Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Ποιο θα είναι το μοντέλο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους

JP Morgan: Ποιο θα είναι το μοντέλο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους
Αναπόφευκτη η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα
Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους επισημάνει η J.P. Morgan, τονίζοντας ότι με βάση το ισχύον ευρωπαϊκό πλαίσιο η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής ή με περιόδους χάριτος.
Στην τελευταία 5σέλιδη ανάλυσή της με τίτλο "Greece: The contours of official debt relief” (Ελλάδα: Η χάραξη της ελάφρυνσης του επίσημου χρέους), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αναφέρει ως βασικό σενάριο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ότι η βιωσιμότητά του θα βελτιωθεί χάρη στις λογικές επιμηκύνσεις του χρόνου αποπληρωμής και στις αναβολές αποπληρωμής των τόκων.
Τονίζει, δε, πως ακόμα και σε αυτό το σενάριο η ευαισθησία του ελληνικού χρέους στα επίμονα σοκ, για παράδειγμα στα δημοσιονομικά, θα παραμείνει ως έντονη ανησυχία, που ενδεχομένως θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί σε βάθος χρόνου, ανάλογα και με τα μακροοικονομικά αποτελέσματα και τις συνθήκες της αγοράς.
Αναλυτικότερα, η J.P. Morgan επισημαίνει πως το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από το 2012, ωστόσο έγινε σημαντικό ζήτημα μετά τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού (2015) για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.
Ακόμα και αν υποτεθεί πως θα καταγραφεί σταθερή ανάπτυξη και ισχυρή δημοσιονομική απόδοση, από την ανάλυση της J.P.Morgan για το ελληνικό χρέος, βάσει της δυναμικής του, των αναγκών χρηματοδότησης και τις αποπληρωμές των τόκων, προκύπτει πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη.
Αυτό ισχύει ακόμα και αν κριθεί ότι το κόστος χρηματοδότησης του ελληνικού χρέους είναι διαχειρίσιμο μέχρι το 2023, ελέω του χαμηλού κόστους χρηματοδότησης από τους εταίρους της Ελλάδας, της αναβολής αποπληρωμής των τόκων και της διάρθρωσης αποπληρωμής του.
Εντούτοις, μόλις τεθεί σε ισχύ το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής και η περίοδος χάριτος του EFSF τελειώσει, το χρέος υποτίθεται ότι θα «μεταναστεύσει» στους ισολογισμούς του ιδιωτικού τομέα (σ.σ. έξοδος στις αγορές), με το κόστος χρηματοδότησης να είναι αναμφισβήτητα μεγαλύτερο από τους πολύ ευνοϊκούς όρους με τους οποίους δανείζεται η χώρα σήμερα.
Κατά την άποψη της J.P. Morgan, η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να θεωρηθεί ως μέσο για τη διευκόλυνση της μετάβασης του χρέους στην ιδιωτική αγορά σε διατηρήσιμα επίπεδα, προκειμένου να αποφευχθεί μία μεσοπρόθεσμη φούσκα στα επιτόκια και μια διασφάλιση της σύγκλισης (σ.σ. των επιτοκίων στα επίπεδα των άλλων χωρών) με την πάροδο του χρόνου.
Δεδομένου ότι το ονομαστικό κούρεμα του χρέους δεν επιτρέπεται υπό το παρόν ευρωπαϊκό πλαίσιο, υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι (με τον ένα να μην αποκλείει τον άλλο) με τους οποίους οι Ευρωπαίοι μπορούν να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους: την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής ή τις περιόδους χάριτος στην αποπληρωμή των τόκων.
Η J.P. Morgan συμπεραίνει ότι υπάρχει χώρος για σημαντικούς ελιγμούς στη χορήγηση ελάφρυνσης χρέους στην Ελλάδα.
Ως επιλογή προκρίνει μια 10ετή επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής προς τον EFSF/ESM και μια 10ετή περίοδο χάριτος στην αποπληρωμή των τόκων στον ESM (ο EFSF έχει ήδη χορηγήσει μια 10ετή περίοδο χάριτος το 2012).
Όπως αναφέρει, αυτό δε θα είναι επαρκές για να αποκαταστήσει την αρχική δυναμική στις βασικές μεταβλητές της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που προβλέπονταν πριν από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, καθώς κάτι τέτοιο θα απαιτούσε ονομαστικό κούρεμα του χρέους, ωστόσο θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό να τεθεί η δυναμική του ελληνικού χρέους σε μια πιο σταθερή βάση μακροπρόθεσμα.
Η J.P. Morgan εκτιμά, επίσης, ότι αυτή η εκδοχή της ελάφρυνσης του χρέους θα γινόταν αποδεκτή από τους ευρωπαίους εταίρους και θα αποτελούσε έναν λογικό συμβιβασμό μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των Ευρωπαίων.
Σημειώνει, δε, πως για να διατηρηθεί το χρέος ως κίνητρο για την Ελλάδα, η ελάφρυνση αυτού θα μπορούσε να γίνει υπό όρους.
Για παράδειγμα, οι λεπτομέρειες θα μπορούσαν να συμφωνηθούν τώρα, αλλά με αναβολή στην εφαρμογή τους ανάλογα με την επίτευξη ορισμένων δημοσιονομικών στόχων από την ελληνική πλευρά.
Η αμερικανική τράπεζα προειδοποιεί, πάντως, ότι αυτή η εκδοχή ελάφρυνσης του χρέους θα ήταν ευπαθής στις ήπιες αλλά επίμονες αποκλίσεις από τους φιλόδοξους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας.
Κατά την άποψή της J.P. Morgan, περαιτέρω κινήσεις ελάφρυνσης του χρέους θα μπορούσαν να γίνουν, ώστε να εξασφαλιστεί ένα πιο ισχυρό αποτέλεσμα, αν χρειαστεί, σε περίπτωση μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.
Φυσικά, αυτό θα συνεπαγόταν υψηλότερο κόστος για τους πιστωτές και σε κάποιο βαθμό είναι μια πολιτική απόφαση, προσθέτει η τράπεζα, τονίζοντας, ωστόσο, ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι μια ελάφρυνση του χρέους είναι πιθανή, προκειμένου να μειωθεί η ανησυχία για το ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας.

Ελάφρυνση χρέους: Γιατί και πότε

Για τη J.P. Morgan είναι προφανές ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Στο βασικό σενάριο της επενδυτικής τράπεζας υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν δύο δεκαετίες προτού ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ υποχωρήσει κάτω από το 100%.
«Γιατί τότε είναι η Γερμανία είναι τόσο επικριτική ως προς την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους;», διερωτάται η J.P. Morgan και αναφέρει:
«Πέρα από πολιτικές σκοπιμότητες που συνδέονται με την εσωτερική πολιτική, υπάρχουν δύο κύριες απαντήσεις, κατά την άποψή μας.
Πρώτον, η Γερμανία επιθυμεί να διατηρήσει τα ισχυρά κίνητρα για τις ελληνικές αρχές.
Δεύτερον, η Γερμανία πιθανόν αισθάνεται ότι οι ισχύοντες ευνοϊκοί όροι χρηματοδότησης του ελληνικού χρέους, καθώς και το οπισθοβαρές προφίλ του είναι ήδη αρκετά έως το 2023, κάτι που αποχαρακτηρίζει από «κρίσιμη» τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος.
Αλλά αισθανόμαστε ότι δεδομένης της αναχρηματοδότηση του χρέους με επιτόκια της αγοράς από το 2018, θα ήταν
είναι σημαντικό να βοηθήσουμε την Ελλάδα διασφαλίσει βιώσιμα επιτόκια νωρίτερα παρά αργότερα, μεγιστοποιώντας έτσι την πιθανότητα να είναι αδέσμευτη η πρόσβασή της στην αγορά.
Παρ 'όλα αυτά, υπάρχει χώρος για μια συμφωνία υπό όρους, όπου οι λεπτομέρειες της ελάφρυνσης του χρέους θα συμφωνηθούν και θα ανακοινωθούν εκ των προτέρων, αλλά η εφαρμογή θα γίνει σταδιακά, για να υπάρχουν κίνητρα συμμόρφωσης για την ελληνική πλευρά, κατά τα κρίσιμα επόμενα χρόνια.







Η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος

Το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας περιείχε τη σιωπηρή υπόσχεση της ελάφρυνσης του χρέους από τους ευρωπαίους εταίρους, με την προϋπόθεση η Ελλάδα να συμμορφωνόταν με τους όρους του προγράμματος.
Η ελάφρυνση του χρέους είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος.
Η πρώτη αξιολόγηση είχε προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2015, όμως καθυστέρησε λόγω τόσο της αναβλητικότητας της εφαρμογής των όρων του προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση, όσο και της σύγκρουσης των απόψεων των δανειστών.
Η J.P. Morgan υπενθυμίζει πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι ζωτικής σημασίας για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα.
Αν και το ΔΝΤ είναι πλέον ένας υπολειμματικός κάτοχος του ελληνικού χρέους και θα εξοφληθεί από τις δομές της ΕΕ, δεν επιθυμεί τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα χωρίς την κατάλληλη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι η ουσία του θέματος.
Δεδομένης της τεράστιας επιβάρυνσης του ελληνικού χρέους, ακόμη και οι μικρές αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους μπορεί να εκτροχιάσουν τη βιωσιμότητα του χρέους σε οποιαδήποτε στιγμή.
Καθώς η αξιολόγηση προσεγγίζει ένα αποφασιστικό στάδιο, το «εμπόδιο» φαίνεται να είναι ο καθορισμός του πακέτου των προληπτικών μέτρων που η Ελλάδα θα εφαρμόσει σε περίπτωση που αποτύχει τον φιλόδοξο στόχο του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018, που έχει τεθεί βάσει του προγράμματος.
Το ΔΝΤ θέλει κάτι πιο συγκεκριμένο από ό, τι έχει δοθεί μέχρι στιγμής.
Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το ζήτημα αυτό θα επιλυθεί και οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους θα προχωρήσουν, εκτιμά η αμερικανική επενδυτική τράπεζα.
Αναμένει, δε, ότι οι συζητήσεις για το χρέος θα ξεκινήσουν στο Eurogroup της 9ης Μαΐου, που έχει συγκληθεί με σκοπό να οριστικοποιηθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Η δομή του ελληνικού χρέους τον Απρίλιο του 2016



Το κόστος χρηματοδότησης του ελληνικού χρέους



Περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους ίσως πραγματοποιηθεί στο μέλλον, εφόσον απαιτηθεί

Θεωρητικά, περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους είναι δυνατή, με σκοπό να καταστεί αυτό πιο ισχυρό σε ενδεχόμενη δημοσιονομική κρίση.
Ωστόσο, η J.P. Morgan εκτιμά ότι αυτό δε θα είναι μέρος της πρώτης συμφωνίας.
Η ελάφρυνση του χρέους μπορεί να είναι μια κλιμακωτή διαδικασία που εκτείνεται σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα.
Μια τέτοια σταδιακή προσέγγιση είναι αρκετά συνήθης ρύθμιση στην Ευρωζώνη.
Κατά την άποψη της J.P. Morgan, είναι πολύ πιθανό ότι η πρώτη φάση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δεν θα είναι «η τελευταία λέξη».
Περαιτέρω ελάφρυνση ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί, αν χρειαστεί, ανάλογα με την αλλαγή των μακροοικονομικών δεδομένων, των δημοσιονομικών συνθηκών και της πρόσβασης της χώρας στην αγορά.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης