Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mises Institute: Πως τα μέτρα κοινωνικού αποκλεισμού μπορεί να ζημιώσουν τις οικονομίες και μετά την άρση των lockdowns

Mises Institute: Πως τα μέτρα κοινωνικού αποκλεισμού μπορεί να ζημιώσουν τις οικονομίες και μετά την άρση των lockdowns
Οι πολιτικοί και οι μη εκλεγμένοι (και μη λογικοί) σύμβουλοι υγείας συνεχίζουν να επιμένουν ότι ενδέχεται να επιλέξουν να κλείσουν τις επιχειρήσεις ή να επιβάλουν νέους περιορισμούς σε μεγάλα τμήματα της οικονομίας ανά πάσα στιγμή
Πώς τα μέτρα κοινωνικού αποκλεισμού θα συνεχίσουν να σκοτώνουν την οικονομία, ακόμη και όταν τελειώσουν αναλύει το αυστριακό think tank Mises Institute.
Φανταστείτε πώς είναι τώρα να σχεδιάζετε το μέλλον ως ιδιοκτήτης επιχείρησης.
Ο ιδιοκτήτης δεν γνωρίζει αν θα του επιτραπεί ακόμη και να είναι ανοιχτό για δουλειές δύο εβδομάδες από τώρα ή έναν μήνα από τώρα ή ακόμη και εάν υπάρχει χρονοδιάγραμμα δεν είναι σαφές πως θα λειτουργεί.
Πράγματι, οι πολιτικοί και οι μη εκλεγμένοι (και μη λογικοί) σύμβουλοι υγείας συνεχίζουν να επιμένουν ότι ενδέχεται να επιλέξουν να κλείσουν τις επιχειρήσεις ή να επιβάλουν νέους περιορισμούς σε μεγάλα τμήματα της οικονομίας ανά πάσα στιγμή.
Το αβέβαιο που συνδέεται με όλα αυτά είναι τεράστιο.
Εξετάστε μερικά παραδείγματα:
χάρη στο μορατόριουμ για εξώσεις σε πολλές πόλεις, οι ενοικιαστές που δεν μπορούν να πληρώσουν ενοίκιο - χάρη εν μέρει στα κυβερνητικά μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης  - μπορούν να παραμείνουν στα σπίτια τους επ 'αόριστον.
Οι ιδιοκτήτες δεν έχουν ιδέα πότε θα μπορούν στη συνέχεια να εισπράξουν τα ενοίκια  καθώς τα χρέη θα συσσωρεύονται.
Εν τω μεταξύ, οι «εκλεκτικές» υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης όπως οφθαλμίατροι και οδοντίατροι έχουν θεωρηθεί «άνευ σημασίας» από γραφειοκράτες και κυβερνήτες σε πολλές πολιτείες στις ΗΠΑ ή σε κράτη στην Ευρώπη.
Αυτά τα ιατρία θα είναι κλειστά και κατ΄ ουσία δεν θα έχουν έσοδα.
Φυσικά, τα εστιατόρια επιτρέπεται να λειτουργούν υπό όρους, π.χ. αραιά τραπέζια, όχι συνωστισμός κ.α.
Ακόμα και πέρα από τα βραχυπρόθεσμα δεδομένα, οι επιχειρηματίες δεν έχουν τρόπο να σχεδιάσουν τον μέλλον τους σε ένα περιβάλλον περιορισμών.
Εάν επιτραπεί σε έναν ιδιοκτήτη μικρής επιχείρησης να ασκήσει επιχειρηματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2020, μπορεί ανά πάσα στιγμή οι πολιτικοί να επιλέξουν αργότερα να κλείσουν τις επιχειρήσεις κάθε φορά που ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορωνοιού αυξηθεί.
Κάποιος θα έπρεπε να είναι εντυπωσιακά αφελής και βαθιά ανίδεος για να προτείνει τέτοιες στρατηγικές, αγνοεί πως λειτουργούν οι επιχειρήσεις, μια εταιρία πρέπει να έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων.
Στην πραγματικότητα, η απειλή ενός νέου lockdown στο μέλλον με εντολή της κυβέρνησης να επικρέμεται πάνω από εκατομμύρια μικρούς επιχειρηματίες, θα σημαίνει ότι θα υπάρχει πολύ λιγότερη προθυμία και ικανότητα να επενδύσουν σε επιχειρήσεις, να προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες ή να απασχολούν άτομα.

Ο ρόλος της αβεβαιότητας καθεστώτος

Αυτό το πρόβλημα έχει ένα όνομα: "αβεβαιότητα καθεστώτος".
Ο οικονομικός ιστορικός Robert Higgs το ορίζει ως «μια διεισδυτική έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των επενδυτών στην ικανότητά τους να προβλέπουν το βαθμό στον οποίο οι μελλοντικές κυβερνητικές ενέργειες θα αλλάξουν τα δικαιώματα ιδιωτικής ιδιοκτησίας».
Ευρέως κατανοητό, φυσικά, η «επένδυση» δεν είναι απλώς θέμα των ανθρώπων να βάζουν χρήματα σε αμοιβαία κεφάλαια ή να αγοράζουν μετοχές ή ομόλογα.
Οι «επενδυτές» είναι άτομα που αγοράζουν και διαχειρίζονται ακίνητα.
Οι επενδυτές περιλαμβάνουν γιατρούς και οδοντιάτρους που επενδύουν τεράστιο χρόνο και χρήμα σε ένα ιδιωτικό γραφείο υγειονομικής περίθαλψης.
Οι επενδυτές είναι άνθρωποι που κάνουν τις αποταμιεύσεις τους να ξεκινήσουν ένα νέο εστιατόριο ή ταβέρνα.
Όπως έδειξε ο Higgs, όταν το νομικό περιβάλλον και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας μπορούν να αλλάξουν ριζικά και τόσο γρήγορα, η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται και τα οικονομικά προβλήματα χειροτερεύουν.
Συγκεκριμένα, ο Higgs κατέδειξε ότι η αβεβαιότητα του καθεστώτος ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για να μετατρέψει τη Μεγάλη Ύφεση του 1929 τόσο μακράς διάρκειας και δυσάρεστη υπόθεση.
Οι πολυάριθμες και τεράστιες αλλαγές στους νόμους από την κυβέρνηση Roosevelt - μέσω νέων φόρων, κανονισμών και εργατικών νόμων - έκαναν την ύφεση πολύ χειρότερη από ό, τι έπρεπε.
Ο Higgs αναλύει την πληθώρα κρατικών παρεμβάσεων κατά τη διάρκεια της ύφεσης:
Η κυβέρνηση Roosevelt «άλλαξε απότομα και δραματικά το θεσμικό πλαίσιο εντός του οποίου λαμβάνονταν αποφάσεις από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, όχι μόνο μία φορά αλλά αρκετές φορές» ... με αποτέλεσμα να αυξηθεί η αβεβαιότητα του καθεστώτος και καθυστερήσει ουσιαστικά η ανάκαμψη.
Η αβεβαιότητα διεισδύει στην φορολογία, στην εργασία, την νομισματική κατάσταση, και σχεδόν κάθε νομική προϋπόθεση υπό την οποία πρέπει να λειτουργεί η βιομηχανία.
Οι φόροι είναι υψηλότεροι, χαμηλότεροι ή θα παραμείνουν εκεί που είναι;
Δεν ξέρουμε.
Πρέπει να έχουμε πληθωρισμό ή αποπληθωρισμό, περισσότερες κυβερνητικές δαπάνες ή λιγότερες; ...
Πρέπει να τεθούν νέοι περιορισμοί στο κεφάλαιο, νέα όρια στα κέρδη; ...
Είναι αδύνατο ακόμη και προβλεφθούν οι απαντήσεις.
Το αποτέλεσμα ήταν ότι η Νέα Συμφωνία παρέτεινε τη Μεγάλη Ύφεση δημιουργώντας έναν εξαιρετικά υψηλό βαθμό αβεβαιότητας στο καθεστώς των επενδυτών.
Η ανάκαμψη επιβραδύνθηκε, φυσικά, επειδή οι επενδύσεις, η δημιουργία νέων επιχειρήσεων και η εμπλοκή στην καινοτομία έγιναν πολύ πιο επικίνδυνες και απρόβλεπτες χάρη στις πιθανότητες οι κυβερνήσεις να επιβάλουν και πάλι δρακόντειους νέους περιορισμούς στις επιχειρήσεις.
Βεβαίως, ακόμη και σε ένα καθεστώς πολιτικής laissez-faire, είναι πιο δύσκολο για τους επενδυτές να υπολογίσουν τον κίνδυνο και τις μελλοντικές συνθήκες όταν οι καταναλωτές και οι εργαζόμενοι γίνονται πολύ πιο φοβικοί απέναντι σε ένα νέο κύμα κορωνοιού, για να μιλήσουμε για το σήμερα.
Βέβαια οι ιδιωτικές εταιρείες είναι πιθανό να προσαρμοστούν γρήγορα για να προσπαθήσουν να καλύψουν τις ανάγκες των καταναλωτών που μπορεί τώρα να απαιτούν λιγότερα πολυσύχναστα δωμάτια και περισσότερες "προφυλάξεις".
Η αβεβαιότητα είναι πάντα ένα πρόβλημα για τους επενδυτές και τους επιχειρηματίες.
Ωστόσο, η αβεβαιότητα του καθεστώτος είναι χειρότερη επειδή περιορίζει την ικανότητα προσαρμογής των ιδιοκτητών επιχειρήσεων, ακινήτων κ.α..
Η αβεβαιότητα του καθεστώτος τείνει επίσης να γίνεται με τυχαίο και αυθαίρετο τρόπο και να αγγίξει πλήθος αγορών.
Οι καταναλωτές θα οδηγήσουν σε χρεοκοπία κάποιες επιχειρήσεις, επειδή οι καταναλωτές αλλάζουν συνεχώς τις απαιτήσεις και τις αξίες τους.
Εν τω μεταξύ, οι καταναλωτές μπορούν να αποφασίσουν να ξοδέψουν τα χρήματά τους αλλού.
Αλλά σε μια ελεύθερη αγορά, οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές μπορούν να μάθουν από το να βλέπουν άλλους, να σχεδιάζουν το μέλλον στις συγκεκριμένες αγορές τους και να προσαρμόζονται ανάλογα.
Σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις που ασχολούνται με την απόφαση με διατάγματα, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων επιδιώκουν να εξυπηρετήσουν όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό.
Αλλά αυτό το είδος ευελιξίας καταστρέφεται όταν οι κυβερνήσεις επιβάλλουν καραντίνες.
Οι πολιτικές καραντίνας δεν λαμβάνουν υπόψη την ποικιλομορφία στην υγεία, τα δημογραφικά στοιχεία και τις συνθήκες της αγοράς.
Αντίθετα, η οικονομική δραστηριότητα διακόπτεται με πολιτικά κριτήρια.
Ακόμα χειρότερα, οι αλλαγές μπορούν να επιβληθούν γρήγορα από μια μικρή ομάδα  υπευθύνων χάραξης πολιτικής χωρίς δημόσια συζήτηση ή διαβούλευση.
Δεν υπάρχει χρόνος για τις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν.
Τελικά, αυτή η διαδικασία θα επιταχύνει επίσης την ανισότητα του πλούτου συμβάλλοντας στην περαιτέρω υπο-χρηματοδότηση της οικονομίας.
Αλλά ακόμη και η Wall Street θα υποφέρει τελικά επειδή μια οικονομία δεν μπορεί να επιβιώνει πάντα με διασώσεις.
Σε κάποιο σημείο, οι άνθρωποι πρέπει να παράγουν πραγματικά αγαθά και υπηρεσίες. Αυτό απαιτεί κεφάλαιο.
Απαιτεί προγραμματισμό.
Απαιτεί πολλά πράγματα που τα αυθαίρετα περιοριστικά μέτρα καθιστούν πολύ πιο δύσκολο να βρεθούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης