Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Ανεξέλεγκτη η κατρακύλα των αγορών λόγω κορωνοϊού - Η νέα κρίση μόλις ξεκίνησε

tags :
Rabobank: Ανεξέλεγκτη η κατρακύλα των αγορών λόγω κορωνοϊού - Η νέα κρίση μόλις ξεκίνησε
Ο COVID-19 μοιάζει όλο και πιο μοιραίος για ανθρώπους, αγορές, οικονομίες - Μόλις πυροδότησε μια νέα κρίση
Η ταχύτατη εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού, κάνει τον ιό COVID-19 να μοιάζει όλο και πιο μοιραίος για ανθρώπους, αγορές, οικονομίες, υποστηρίζει η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Το ένα μετά το άλλο τα κράτη μπαίνουν στην κόκκινη λίστα των πληγέντων από τον νέο κορωνοϊό, ενώ ακόμη και σε κράτη όπως η Νότια Κορέα, που θεωρείται ως σημείο αναφοράς για το πώς μια ανεπτυγμένη οικονομία με πλήρη διαφάνεια δεδομένων και την ταχύτερη διάγνωση του ιού και ανταπόκριση, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται αναξέλεγκτα.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ενώ η Κίνα βλέπει λιγότερες νέες περιπτώσεις, προφανώς, βλέπει επίσης δεκάδες θανάτους κάθε μέρα.
Με την εξάπλωση του κορωνοϊού εξαπλώνεται ταχύτατα και η σύγχυση μαζί με τον πανικό σε πολλά μέρη των ΗΠΑ, όπου μεταδίδεται ο ιός.
Ο νέος "τσάρος του ιού" Mike Pence έχει επιστρατεύσει τον υπουργό Οικονομικών Mnuchin και τον οικονομικό σύμβουλο Larry Kudlow, σε βοήθεια, ίσως λόγω της τεράστιας επαγγελματικής τους εμπειρίας στην επιδημιολογία και την επιστήμη των ιών.
Ίσως.
Αμφισβητείτε η αποτελεσματικότητα γιατί, αυτό που γίνεται αντιληπτό είναι ότι όσο ανοίγει ο κύκλος μόλυνσης από τον ιό, τόσο στερεύει η δεξαμενή ταλέντων του Λευκού Οίκου που να κάνουν δουλειά που να εμπνέει εμπιστοσύνη, γεγονός που δεν βοηθά στην κατάσταση που έχει ήδη δημιουργηθεί, παρά την πεποίθηση του Προέδρου Trump ότι κάνει μια "απίστευτη" δουλειά αυτός και το επιτελείο του.
Ο ΠΟΥ υποστήριξε εμφατικά χθες, ότι αυτό «θα μπορούσε να ξεφύγει μεν από τον έλεγχο», αλλά εξακολουθεί να μην είναι παγκόσμια πανδημία... οπότε η διακοπή των ταξιδιών παγκοσμίως, δεν είναι λύση.

Πολύ αργά, η νέα κρίση είναι κιόλας εδώ 

Οι αγορές συνέχισαν την ίδια ολισθηρή τους πορεία και χθες, με τον S&P να πέφτει κατά -4,4% σηματοδοτώντας ακόμη μια άσχημη μέρα, μιας πολύ άσχημης εβδομάδας και τον Dow να κλείνει στις 25.767 μονάδες.
Πτωτική και η πορεία των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης: ο Nikkei μειώθηκε κατά -4,2%, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των αγορών της Ασίας έκλεισε βαθιά στο κόκκινο.
Και από μια τεχνική διόρθωση 10%, οδεύουμε ταχύτατα προς μια bear market, η οποία δείχνει να έχει μία λογική, μόνο αν ληφθεί υπόψη το παγκόσμιο σκηνικό που διαμόρφωσε η επιδημία.
Πράγματι, αυτή είναι η χειρότερη εβδομάδα για τις αγορές από το 2008.
Ταυτόχρονα, το 10ετές αμερικανικό ομόλογο κινήθηκε στο 1,24%, ποσοστό που αποτελεί νέο χαμηλό ρεκόρ.
Υπενθυμίζεται ότι, όταν αναλυτές υποστήριζαν πως η πορεία της καμπύλης αποδόσεων των ΗΠΑ έδειχνε ολοκάθαρα τι θα ακολουθούσε: έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την συνέχεια.
Και μόλις ξεκίνησε η νέα κρίση, λόγω κορωνοϊού, που δείχνει ισχυρότερη του 2008
.
Η αγορά αναμένει τώρα έναν νέο χειρισμό των επιτοκίων από την Fed τον Μάρτιο.
Ωστόσο, αυτό που είδαμε σε αντιδιαστολή με την περίπτωση της Fed, είναι την Τράπεζα της Κορέας να διατηρεί ακλόνητη την πολιτική της για τα επιτόκια παρά την πολύ μεγαλύτερη κρίση που σημειώνεται εκεί.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Christine Lagarde της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη λήψης νέων μέτρων.
Η αλήθεια είναι ωστόσο ότι η ΕΚΤ δεν έχει και πολλά περιθώρια πλέον.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ είναι μια οικονομία όπου το χρηματιστήριο μετρά πολύ περισσότερο από –έτσι θεωρούμενα- «μικρά» πράγματα όπως οι μισθοί, γεγονός που γίνεται φανερό αν κάποιος ρίξει μια ματιά στις πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις που λαμβάνονται από τις αρχές των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες.
Οπότε σύντομα η Fed θα ξεκινήσει τη μείωση των επιτοκίων, ξανά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης