Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μπαράζ κεφαλαιακών ενισχύσεων από τον όμιλο Marfin - Στα 800 εκατ με 1,2 δις η κεφαλαιακή ενίσχυση της Marfin Popular – Στα 658 εκατ της MIG - Άμεσα νέος μέτοχος με 4% η ADM

    Μπαράζ κεφαλαιακών ενισχύσεων από τον όμιλο Marfin - Στα 800 εκατ με 1,2 δις η κεφαλαιακή ενίσχυση της Marfin Popular – Στα 658 εκατ της MIG - Άμεσα νέος μέτοχος με 4% η ADM
Σε μπαράζ κεφαλαιακών ενισχύσεων προχωράει ο όμιλος Marfin με βασικό στόχο να ισχυροποιηθεί σε μια δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, το τραπεζικό σύστημα αλλά την λειτουργία των επιχειρήσεων.
Αν και ακόμη δεν είναι σαφές πόσες θα είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες της Marfin Popular bank – θα εξαρτηθεί από το haircut 50% καθώς και από τις αποφάσεις της Κυπριακής κυβέρνησης – ωστόσο εκτιμάται ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες της Marfin θα κινηθούν μεταξύ  800 εκατ με 1,2 δις ευρώ.

Με τα κεφάλαια αυτά η Marfin Popular εναρμονίζεται πλήρως με τις επιταγές της EBA, της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και υπερκαλύπτει τις ζημίες από το haircut στα ομόλογα.
Όσον αφορά την MIG η στρατηγική συνεργασία που πέτυχαν με τον Όμιλο εταιρειών ABU DHABI MAR/PRIVINVEST GROUP (“ADM”)  δημιουργεί νέα δεδομένα. Προφανώς η ADM θα αποσαφηνιστεί προσεχώς πόσα κεφάλαια είναι διατεθειμένη να επενδύσει στην MIG και ενδεχομένως και στην Popular.
H συμφωνία αυτή με την ADM θα καταστεί και μετοχική και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες οι Άραβες ζητούν άμεσα να αποκτήσουν μετοχές της MIG.
Η διαδικασία είναι περίπλοκη πάντως καθώς το Dubai κατέχει 17,28% και το IRF  17,91% δεν είναι διατεθειμένοι να πωλήσουν.
Άρα η ADM θα αποκτήσει μετοχές είτε άμεσα πουλώντας ίσως ο Α. Βγενόπουλος ο οποίος όμως έχει υψηλό κόστος κτήσης ή θα προχωρήσει η διαδικασία έκδοσης ομολογιακού 408 εκατ ευρώ και ανανέωσης παλαιότερων εκδόσεων 250 εκατ ευρώ, ώστε μέσα από αυτή την διαδικασία να τοποθετηθούν οι Άραβες.
Η στρατηγική συνεργασία της MIG με το ADM από το Αμπού Ντάμπι έχει τριπλό στόχο
1)Αποδεικνύει ότι η MIG μπορεί να προσελκύει  ισχυρούς επενδυτές στο μετοχικό της κεφάλαιο.
2)Οι Άραβες είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν στην Ελλάδα σημαντικά κεφάλαια υπό τον όρο ότι θα ξεκαθαρίσει η οικονομική κατάσταση στην χώρα.
3)Η κίνηση της MIG αποδεικνύει ότι οι βασικοί μέτοχοι είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν την Marfin Popular Bank κεφαλαιακά.
Ο. Α. Βγενόπουλος πρόσφατα ανέφερε ότι η Marfin Popular θα ενισχυθεί κεφαλαιακά αλλά θα πρέπει το κυπριακό κράτος να αποσαφηνίσει τα σχέδια του όσον αφορά τις κεφαλαιακές ενισχύσεις των κυπριακών τραπεζών.

Η επίσημη ανακοίνωση

Σε στρατηγική συνεννόηση  με τον Όμιλο εταιρειών ABU DHABI MAR/PRIVINVEST GROUP (“ADM”)   ήλθε η Marfin Investment Group, ώστε να αναζητήσουν και να αξιοποιήσουν από κοινού επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή.
Σύμφωνα με αυτή την συνεννόηση προβλέπεται ότι:
Η ADM θα καταστεί  μέτοχος ή/και επενδυτής μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου στην MIG, ύψους που θα καθορισθεί, το συντομότερο, πρακτικά, δυνατόν.  Ταυτόχρονα ο κ. Iskandar Safa, Πρόεδρος της ADM, θα εκλεγεί Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της MIG.
Η MIG θα καταστεί μέτοχος στην εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε/Σκαραμανγκάς (“HSY”), ύψους που θα καθορισθεί, αποκτώντας θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο της HSY και θα βοηθήσει στη Διοίκηση της εταιρείας.
Σχολιάζοντας την ανακοίνωση ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, Πρόεδρος της MIG, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Θεωρούμε τον Όμιλο εταιρειών ABU DHABI MAR/PRIVINVEST GROUP υπό την ηγεσία του κ. Iskandar Safa ως έναν πολύ σημαντικό στρατηγικό επενδυτή για την MIG.  Σε ένα περιβάλλον πολλών προκλήσεων ο νέος μας επενδυτής με τους υπάρχοντες μετόχους της MIG θα προσθέσουν σημαντική αξία στις προσπάθειες της MIG να αναζητήσει επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και την Κύπρο».

Με νέα ανακοίνωση η MIG αναφέρει

Η στρατηγική συνεννόηση με τον Όμιλο εταιριών ABU DHABI MAR/PRIVINVEST GROUP αναμένεται να αναπτυχθεί και να υλοποιηθεί πλήρως μέχρι το τέλος του 2012, αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η Marfin Investment Group, μετά από ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ADM αναμένεται ότι θα καταστεί μέτοχος στη MIG εντός των επομένων ημερών. Το ακριβές ποσοστό συμμετοχής της θα καθοριστεί από την επίτευξη συμφωνίας με σημαντικούς υφιστάμενους μετόχους για την πώληση μετοχών τους,  όμως βάσει των μέχρι στιγμής ενδείξεων το αρχικό ποσοστό συμμετοχής αναμένεται να είναι μικρότερο του 5%.
Σύμφωνα με την από 1.11.2011 ανακοίνωση της Εταιρίας, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας έχει αποφασίσει την έκδοση νέου μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου (ΜΟΔ) σε 2 σειρές με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων. Λόγω των διαρκών εξελίξεων στην Ελληνική Οικονομία και το επιχειρηματικό περιβάλλον οι οποιεσδήποτε αποφάσεις της ADM αλλά και των βασικών μετόχων της MIG για το ύψος της συμμετοχής τους στο ΜΟΔ αναμένεται να  ληφθούν στο τέλος της περιόδου ασκήσεως των δικαιωμάτων προτίμησης.
Το ποσοστό συμμετοχής της MIG στην εταιρία «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε. / Σκαραμανγκάς» (HSY) θα αποφασισθεί από τα δύο μέρη εντός των επομένων ημερών μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας νομικού και οικονομικού ελέγχου της HSY από τη MIG.  Το ποσοστό αυτό αναμένεται να είναι ποσοστό μικρής μειοψηφίας που θα αποκτηθεί με «συμβολικό» τίμημα και με κύριο «αντάλλαγμα» τη συνδρομή της MIG για την διαχείριση της επένδυσης που έχει ήδη κάνει η ADM στην Ελλάδα.
Διαρκής «αίρεση» από την οποία εξαρτάται η πορεία της στρατηγικής συνεννόησης με την ADM αλλά και του ενδιαφέροντος όλων των ξένων επενδυτών για επενδύσεις στην Ελλάδα ή σε ελληνικές επιχειρήσεις είναι οι εξελίξεις της Ελληνικής Οικονομίας.
Η MIG δηλώνει ότι θα προβαίνει σε σχετικές ανακοινώσεις προς ενημέρωση του επενδυτικού κοινού σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης