Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: CET 1 στο 14,8%, NPLs 2,7% και ROE 6% για τις ευρωπαϊκές τράπεζες το 2019

Scope: CET 1 στο 14,8%, NPLs 2,7% και ROE 6% για τις ευρωπαϊκές τράπεζες το 2019
Η άνευ προηγουμένου οικονομική κατάρρευση λόγω κορωνοϊού αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με τη Scope Ratings
O ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος στο τέλος του 2019 ανέφερε CET 1 14,8%, NPLs 2,7% και ROE 6%, επισημαίνει ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings για το 2019, υποστηρίζοντας όμως πως τα στοιχεία αυτά δεν έχουν καμία σημασία και σχέση με την παρούσα πραγματικότητα λόγω της πανδημικής κρίσης.
Τα ισχυρά κέρδη και τα υγιή επιχειρηματικά μοντέλα είναι η καλύτερη άμυνα ενάντια στο υφεσιακό σοκ που μαστίζει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανά την Ευρώπη, που πρέπει να αναμορφωθού, συμπληρώνει.
Ειδικότερα, η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των ευρωπαϊκών τραπεζών για το 2019, στο πλαίσιο των όσων ορίζει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ), δεν έχει ιδιαίτερη σημασία.
Προηγήθηκε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κατάρρευση λόγω του σοκ που προκάλεσε η πανδημική κρίση του κορωνοϊού, την οποία τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης πρέπει να αντιμετωπίσουν.
Το 2019 έκλεισε για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως προαναφέρθηκε, με CET 1 στο 14,8%, NPLs στο 2,7% και ROE στο 6%.
Οι προβλέψεις δείχνουν ανάκαμψη τύπου V ή U, με το ενδεχόμενο το ΑΕΠ των ευρωπαϊκών κρατών να φτάσει στα επίπεδα του 2019 πριν από το 2022 να φαντάζει απίθανο.
Ωστόσο, ακόμα και αν συμβεί κάτι τέτοιο θα οφείλεται στα κολοσσιαία μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, που κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσουν.
Ενώ οι κεντρικές τράπεζες κινήθηκαν γρήγορα για να καλύψουν τις εντεινόμενες ανάγκες σε ρευστότητα, προς ενίσχυση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, η επικαιροποιημένη χάραξη πολιτικής τους ενισχύθηκε από τις προσδοκίες για την υιοθέτηση χαμηλών επιτοκίων, τα οποία δεν είναι εφικτό να παραμείνουν εν ισχύι ες αεί.
Ήδη, στο τέλος του α’ τριμήνου, η ευρωπαϊκές τράπεζες διαπίστωσαν ραγδαία αύξηση των πιστωτικών χρεώσεων εξαιτίας της ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία Covid-19 – μια τάση που θα επιταχυνθεί προϊόντος του χρόνου.
Σε κάθε περίπτωση, η έκταση της επιβράδυνσης της ανάπτυξης θα είναι διαφανής στο τέλος του 2020.
Καθώς το μορατόριουμ χρέους και τα κυβερνητικά προγράμματα αναμφίβολα θα επηρεάσουν τους ισολογισμούς των τραπεζών, δεν εκτιμάται πως θα έχουν σημαντικά θετική συμβολή στην οικονομία, πέρα από το ότι θα καθυστερήσουν κάποιες χρεοκοπίες.
Οι ρυθμιστικοί κεφαλαιακοί δείκτες έχουν επίσης αρχίσει να μειώνονται, καθώς οι ισολογισμοί επεκτείνονται, ως απάντηση στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες για χρήμα – ειδικά σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις.
Οι ρυθμιστικές αρχές κινήθηκαν γρήγορα μειώνοντας τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, με σκοπό να μπορούν οι τράπεζες να συνεχίσουν να δανείζουν την κρίση και να χρηματοδοτούν την ανάκαμψη.
Αυτή η κατάσταση θα πρέπει, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο, να οδηγήσει σε υψηλότερους όγκους και αποδόσεις για τις τράπεζες, αν και τα χαμηλά επιτόκια και οι χειραγωγούμενες αγορές ομολόγων φαίνεται να εμποδίζουν μια τέτοια έκβαση προς το παρόν.
Ερωτήματα αποτελούν επίσης τα εξής:
Πότε η ποιότητα της τραπεζικής πίστης θα επανέλθει στα προ Covid-19 επίπεδα και αν θέλουμε μια υγιείς τραπεζικούς ισολογισμούς με χαμηλά ROE ξανά.
Σε κάθε περίπτωση, τα ισχυρά κέρδη και τα υγιή επιχειρηματικά μοντέλα είναι η καλύτερη άμυνα ενάντια στην οικονομική κρίση, επιτρέποντας στις τράπεζες να επιστρέψουν στην ανάπτυξη.
Ωστόσο, σε αυτό το πεδίο η Ευρωπαϊκή Ένωση αφήνει πολλά στη σφαίρα του επιθυμητού.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης