Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El Pais: Καχύποπτη η Ευρώπη έναντι των σχεδίων Τσίπρα – Ανησυχία από την προσέγγιση Αθήνας-Μόσχας

El Pais: Καχύποπτη η Ευρώπη έναντι των σχεδίων Τσίπρα – Ανησυχία από την προσέγγιση Αθήνας-Μόσχας
Η επίσκεψη Τσίπρα στη ρωσική πρωτεύουσα λαμβάνει χώρα σε μια στιγμή υψίστης έντασης, σημειώνει η ισπανική εφημερίδα
Τα δύο μέτωπα που ανησυχούν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η κατάσταση στα ανατολικά της Ουκρανίας και η ελληνική κρίση χρέους, συγκλίνουν στη Μόσχα την Τετάρτη και την Πέμπτη, καθώς όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας «El Pais», εκεί θα συναντηθεί ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας με τον ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin.
Η συνάντηση αυτή λαμβάνει χώρα σε μια στιγμή όπου η ένταση έχει φθάσει στο μέγιστο σημείο, μόλις μία ημέρα πριν την αποπληρωμή από την Ελλάδα ποσού 450 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ και με τις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους εν πλήρη εξελίξει, προκειμένου η χώρα να ξεκλειδώσει τα απαραίτητα κεφάλαια ώστε να αποφύγει μια χρεοκοπία μέσα στον Απρίλιο.
Πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες βλέπουν με καχυποψία την προσέγγιση Αθήνας – Μόσχας και προειδοποιούν ενάντια στον πειρασμό να διασπασθεί η ευρωπαϊκή ενότητα σε σχέση με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία για τη στάση της στην ουκρανική κρίση.
Παράλληλα, σημειώνεται, μεγεθύνεται το χάσμα με τη Γερμανία, μετά την ανακοίνωση από την ελληνική κυβέρνηση ότι οι γερμανικές αποζημιώσεις ανέρχονται σε 278,7 δισ. ευρώ, ποσό ελαφρώς χαμηλότερο του ελληνικού ΑΕΠ, αλλά μεγαλύτερο του ποσού που έχει δεχθεί η χώρα από τα δύο προγράμματα διάσωσης.
Στο άρθρο επισημαίνεται ακόμη ότι ο έλληνας ηγέτης θέρμανε ακόμη περισσότερο το κλίμα πριν από το ταξίδι του με δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, τασσόμενος κατά των κυρώσεων, χαρακτηρίζοντάς τις ως «δρόμο προς το πουθενά».
Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Martin Schulz, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, σημειώνοντας ότι είναι μη αποδεκτό ένας αρχηγός κράτους να θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ενότητα σε αντάλλαγμα για τη ρωσική βοήθεια.
Πιο διπλωματικός ήταν ο επίτροπος Οικονομικών Θεμάτων, Pierre Moscovici, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του ανέφερε ότι δεν έχει να κάνει καμία δήλωση σχετικά με τη συνάντηση Τσίπρα – Putin, όμως επέστησε την προσοχή σημειώνοντας ότι είναι φανερό ότι η Ρωσία δεν αποτελεί εναλλακτική για την Ελλάδα.
«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις διπλωματικές τις μας θέσεις, όμως το μέλλον της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη», τόνισε.
Αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωσή της σημειώνει ότι κάθε κράτος μέλος είναι ελεύθερο να ασκεί την εξωτερική του πολιτική, όπως αυτό κρίνει, ωστόσο πίσω από αυτήν κρύβονται οι ανησυχίες του προέδρου της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, ο οποίος βλέπει αυτή την επίσκεψη σαν μια κίνηση του ρώσου προέδρου να αποσταθεροποιήσει την ενότητα της Ε.Ε., όπως και του Αλ. Τσίπρα, ο χρόνος του οποίου εκπνέει για να παρουσιάσει ορισμένες μεταρρυθμιστικές προτάσεις που θα γίνουν αποδεκτές.
Αν και η επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα φαινόταν ότι θα έχει μόνον οικονομικό χαρακτήρα, φαίνεται ότι θα έχει και πολιτικό όπως καταδεικνύεται από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ρώσου προέδρου, κάτι που επιβεβαιώνουν και ευρωπαϊκές πηγές, που σημειώνουν ότι θα είναι «αυστηρά πολιτικού χαρακτήρα» και ότι σε περίπτωση που υπάρξει διάσπαση της ενιαίας θέσης τις Ε.Ε. έναντι της Ρωσίας, αυτό θα έχει μεγάλες συνέπειες.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης