Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Το πολιτικό τοπίο της Γερμανίας θα επηρεάσει δυσμενώς τη χάραξη πολιτικής της ΕΕ

tags :
Scope: Το πολιτικό τοπίο της Γερμανίας θα επηρεάσει δυσμενώς τη χάραξη πολιτικής της ΕΕ
Η επιλογή νέας ηγεσίας στο CDU στη Γερμανία είναι κρίσιμη για τις μεταρρυθμίσεις της ΕΕ μακροπρόθεσμα, τονίζει σε ανάλυσή του ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings
Το νέο πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στη Γερμανία σηματοδοτεί την έναρξη μιας προεκλογικής εκστρατείας με βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις για την προεδρία της ΕΕ, την οποία αναλαμβάνει η Γερμανία κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020.
Η επιλογή της ηγεσίας στη Γερμανία είναι κρίσιμη για τις μεταρρυθμίσεις της ΕΕ μακροπρόθεσμα, τονίζει σε ανάλυσή του ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings.
Η παραίτηση της Annegret Kramp-Karrenbauer από την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) μετά από λίγο περισσότερο από ένα χρόνο υποχρεώνει το κόμμα να επαναπροσδιοριστεί για τις γενικές εκλογές του 2021.
Στις 25 Απριλίου του 2020, τα μέλη του κόμματος θα έχουν την επιλογή ανάμεσα σε έναν συντηρητικά φιλελεύθερο υποψήφιο τον Friedrich Merz και στις πιο περιεκτικές πολιτικές ατζέντες που εκπροσωπούνται από τον Armin Laschet (υποστηριζόμενοι από τον Jens Spahn) ή τον Norbert Röttgen.
«Οι εκπρόσωποι του CDU έχουν τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ της φιλελεύθερης συντηρητικής προσέγγισης που πρότεινε ο Merz ή της συνέχισης της πολιτικής της Angela Merkel με στόχο την ικανοποίηση των ψηφοφόρων και στα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος» τονίζει η Scope Ratings.
Η επιλογή μεταξύ των υποψηφίων θα έχει σημαντικές συνέπειες για την ΕΕ και τα κράτη μέλη της.
Ενώ ο Laschet τάσσεται υπέρ της συνέχισης της τρέχουσας πολιτικής της Γερμανίας προς την ΕΕ, περιλαμβανομένων ρεαλιστικών λύσεων για θεσμικές μεταρρυθμίσεις και υποστηρικτικής προσέγγισης για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ο Merz έχει επανειλημμένα επικρίνει την ευρωπαϊκή διαδικασία λήψης αποφάσεων, μεταξύ άλλων όσον αφορά την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.
Σύμφωνα με την Scope Ratings εάν ο Merz αναλάβει την ηγεσία του CDU και ενδεχομένως μιας μελλοντικής κυβέρνησης, η Γερμανία είναι πιθανό να γίνει πιο απρόθυμη στις συνεισφορές της στον προϋπολογισμό της ΕΕ και θα διαδραματίσει έναν πιο αμυντικό ρόλο όσον αφορά την περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση – διεύρυνση και στις τρέχουσες μεταρρυθμιστικές προτάσεις, όπως τη δημιουργία ενός κοινού προϋπολογισμού και την αναβάθμιση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση της πράσινης ανάπτυξης.
Εκτός της εκλογικής διαδικασίας για την επιλογή νέου αρχηγού στο CDU, η Γερμανία αντιμετωπίζει μια ήδη μακρόχρονη προεκλογική εκστρατεία, καθώς και τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού προετοιμάζονται για τις επερχόμενες εκλογές το 2021.
Η επιλογή ενός μετριοπαθούς υποψηφίου στην ηγεσία του CDU θα αφήσει γενικά ανεπηρέαστες τις κυβερνητικές πολιτικές, ενώ μια νίκη του Merz θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια αλλαγή πολιτικής, ακόμη και βραχυπρόθεσμα.
«Είναι δύσκολο να φανταστούμε την αποτελεσματική χάραξη πολιτικής με αμφότερα τα κόμματα συνασπισμού που καθοδηγούνται από αντιπάλους στην υπάρχουσα κυβέρνηση και τα ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου της καγκελαρίου» τονίζει η Scope Ratings.
Η Γερμανία θα αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, ενδεχομένως μια περίοδο που θα περιλαμβάνει τις τελικές διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2021-27, εάν τα κράτη μέλη δεν συμφωνήσουν εκ των προτέρων.
Μια γερμανική κυβέρνηση σε κατάσταση προεκλογικής περιόδου ή περιορισμένη από την εσωτερική πολιτική των κομμάτων θα είναι αρνητικά τοποθετημένη για να βοηθήσει να σπάσει το αδιέξοδο στον προϋπολογισμό της ΕΕ και να συμβάλει εποικοδομητικά στις επερχόμενες εμπορικές διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η χρονική στιγμή των πολιτικών αλλαγών στη Γερμανία δεν είναι ευνοϊκή για την ΕΕ, καθώς η κάτοχος της προεδρίας της ΕΕ θα επικεντρώνεται στην εσωτερική της πολιτική σκηνή.
Οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις για τις εκλογές του 2021 τοποθετούν τους Πράσινους ως το κεντρικό κόμμα που μπορεί να επιλέξει μεταξύ της συνεργασίας με τους Συντηρητικούς ή τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και το Αριστερό Κόμμα.
Το SPD έχει αποκλείσει στο παρελθόν έναν συνασπισμό με το Αριστερό Κόμμα, αλλά η νέα ηγεσία του κόμματος είναι πιθανό να αναστρέψει αυτή τη στάση, ειδικά εάν το CDU μετατοπιστεί προς τα δεξιά.
Δεν είναι επίσης σαφές εάν ένας συνασπισμός μεταξύ των συντηρητικών και των φιλελευθέρων θα έχει μια συνολική κοινοβουλευτική πλειοψηφία - κάτι που δεν ήταν εφικτό από τα δύο κόμματα στο Bundestag τα τελευταία 10 χρόνια.
Η στασιμότητα της οικονομίας της Γερμανίας, με μέση τριμηνιαία αύξηση 0,1% από τα μέσα του 2018, υπογραμμίζει την ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και μεγαλύτερης επενδυτικής υποδομής, μόνο για τη μετάβαση προς μια πιο πράσινη οικονομία.
Προς το παρόν, οι επενδύσεις παραμένουν αδύναμες, ενώ οι ομοσπονδιακές και περιφερειακές κυβερνήσεις συσσώρευσαν συνολικό δημοσιονομικό πλεόνασμα 49,8 δισ. ευρώ (1,4% του ΑΕΠ) το 2019.
Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της διαδικασίας για την επιλογή ηγεσίας στο CDU, η Γερμανία χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να εξασφαλίσει το αναπτυξιακό της δυναμικό.
Ο ανταγωνισμός για την επόμενη οικονομική ατζέντα μόλις ξεκίνησε και είναι πιθανό να κρατήσει τη Γερμανία επικεντρωμένη στην εγχώρια πολιτική τουλάχιστον μέχρι μετά τις εκλογές, αναφέρει Scope Ratings.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης