Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μείωση των επιτοκίων κατά τουλάχιστον 25 μ.β. και επανεκκίνηση του QE αναμένει από τη BoE η UBS

Μείωση των επιτοκίων κατά τουλάχιστον 25 μ.β. και επανεκκίνηση του QE αναμένει από τη BoE η UBS
Ακόμα και χωρίς ύφεση, το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει μια περίοδο υποτονικής ανάπτυξης, εκτιμά η ελβετική τράπεζα 
Μείωση των επιτοκίων κατά τουλάχιστον 25 μονάδες βάσης, επανεκκίνηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), αλλά ενδεχομένως και περαιτέρω μέτρα νομισματικής χαλάρωσης αναμένει από την Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England - BoE) η ελβετική τράπεζα UBS.
Για να δικαιολογήσουν την εκτίμηση αυτή οι αναλυτές της UBS χρησιμοποιούν τις πρόσφατες ενδείξεις για τη βρετανική οικονομία, βάσει των οποίων παρατηρείται επιβράδυνση.
Συγκεκριμένα, αναφορά γίνεται στα στοιχεία για τις υπηρεσίες, που δόθηκαν σήμερα , Τετάρτη, στη δημοσιότητα, τα οποία ήταν απογοητευτικά, καθώς έδειξαν ότι ο κλάδος εισήλθε σε περίοδο συρρίκνωσης, με τον PMI να υποχωρεί στις 47,4 μονάδες.
Αν και δεν αποτελεί βασικό σενάριο της UBS, σε περίπτωση που ο PMI υπηρεσιών παραμείνει σε επίπεδα κάτω των 50 μονάδων, τότε ως τα τέλη του 2016 η βρετανική οικονομία θα βρεθεί σε ήπια ύφεση.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και χωρίς ύφεση, το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει μια περίοδο υποτονικής ανάπτυξης, σημειώνει η ελβετική τράπεζα.
Σύμφωνα με τη UBS, τα στοιχεία για τον PMI υπηρεσιών δε θα πρέπει να υποτιμηθούν, καθώς θα έχουν σημαντικές βραχυπρόθεσμες συνέπειες για τις βρετανικές επιχειρήσεις.
Ωστόσο, έως ότου ξεκαθαρίσει το μετά-Brexit τοπίο, είναι ειλικρινά πολύ νωρίς για να προβλεφθεί αν η ύφεση είναι ρεαλιστικός κίνδυνος για τη βρετανική οικονομία ή αν το πρόβλημα περιοριστεί σε υποτονικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης