Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Ρίσκο για τους επενδυτές η καθυστέρηση εφαρμογής των νέων ευρωπαϊκών τραπεζικών κανόνων

Moody’s: Ρίσκο για τους επενδυτές η καθυστέρηση εφαρμογής των νέων ευρωπαϊκών τραπεζικών κανόνων
Οι πιστωτές των τραπεζών συνεχίζουν να βρίσκονται σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας, αναφέρει χαρακτηριστικά ο οίκος
Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των νέων ευρωπαϊκών κανόνων για τις τραπεζικές χρεοκοπίες ενδεχομένως να αποτελεί ρίσκο για τους επενδυτές στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ηπείρου.
Την προειδοποίηση αυτή διατύπωσε ο διεθνής οίκος αξιολογήσεων Moody’s σήμερα, Πέμπτη 2 Μαρτίου, σχολιάζοντας το «περιβάλλον σύγχυσης» που έχει δημιουργηθεί για τους επενδυτές, λόγω της αποκλίνουσας εφαρμογής των κανόνων στα ευρωπαϊκά κράτη.
Στην έκθεσή του, ο οίκος χαρακτηρίζει ως πιθανώς «credit negative» την εμπλοκή που έχει προκύψει με τους ρυθμιστικούς κανόνες, λόγω της αβεβαιότητας που προκαλείται για τους ομολογιούχους.
«Οι πιστωτές των τραπεζών συνεχίζουν να βρίσκονται σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας σχετικά με τον βαθμό, στο οποίο αναμένεται να είναι υποχρεωμένοι να απορροφήσουν τις ζημίες ενός bail-in», αναφέρει χαρακτηριστικά ο οίκος.
Ο Moody’s προσθέτει πως ένας από τους λόγους για τους οποίους καταγράφονται καθυστερήσεις στην εφαρμογή είναι πως οι ρυθμιστές επιθυμούν «να υπάρχει συνέπεια εντός της Ευρώπης και σε διεθνές επίπεδο».
Η βρετανική εφημερίδα Financial Times επισημαίνει πως οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν υιοθετήσει διαφορετικές προσεγγίσεις για την επίτευξη των όρων που τίθενται από τους νέους κανόνες, μεταξύ αυτών τη μείωση των θέσεων των ομολογιούχων σε σύγκριση με τους καταθέτες.
Για παράδειγμα, στη Γερμανία υπήρξε αλλαγή κανόνων, ενώ στη Γαλλία οι τράπεζες, υπό τη νέα νομοθεσία, εξέδωσαν νέο ειδικό ομόλογο, για να πετύχουν τους όρους.
Ωστόσο, σε πολλές χώρες, όπως στην Ολλανδία, τα τραπεζικά συστήματα δεν έχουν επιλέξει την προσέγγισή τους.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης