Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Πάει στην πηγή αλλά δεν πίνει νερό – Ποιες μετοχές ξεχώρισαν

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Πάει στην πηγή αλλά δεν πίνει νερό – Ποιες μετοχές ξεχώρισαν
ΑΓΟΡΑ: Για άλλη μία φορά έφτασε πολύ κοντά στην καταγραφή νέων υψηλών αλλά δεν τα κατάφερε. Γύρισαν λίγο οι τράπεζες, πιέστηκε η Motor Oil και εμπόδισαν την κίνηση. Από την άλλη ωραία ήταν η κίνηση των ΟΠΑΠ, Coca Cola, Jumbo και Lamda. Έκλεισε επιτέλους με θετικό πρόσημο και η Ελλάκτωρ.

ΟΠΑΠ: Σε λίγο τα δικά του αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, με τη μετοχή να δείχνει εξαιρετική δυναμική και να κλείνει στο υψηλό ημέρας και στα 10,40 ευρώ. Αν κοιτάξουμε από τη μέρα που έγινε εκείνο το rebalancing (όχι το χθεσινό) και είχε οδηγήσει τη μετοχή κάτω από τα 9,50 ευρώ, η βελτίωση σε μικρό διάστημα είναι εξαιρετική. Δυνατή η μερισματική απόδοση που αναμένεται αλλά και καλά τα κέρδη.

LAMDA: Η μετοχή είναι για μακροπρόθεσμους. Το project το πιστεύει η στήλη και όπως έχει γράψει αρκετές φορές μπορεί να αλλάξει την εικόνα της χώρας στην τουριστική βιομηχανία. Χάθηκαν βέβαια πολλά χρόνια και δεν είναι λίγοι αυτοί που είχαν αγοράσει μετοχές πριν 5 χρόνια με την προοπτική ότι θα έβλεπαν άμεσα μπουλντόζες.

Τώρα φαίνεται πως είμαστε πιο κοντά στις εξελίξεις. Δεν αποκλείεται μελλοντικά να υπάρξει εκτός από τον δανεισμό και το ομολογιακό και νέα αύξηση κεφαλαίου. Αναφέρεται κάπου στο ενημερωτικό, όχι πως σημαίνει βέβαια ότι θα γίνει. Είναι στους κινδύνους. Όμως το project είναι τεράστιο και θα αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα στην πενταετία ή λίγο πριν όταν θα αρχίσουν τα έσοδα από προπωλήσεις.

Τη Δευτέρα μπαίνουν προς διαπραγμάτευση τα δικαιώματα. Με τιμή προσαρμοσμένη στα 7,06 ευρώ και κλείσιμο χθες 7,50 ευρώ όσο πλησιάζει η τιμή τα 7,50 ευρώ το δικαίωμα για τους παλιούς μετόχους θα είναι… δώρο. Αν λέμε η τιμή πιάσει την προ αποκοπής τιμή. Στα 7,25 ευρώ με άνοδο 2,69% το σημερινό κλείσιμο.

FOLLI FOLLIE (απάντηση): Εμάς η απορία μας δεν είναι το deal των ομολογιούχων, αλλά πως μπορούν να διαπραγματεύονται με μία διοίκηση που επί χρόνια «μαγείρευε» τα αποτελέσματα και βέβαια υπάρχει και μία ποινική δίωξη. Από την άλλη θα μας πείτε τι να κάνουν; Ναι, εδώ φαίνεται η έλλειψη αρμόδιων υπηρεσιών.

Εμείς θα θέλαμε να υπάρχει εισαγγελέας στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και να δρα άμεσα και αποφασιστικά. Βλέπετε τι γίνεται με τους Έλληνες στην Αμερική. Εδώ, η ζωή συνεχίζεται σαν να μην έχει γίνει κάτι. Αυτό βέβαια, δημιουργεί θέμα αξιοπιστίας στην αγορά μας.

ΚΡΕΚΑ: Οι εντολές μπαίνουν πάντα στο limit up εδώ και βδομάδες όπως έχουν ξαναγράψει. Κάποιες φορές κλείνει στο +20% η μετοχή αλλά τις περισσότερες όχι, γιατί ο όγκος δεν είναι αυτός που πρέπει. Σήμερα ήταν η μέρα να μην τα καταφέρει αν και έκανε κάμποσα κομμάτια στο κλείσιμο. Με υψηλό λοιπόν στα 0,058 ευρώ έκλεισε στα 0,0485 ευρώ και αμετάβλητη.

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ-ΛΑΠΠΑΣ (απάντηση): Ναι η αγορά δεν αντιλαμβάνεται το πόσο φθηνή είναι. Δεν είναι η μόνη που είδαμε σήμερα πωλήσεις. Το είδαμε σε αρκετές μετοχές. Δεν είναι όμως και η μόνη που δεν αντιλαμβάνεται η αγορά τη στρέβλωση. Εδώ πριν λίγους μήνες γράφαμε για την Centric στα 0,11 ευρώ, δηλαδή στα 12 εκατ. ευρώ αποτίμηση περίπου ότι λόγω της πώλησης θα έχει στο ταμείο τη διπλάσια αποτίμηση και η μετοχή είχε τεράστιους πωλητές. Όταν τα είδαν τα λεφτά στον ισολογισμό, τότε κατάλαβαν ότι είναι φθηνή.

Το βλέπουμε και σε άλλες. Πουλιέται το Πόρτο Καρράς, αλλά η μετοχή δεν πάει. Γιατί; Ίσως γιατί επί χρόνια πουλιέται, αλλά ποτέ δεν έχει πουληθεί, γιατί ίσως το τίμημα να μην είναι αυτό που θέλουν, ή γιατί δεν το έχουν δει ακόμα στον ισολογισμό.

Στα βαριά χαρτιά επειδή τα παρακολουθούν μεγάλοι παίκτες με καλύτερη πρόσβαση στην ενημέρωση και στην ανάλυση δεν υπάρχουν αυτές οι μεγάλες στρεβλώσεις. Κάποιος συνάδελφος μας θύμισε πως πριν χρόνια ο ΟΛΘ διαπραγματευόταν κάτω από τα ταμειακά του διαθέσιμα και μιλάμε για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ: Γενική Συνέλευση για ομολογιακό 15 εκατ. ευρώ. Έτσι θα γίνει ξανά μακροπρόθεσμος ο δανεισμός. Υπενθυμίζεται πως έκτακτα έξοδα που έχουν να κάνουν με υποχρέωση προς την πρώην ΑΤΕ μείωσαν τα κέρδη και δεν αποτυπώθηκε η βελτίωση των πωλήσεων και των μεικτών κερδών.

Αν δεν υπήρχε το έκτακτο έξοδο τα προ φόρων στο εξάμηνο θα ήταν στα 1,28 εκατ. ευρώ. Η αποτίμηση είναι στα 14 εκατ. ευρώ, άρα δικαιολογείται η άνοδος της μετοχής το προηγούμενο διάστημα. Είχαν γίνει και αγορές μετοχών από Insiders σε επίπεδα αντίστοιχα με τα τωρινά πριν μερικούς μήνες.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Οι πωλήσεις που βγήκαν στο άνοιγμα και οδήγησαν τη μετοχή μέχρι τα 2,30 ευρώ επηρέασαν την ψυχολογία και ίσως άνοιξαν και την όρεξη κάποιων για αγορές σε χαμηλότερα επίπεδα. Μένει να φανεί αν είναι πωλήσεις κάποιων που ξέρουν κάτι ή απλά αν βαρέθηκαν να περιμένουν.

Μπήκε στις δημοπρασίες εντολή αγοράς market και με 30 χιλ. τεμάχια πήγαινε η μετοχή στα 2,95 ευρώ. Όπως αντιλαμβάνεστε για μία ακόμη φορά ακυρώθηκε. Στα 2,34 ευρώ το κλείσιμο με απώλειες 1,68% και όγκο 32 χιλ. τεμάχια.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης