Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Δεν θα προχωρήσει η φορολογική μεταρρύθμιση του Trump

tags :
UBS: Δεν θα προχωρήσει η φορολογική μεταρρύθμιση του Trump
Όπως τονίζει η UBS στις βασικές της προβλέψεις δεν περιλαμβάνονται αλλαγές στα δημοσιονομικά το 2017 για τις ΗΠΑ
Μια ημέρα μετά την ανακοίνωση από τον D. Trump για τις αλλαγές που σχεδιάζει στο φορολογικό σύστημα των ΗΠΑ η UBS αναφέρει σε report της ότι "δεν πιστεύουμε ότι θα υπάρξει φορολογική μεταρρύθμιση ή ακόμη και σημαντικές φορολογικές περικοπές.
Αλλά ακόμη και αν προκύψουν φορολογικές περικοπές έσες μς το 1% του αμερικανικού ΑΕΠ, δεν πρόκειται για αλλαγή του παιχνιδιού".
Όπως τονίζει στις βασικές μας προβλέψεις δεν περιλαμβάνονται αλλαγές στα δημοσιονομικά το 2017.
Για το 2018 η UBS έχει ενσωματώσει μόνο μέτριες φορολογικές περικοπές σε νομικά και φυσικά πρόσωπα.
Ακόμη και με τη νέα φορολογική πρόταση του D. Trump, οι εκτιμήσεις της UBS για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας παραμένουν αμετάβλητες.
Παράλληλα η UBS δηλώνει σκεπτική ότι θα υπάρξει ένα μεγάλο πακέτο δημοσιονομικών κινήτρων που θα αυξήσει το έλλειμμα.
Η δημοσιονομικά συντηρητική πτέρυγα του Κογκρέσου θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια άλλη ψηφοφορία για να αυξήσει το όριο του χρέους το 2018 στο πλαίσιο οποιασδήποτε απόφασης σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική.
Ενώ η UBS δεν αναμένει τη θέσπιση ενός σημαντικού πακέτου φορολογικών μεταρρυθμίσεων, ωστόσο εκτιμά ότι θα υπάρξουν ισχυρά κίνητρα  προκειμένου να υπάρξουν κάποιες αλλαγές στη φορολογία.
Επιπλέον, το 2018 όπως αναφέρει είναι έτος εκλογών για τη Γερουσία και χωρίς σημαντικά νομοθετικά επιτεύγματα μέχρι σήμερα, υπάρχει ένα σαφές κίνητρο για την κυβέρνηση Trump να αποδείξει την ικανότητά της να παράγει αποτελέσματα.
Η κυβέρνηση δημοσίευσε μια σύνοψη μιας πρότασης φορολογικής μεταρρύθμισης, αλλά το Συνέδριο του κόμματος θα υπαγορεύσει την τελική μορφή οποιασδήποτε νομοθεσίας. Διαφορετικά, μια πρόταση από τον Λευκό Οίκο είναι μη δεσμευτική.
Η φορολογική μεταρρύθμιση ήταν ιστορικά εξαιρετικά δύσκολη, εν μέρει επειδή υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις σχετικά με τους τομείς στους οποίους θα πρέπει να υπάρξει προνομιακή μεταχείριση έτσι ώστε να τονωθεί η οικονομία.
Ακόμα και αν η Γερουσία βρει τους 50 ψήφους για να περάσει ένα πακέτο φορολογικών μεταρρυθμίσεων, κατά την άποψή της UBS η πρόταση της Διοίκησης Trump θα πρέπει να ανανεωθεί.
Το ανώτατο όριο του χρέους αυξήθηκε πρόσφατα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 δεδομένης της δυνατότητας του υπουργείου Οικονομικών να χρησιμοποιήσει τα λεγόμενα "έκτακτα μέτρα" για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης μέχρι το 2018, αλλά θα χρειαστεί νέα ψηφοφορία για το όριο του χρέους το 2018.
Για τη δημοσιονομικά συντηρητική πτέρυγα της Γερουσίας, η ψηφοφορία για σημαντική αύξηση του ορίου του χρέους, καθώς και η ψηφοφορία για ένα φορολογικό πακέτο που θα αυξήσει σημαντικά το έλλειμμα, όπως αναφέρει η UBS επειδή το 2018 είναι ένα ενδιάμεσο έτος εκλογών για τη Γερουσία αυτό οδηγεί σε ένα πιθανόι σενάριο ότι δε θα βρεθούν οι απαιτούμενοι ψήφοι.
Ένα εύλογο αν και ακόμα εξαιρετικά απίθανο σενάριο θα ήταν οι φορολογικές περικοπές να αντιστοιχούν σε περίπου στο 1% του ΑΕΠ των ΗΠΑ.
Οι φορολογικές περικοπές αυτού του μεγέθους δικαιολογημένα θα θεωρηθούν μεγάλες και θα επιτύχουν πιθανώς πολιτικούς στόχους.
Οι φορολογικοί πολλαπλασιαστές, οι οποίοι μας λένε πόσο κοστίζει κάθε δολάριο δημοσιονομικών κινήτρων για τη συνολική παραγωγή, είναι δύσκολο να εκτιμηθούν με ακρίβεια.
Οι περισσότερες εκτιμήσεις διαπιστώνουν ότι οι πολλαπλασιαστές από τις φορολογικές περικοπές είναι μικρότεροι από τους πολλαπλασιαστές από τις δαπάνες.
Όταν η οικονομία απείχε πολύ από την πλήρη απασχόληση και η Fed προσπαθούσε να δρομολογήσει μια όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκή πολιτική, τότε τα αποτελέσματα θα ήταν πιθανότατα μεγαλύτερα.








www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης