώοι μέχρι απόδειξης του αντιθέτου.
Υπάρχει και μια τρίτη εγκληματική οργάνωση με τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στο επίκεντρο.
Ο Λαυρεντιάδης γνωστός επιχειρηματίας κατηγορείται ότι εξαπάτησε τις τράπεζες από τις οποίες δανείστηκε υπέρογκα ποσά.
Το κατηγορητήριο είναι πολύ μεγάλο και γνωστό.  
Ο Λαυρεντιάδης προφυλακίστηκε και παρήλθε το 18μηνο και αποφυλακίστηκε ενώ το δικαστήριο έχει οριστεί εκτός απροόπτου για τον Μάρτιο του 2015.
Ο Λαυρεντιάδης όντας και αυτός μέτοχος και χρηματοδότης σε πολλά μέσα ενημέρωσης, εγκαταλείφθηκε άρον άρον και στο τέλος κατέληξε στην φυλακή ενώ εσχάτως αποφυλακίστηκε.
Και για τις 3 εγκληματικές οργανώσεις – χαρακτηρισμός που οι δικαστικοί λειτουργοί δίνουν προφανώς για να μπορέσουν να προφυλακίσουν – ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας.
Όμως το βασικό ζήτημα είναι ότι η δικαιοσύνη για τις 3 εγκληματικές οργανώσεις – όπως η ίδια τις χαρακτήρισε – δεν τήρησε την ίδια στρατηγική ώστε να ισχύει το περί δικαίου αίσθημα, να ισχύσει ότι η δικαιοσύνη είναι τυφλή και όχι μισότυφλη.
Τρεις εγκληματικές οργανώσεις ουσιαστικά τρεις διαφορετικές αντιμετωπίσεις και αυτό τι δείχνει ότι πίσω από τις αποφάσεις των δικαστικών λειτουργών κρύβεται πρωτίστως ο υποκειμενικός παράγοντας και σε μια προέκταση της σκέψης ο δόλος.
Όπως οι εγκληματίες έχουν δόλο, δόλο έχουν και οι δικαστές όπως αποδεικνύονται από διάφορες αποκαλύψεις που έρχονται στο φως.
Τελικώς η έννοια της εγκληματικής οργάνωσης ερμηνεύεται κατά το δοκούν κατά την υποκειμενική κρίση του κάθε δικαστικού λειτουργού και έτσι δίδεται το δικαίωμα στην κοινωνία να εκτιμά ότι….υπάρχουν πολλά μέτρα και πολλά σταθμά στην απονομή της δικαιοσύνης.
Η απονομή της δικαιοσύνης πολλές φορές είναι διάτρητη και αυτά τα περί εμπιστοσύνης στην δικαιοσύνη που μονότονα επικαλούνται πολλοί δήθεν σεβόμενοι τον θεσμό…υποκρύπτουν την μόνιμη ανησυχία ότι….δεν εμπιστεύονται την δικαιοσύνη.

(πρώτη ενημέρωση 6 Νοεμβρίου 2014, 08:14)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης