Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch και S&P υποβαθμίζουν την οικονομία της Αργεντινής σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας

tags :
Fitch και S&P υποβαθμίζουν την οικονομία της Αργεντινής σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την Αργεντινή σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας (Restricted Default).
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την Αργεντινή σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας (Restricted Default).
Η υποβάθμιση ακολουθεί την μονομερή άρνηση της κυβέρνησης της Αργεντινής στις 19 Δεκεμβρίου για την αποπληρωμή βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων αποτιμημένων σε δολάρια, που έχουν εκδοθεί βάσει του δικαίου της Αργεντινής.
Σύμφωνα με τα κριτήρια Fitch, η Αργεντινή έχει αθετήσει τις υποχρεώσεις της και η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια «δυσχερή ανταλλαγή χρεών» (DDE).
Στις 19 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση της Αργεντινής εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα για την καθυστέρηση της αποπληρωμής των βραχυπρόθεσμων χρεωστικών τίτλων σε δολάρια ΗΠΑ (Letes) που λήγουν τους προσεχείς μήνες έως τις 31 Αυγούστου 2020.
Η νέα κυβέρνηση του Προέδρου Alberto Fernandez, στις 10 Δεκεμβρίου μετά τη νίκη στις εκλογές του Οκτωβρίου, ανέφερε ότι αυτό το βήμα έχει ληφθεί ως μέρος μιας ευρύτερης σειράς μέτρων έκτακτης ανάγκης για τη διαχείριση μιας συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης.
Η Fitch έκρινε ότι η επέκταση της διάρκειας λήξης είναι μια «δυσχερής ανταλλαγή χρέους» (DDE) σύμφωνα με τα δημοσιευμένα κρατικά κριτήρια αξιολόγησης, δεδομένου ότι συνεπάγεται σημαντική μείωση των όρων και έχει ληφθεί για να αποφευχθεί μια παραδοσιακή αδυναμία πληρωμής, μολονότι μονομερώς προεδρικό διάταγμα παρά τη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές.
Αυτό ακολουθεί μια παρόμοια διαδικασία που ελήφθη στις 28 Αυγούστου, κατά την οποία οι αρχές παραχώρησαν μονομερώς αποπληρωμές των βραχυπρόθεσμων χρεογράφων (τόσο ξένων όσο και τοπικών νομισμάτων) σε δόσεις κατά τους έξι μήνες που ακολουθούν την αρχική ημερομηνία λήξης τους.
Εκείνη την εποχή, ο Fitch υποβάθμισε τα IDR της Αργεντινής σε «RD» και στη συνέχεια αναβαθμίστηκε σε «CC».

S&P

Στην υποβάθμιση του κρατικού χρέους της Αργεντινής προχώρησε χθες Παρασκευή και ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας, Standard and Poor’s (S&P), κρίνοντας πως η χώρα βρίσκεται πλέον σε κατάσταση «επιλεκτικής χρεοκοπίας», μετά την αναβολή της πληρωμής εντόκων γραμματίων του δημοσίου αξίας 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο S&P υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο κρατικό αξιόχρεο της Αργεντινής για τα ομόλογα και τα άλλα αξιόγραφα εκπεφρασμένα σε πέσος σε «SD» (επιλεκτική χρεοκοπία) από «CCC».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης