ΗΠΑ: Ανησυχία στο Πεντάγωνο για τις απειλές Trump περί επέμβασης του στρατού

ΗΠΑ: Ανησυχία στο Πεντάγωνο για τις απειλές Trump περί επέμβασης του στρατού
Σε μια χώρα όπου οι στρατιωτικοί χαίρουν σεβασμού, ο επικεφαλής του Πενταγώνου Esper προκάλεσε προβληματισμό σε αξιωματούχους των ενόπλων δυνάμεων
Να τηρήσει αποστάσεις από τις απειλές του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump για επέμβαση του στρατού, επιχειρεί να τηρήσει το Πεντάγωνο.
Η πολεμική ρητορική του υπουργού Άμυνας Mark Esper και η ανάπτυξη στρατιωτικών ενισχύσεων γύρω από τον Λευκό Οίκο προκειμένου να προστατεύσουν τον πρόεδρο από τις διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει μετά τον φόνο του George Floyd από λευκούς αστυνομικούς, έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους αξιωματούχους του Πενταγώνου.  
Σε μια χώρα όπου οι στρατιωτικοί χαίρουν σεβασμού, ο επικεφαλής του Πενταγώνου Esper προκάλεσε προβληματισμό σε αξιωματούχους των ενόπλων δυνάμεων, δηλώνοντας τη Δευτέρα ότι οι δυνάμεις της τάξης θα πρέπει “να κυριαρχήσουν στο πεδίο της μάχης” για να αποκαταστήσουν την τάξη, την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί διαδηλώνουν κατά της αστυνομικής βίας, του ρατσισμού και των κοινωνικών ανισοτήτων που οξύνθηκαν από την κρίση της επιδημίας του κορωνοϊού.
Ο Esper και ο επικεφαλής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων Mark Milley ήταν επίσης στο πλευρό του Trump όταν εκείνος πήγε χθες Τρίτη με τα πόδια στην αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στην πλατεία Λαφαγέτ κοντά στον Λευκό Οίκο, η οποία είχε υποστεί ζημιές την προηγουμένη στο περιθώριο διαδήλωσης.
Ο υπουργός Άμυνας βρισκόταν επίσης στην πρώτη σειρά των κυβερνητικών αξιωματούχων, δίπλα στον Trump, όταν αυτός φωτογραφήθηκε μπροστά από την εκκλησία με τη Βίβλο στο χέρι, λίγα λεπτά μετά τη βίαιη απομάκρυνση με δακρυγόνα και γκλομπ των πολιτών που διαδήλωναν ειρηνικά κοντά στον Λευκό Οίκο.
Ο στρατηγός Milley βιντεοσκοπήθηκε να περπατά με στολή αγγαρείας πίσω από τον Trump.
 Εικόνες τις οποίες χρησιμοποίησε ο Λευκός Οίκος σε ένα βίντεο με προεκλογικό χαρακτήρα.
Όλα αυτά προκάλεσαν αντιδράσεις από τους Δημοκρατικούς αλλά και πρώην αξιωματικούς του στρατού.
“Η Αμερική δεν είναι πεδίο μάχης.
Οι συμπολίτες μας δεν είναι ο εχθρός”, έγραψε στο Twitter ο πρώην επικεφαλής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων Martin Dempsey.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι μιλώντας για “πεδίο μάχης”, ο Esper δεν υπονοούσε κάτι, απλώς καθότι είναι και ο ίδιος πρώην στρατιωτικός χρησιμοποιεί “τη στρατιωτική γλώσσα”.
Σε ό,τι αφορά την παρουσία του στρατηγού Μilley πίσω από τον Αμερικανό πρόεδρο κατά την επίσκεψή του στην εκκλησία, δεν ήταν ηθελημένη, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Η υπόθεση έφτασε ως το Κογκρέσο.
Ο πρόεδρος της επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Adam Smith εξέφρασε χθες Τρίτη την ανησυχία του για τις “απολυταρχικές” τάσεις του προέδρου Trump και για τον “τρόπο με τον οποίο αυτές επηρεάζουν την κρίση της στρατιωτικής ιεραρχίας”.
“Ο ρόλος του αμερικανικού στρατού στη διατήρηση της τάξης στο εσωτερικό της χώρας είναι περιορισμένος”, υπενθύμισε.
Η αμερικανική νομοθεσία απαγορεύει τη χρήση στρατιωτών σε επιχειρήσεις διατήρησης της τάξης, με εξαίρεση περιπτώσεις εξεγέρσεων.
Σε περίπτωση ταραχών κάθε αμερικανική πολιτεία μπορεί να ζητεί τη συνδρομή της Εθνοφρουράς.
Ακόμη και ο επικεφαλής της Εθνοφρουράς έχει δηλώσει ότι η ανάπτυξη των δυνάμεών της για την αντιμετώπιση εσωτερικών κρίσεων είναι κάτι που φέρνει σε δύσκολη θέση τα μέλη της.
Μέχρι στιγμής περισσότερα από 20.000 μέλη της Εθνοφρουράς έχουν αναπτυχθεί για να συνδράμουν τις δυνάμεις της τάξης στην αντιμετώπιση των ταραχών που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα.
Μάλιστα, o James Miller, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου που συμμετέχει στο συμβούλιο Defense Science, ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τη θέση τoυ, αφότου είδε ειρηνικούς διαδηλωτές να διαλύονται με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες τη Δευτέρα και τον Esper να συνοδεύει τον Τrump στην εκκλησία.
«Ίσως να μην είσαι σε θέση να εμποδίσεις τον πρόεδρο να δώσει εντολή για αυτή τη φρικτή χρήση βίας, όμως μπορείς να επιλέξεις να δηλώσεις την αντίθεσή σου», τόνισε ο Μiller στην επιστολή της παραίτησής του.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS