Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Η bull αγορά δεν πρέπει να φοβάται τη σύσφιξη νομισματικής πολιτικής από Fed και ΕΚΤ

tags :
UBS: Η bull αγορά δεν πρέπει να φοβάται τη σύσφιξη νομισματικής πολιτικής από Fed και ΕΚΤ
Η χαμηλή μεταβλητότητα μπορεί να αντέξει τη στροφή προς τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής
Με τις κεντρικές τράπεζες να έχουν αρχίσει τη σύσφιξη πολιτικής, το ερώτημα που έχει αρχίσει να απασχολεί τους επενδυτές είναι πότε μια bull αγορά φαίνεται ευάλωτη.
Με τα χρηματιστήρια παγκοσμίως να παρουσιάζουν ανοδική πορεία εδώ και εννέα χρόνια, αυτή είναι μια ερώτηση που αντηχεί έντονα στους επενδυτές.
Τα χαμηλά επίπεδα μεταβλητότητας έχουν χαρακτηρίσει τα τελευταία στάδια του ράλι, αυξάνοντας τις ανησυχίες για εφησυχασμό, όπως φαίνεται από το χαμηλό επίπεδα του δείκτη VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου της Wall Street.
«Η ανάλυση μας αποκαλύπτει ότι τα πολύ χαμηλά επίπεδα μεταβλητότητας της αγοράς μετοχών δεν αποτελούσαν σημαντικό εμπόδιο στην ιστορική εξέλιξη της παγκόσμιας αγοράς μετοχών», λέει η Erin Browne στην ελβετική τράπεζα.
Παράλληλα, τα σημαντικά sell offs τείνουν να αρχίζουν μόλις οι μετρήσεις για τη μεταβλητότητα αρχίσουν να κινούνται υψηλότερα.
«Από τις 43 ετήσιες υποχωρήσεις του MSCI World άνω του 10% μετά το 1990, καμία δεν συνέβη όταν η αρχική τιμή του VIX ήταν κάτω από το 15» επισημαίνει η Browne.
Υπάρχει ανησυχία ότι η απομάκρυνση των κεντρικών τραπεζών από την ποσοτική χαλάρωση θα μπορούσε να αναζωογονήσει την αστάθεια.
Ωστόσο, η UBS ελπίζει ότι η πορεία προς έναν μικρότερο ισολογισμό από τη Fed και η κατάργηση του QE από την ΕΚΤ θα συμβάλουν στην αντιστάθμιση του κινδύνου.
«Δεν αναμένουμε ότι η κατάργηση του QE θα αποτελέσει τον καταλύτη για ουσιαστικά υψηλότερη μεταβλητότητα το 2018» επεσήμανε η ίδια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης