Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Συρία: Η Idlib δοκιμάζει τις σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας

Συρία: Η Idlib δοκιμάζει τις σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας
Ο Erdogan «γαβγίζει» στη Συρία, αλλά πόσο μπορεί να «δαγκώσει»;
Οι τελευταίες ώρες στη Συρία είναι ιδιαίτερα δραματικές.
Ο συριακός στρατός βρίσκεται στην επαρχία Ιντλίμπ, στην προσπάθειά του να ανακαταλάβει στρατηγικής σημασίας τοποθεσίες, τις οποίες μέχρι πριν από κάποιο καιρό είχαν οι τζιχαντιστές με τη συνδρομή της Τουρκίας.
Αυτή η επιχείρηση των δυνάμεων του προέδρου της Συρίας, Bashar Al Assad, αποτέλεσε θρυαλλίδα πολεμικών εξελίξεων, με τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tagip Erdogan να απαντά άμεσα.
Τζιχαντιστές με τη βοήθεια της Τουρκίας απώθησαν τις συριακές δυνάμεις στις παρυφές της επαρχίας Ιντλίμπ και ανακατέλαβαν την πόλη Σαρακίμπ, που βρίσκεται κοντά στους στρατηγικής σημασίας αυτοκινητοδρόμους Μ4 και Μ5.
Η αντεπίθεση έλαβε χώρα καθώς ο συριακός στρατός κινούνταν νότια, με σκοπό να καταλάβει το αεροδρόμιο της Λαττάκειας, έχοντας παράλληλα την υποστήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας.
Ο Erdogan προειδοποιούσε για εβδομάδες τους Σύρους να σταματήσουν την επέλασή τους, διότι διαφορετικά θα είχαν να αντιμετωπίσουν τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις.
Και πραγματοποίησε τις απειλές του, αμέσως μόλις εξασφάλισε την επίνευση του Ρώσου προέδρου Putin.
Ο Ρώσος πρόεδρος, λοιπόν, «κράτησε» τα αεροπλάνα του και τότε ο Erdogan βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί στα ανατολικά της Ιντλίμπ και νότια, εναντίον των Κούρδων που διαβιούν στην Αφρίν και στο Χαλέπι.
Πάντως και οι Τούρκοι μετρούν βαριές απώλειες στην Ιντλίμπ. Σύμφωνα, μάλιστα, με πηγές, η Ρωσία ξαφνιάστηκε από τον αριθμό των Τούρκων στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους κατά τις εχθροπραξίες και προέταξε τη λύση της εκεχειρίας.
Η διεξαγωγή ενός πολέμου εναντίον της Τουρκίας δεν αποτελεί μέρος των σχεδίων του Putin.
Εν προκειμένω, υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: Είτε ο Putin δεν υπολόγισε σωστά τις προθέσεις του Erdogan είτε «κράτησε» τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις για να διαπιστώσει τι ήταν πρόθυμος να κάνει ο Τούρκος πρόεδρος για να διατηρήσει την Ιντλίμπ.
Πλέον, είναι σαφές πως ο Erdogan πιστεύει κάτι το οποίο δεν ισχύει: πως η συμφωνία του Σότσι τού δίνει, de facto, την Ιντλίμπ.
Ο Putin έχει καταστήσει απολύτως σαφές πως η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας είναι εκ των ων ουκ άνευ, ενώ η παραβίαση της συνθήκης εκ μέρους του Erdogan πάει πέρα από την επίθεση στη Σαρακίμπ: ο Τούρκος πρόεδρος αγνόησε τις εκκλήσεις του Ιράν να σταματήσει τις επιθέσεις, ενώ τουρκικά drones βομβάρδισαν ιρανική βάση στο Χαλέπι.
Η Τουρκία, λοιπόν, η οποία διατηρεί πάνω από 2.000 στρατιωτικούς σε 14 τοποθεσίες που βρίσκονται σήμερα υπό τον έλεγχο του Συριακού Στρατού, αγνόησε το ιρανικό αίτημα και βομβάρδισε τους συμμάχους του Ιράν. Η τουρκική επίθεση τραυμάτισε περισσότερους από 150 στρατιώτες του Συριακού Στρατού.
Και αυτό είναι το μεγάλο θέμα με τον Erdogan.
Επειδή διείδε πως η Ρωσία δεν θέλει έναν πόλεμο με ένα μέλος του ΝΑΤΟ, αυτό αισθάνεται ότι του δίνει το περιθώριο να επιβάλει τη θέλησή του.
Ωστόσο, από ό,τι φαίνεται, έχει ξεφύγει, δεδομένου ότι οι ενέργειές του δεν έχουν την υποστήριξη των ΗΠΑ.
Το να παρενοχλεί τον Assad είναι αποδεκτό. Το να πιέζει τον Putin είναι επίσης αποδεκτό, όμως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Trump δεν θέλει, σε καμία περίπτωση, να εμπλακεί στην Ιντλίμπ.
Παρότι πολλές φορές ο Ερντογάν έχει πάει στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ ζητώντας βοήθεια.
Ταυτόχρονα, το Κρεμλίνο δεν θέλει να κλιμακώσει την ένταση και δεν απαντά στην αγριότητα των τουρκικών επιθέσεων, αφήνοντας τους συμμάχους του στο έλεος του Erdogan.
Και τώρα ο Putin θα πρέπει να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των Σύρων.
Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τις απώλειες των Σύρων.
Σίγουρα οι Τούρκοι υπερβάλλουν. Οι αριθμοί που παρουσιάζουν παραείναι μεγάλοι.
Συγχρόνως η Ιντλίμπ παραμένει εκτός διαπραγμάτευσης.
Σίγουρα η πρόθεση του Putin να τοποθετηθεί στρατιωτική αστυνομία στην περιοχή αποτελεί σαφές μήνυμα.
Το ερώτημα είναι αν ο Erdogan «ακούει»;

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης