Τελευταία Νέα
Speculator

Παράθυρο αγορών για τις τραπεζικές μετοχές – Πότε όμως είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσουν… οι πωλήσεις;

tags :
Παράθυρο αγορών για τις τραπεζικές μετοχές – Πότε όμως είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσουν… οι πωλήσεις;
Οι τράπεζες ανακάμπτουν κυρίως γιατί οι επενδυτές προεξοφλούν θετικά stress tests.
Με αφορμή το επικείμενο stress tests που θα ανακοινωθεί μάλλον 12 Μαΐου – ίσως και 5 Μαΐου – οι τραπεζικές μετοχές ανακάμπτουν καθώς προεξοφλούν ότι και οι 4 τράπεζες θα περάσουν το stress tests.
Το σενάριο αυτό θα επιβεβαιωθεί.
Έτσι εξηγείται γιατί οι μετοχές των τραπεζών ανακάμπτουν εσχάτως ωστόσο είναι αξιοπερίεργο ότι συνεχίζουν να παραμένουν κάτω από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015.
Ρόλο στην άνοδο διαδραματίζουν και οι ζυμώσεις για το χρέος λύση που ωστόσο θα είναι τμηματική και θα αποδειχθεί κατώτερη των προσδοκιών.
Οι τράπεζες ανακάμπτουν κυρίως γιατί οι επενδυτές προεξοφλούν θετικά stress tests.
Παρ΄ όλα αυτά θα πρέπει να αποτιμηθούν τα εξής
1)Οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται ακόμη χαμηλότερα από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 δηλαδή Εθνική 0,30 ευρώ, Πειραιώς 6 ευρώ μετά reverse split, Eurobank 1 ευρώ και Alpha bank 2 ευρώ.
Οι τράπεζες πλην της Πειραιώς θα φθάσουν στις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου έως τις ανακοινώσεις.
2)Οι short Oceanwood, Lansdowne, Marshall διατηρούν τις θέσεις τους ποντάροντας ότι οι τράπεζες θα πάνε σε αυξήσεις κεφαλαίου.
Οι έλληνες τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί οι τράπεζες να περάσουν το stress tests και ταυτόχρονα να υποχρεωθούν σε αυξήσεις κεφαλαίου.
Η απάντηση είναι απλή.
Θα υιοθετηθεί το σενάριο Unicredit πέρασε το stress tests το 2016 αλλά αρχές 2017 υλοποίησε ΑΜΚ 12 δισεκ. και πούλησε προβληματικά δάνεια 17,7 δισεκ. στο 13% της ονομαστικής αξίας.
Η αύξηση κεφαλαίου ήταν μια προαιρετική…υποχρέωση της Unicredit προς την ΕΚΤ.
3)Οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν το stress tests και εν συνεχεία με το SREP δηλαδή την διαδικασία αξιολόγησης και ελέγχου της κεφαλαιακής επάρκειας και με πρόσχημα μεγάλες πωλήσεις προβληματικών δανείων οι τράπεζες θα οδηγηθούν σε προαιρετικές υποχρεωτικές αυξήσεις κεφαλαίου.
4)Ορισμένοι βλέπουν επιθετικά κλεισίματα short θέσεων από τους short οι οποίοι έχουν σορτάρει σχεδόν 85 εκατ μετοχές τραπεζών.

Υπό αυτές τις παραμέτρους πότε είναι η κατάλληλη περίοδος για αγορές τραπεζών και πότε οι πωλήσεις;
Η λογική λέει ότι οι μετοχές των τραπεζών θα είναι για αγορά από τώρα έως και τις ανακοινώσεις των stress tests ή και για λίγες ημέρες μετά.
Με την ολοκλήρωση αυτής της ανόδου οι μετοχές των τραπεζών θα είναι πανέτοιμες…για πωλήσεις.

Το κείμενο αυτό δεν αποτελεί σύσταση για αγορά ή πώληση απλά παρουσιάζονται κάποιες σκέψεις….

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης