Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πράσινο φως για εκταμίευση των ANFA’s από Eurogroup - Centeno: Η Ελλάδα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις - Δεν έγινε καμία συζήτηση για τα πλεονάσματα του 2021

Πράσινο φως για εκταμίευση των ANFA’s από Eurogroup - Centeno: Η Ελλάδα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις - Δεν έγινε καμία συζήτηση για τα πλεονάσματα του 2021
Eurogroup: Εγκρίθηκε η εκταμίευση των 748 εκατ. ευρώ
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν, στο αποψινό 11/6 Eurogroup, τη δόση των 748 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα.
Από το ποσό αυτό τα 640 εκατ. ευρώ είναι από τα κέρδη που είχαν οι κεντρικές τράπεζες από τα προγράμματα αγοράς ομολόγων SΜP και ANFAs και 108 εκατομμύρια ευρώ από την κατάργηση όρων επί των δανείων του EFSF.
H αποδέσμευση των πόρων απαιτεί κοινοβουλευτική κύρωση σε ορισμένα κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία.
Η έγκριση της εκταμίευσης έρχεται ως συνέπεια της θετικής έκτης αξιολόγησης της ενισχυμένης μετα-προγραμματικής εποπτείας της ελληνικής οικονομίας.
Η σχετική έκθεση των θεσμών έκρινε ότι η Ελλάδα, δεδομένων και των εμποδίων που έθεσε η κρίση του κορωνοϊού, έλαβε τα μέτρα που όφειλε για την τήρηση των μεταρρυθμιστικών της δεσμεύσεων.
Ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας χαιρέτισε τη σημερινή 11/6 απόφαση του Eurogroup που αποφάσισε την εκταμίευση του τρίτου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συνολικού ύψους 748 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας «ήταν η τρίτη, συνεχόμενη, θετική Έκθεση για την Ελλάδα, σε λιγότερο από έναν χρόνο.
Αναγνωρίστηκε, από όλους τους συμμετέχοντες, η καλή πορεία της οικονομίας πριν το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης.
«Εκθειάστηκε η ταχεία και αποφασιστική αντίδραση της Κυβέρνησης».
Απαντώντας σε ερώτηση στην συνέντευξη τύπου αναφορικά με το εάν η Ελλάδα θα έχει εξαίρεση από τον κανόνα για το πρωτογενές πλεόνασμα και το 2021, ο M. Centeno  αρκέστηκε να δηλώσει ότι αυτό το θέμα δεν συζητήθηκε.
Την ίδια θέση πήρε και ο Επίτροπος Gentiloni.


Centeno (Eurogroup): Εγκρίναμε τα ANFAs - Ακόμη και αυτές τις συνθήκες, η Ελλάδα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις

Την εκτίμηση πως «είναι δύσκολοι καιροί για την ελληνική οικονομία αλλά ακόμα και σε και αυτές τις συνθήκες, η Ελλάδα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις» ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup Μ. Centeno στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Ευρωομάδας.
Ωστόσο ο Μ. Centeno τόνισε πως «υπάρχουν βέβαια ορισμένες καθυστερήσεις αλλά γενικά η Ελλάδα τηρεί τους κανόνες».
Παράλληλα τόνισε πως το Eurogroup έδωσε το πράσινο φως προκειμένου να λάβει η Ελλάδα τη δόση των 748 εκατ. ευρώ.
Από το ποσό αυτό τα 640 εκατ. ευρώ είναι από τα κέρδη που είχαν οι κεντρικές τράπεζες από τα προγράμματα αγοράς ομολόγων SΜP και ANFAs και 108 εκατομμύρια ευρώ από την κατάργηση όρων επί των δανείων του EFSF.
Όσον αφορά την τρέχουσα οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη ο M. Centeno ανέφεςε πως «τα προγνωστικά αλλάζουν κάθε μήνα.
Τα στοιχεία δείχνουν βαθιά ύφεση.
Απαιτούνται μέτρα για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης.
Η ΕΕ διανύει πρωτοφανείς καιρούς.
Τα μέτρα όμως θα βοηθήσουν να ξεπεραστεί η κρίση
Η Κομισιόν ετοίμασε ένα σχέδιο ανάκαμψης άνευ προηγουμένου ως απάντηση στη βαθιά ύφεση
Υπάρχουν στρατηγικές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Απαιτούνται επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις
Οι ΥΠΟΙΚ εξέτασαν τις καλύτερες επιλογές και εξέτασαν τις ανισορροπίες».
Για το ζήτημα της τραπεζικής ένωσης ο κ.  Centeno ανέφερε πως «ενημερωθήκαμε για τα μέτρα των τραπεζών εν μέσω πανδημίας.
Οι τράπεζες πρέπει να έχουν καλύτερη κεφαλαιοποίηση εν μέσω πανδημίας.
Υπάρχουν αδυναμίες που επιδεινώθηκαν, όπως τα χαμηλά κέρδη των τραπεζών.
Η διαδικασία προς την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης πρέπει να συνεχιστεί για να ξαναμιλήσουμε για αυτό το θέμα τον ερχόμενο φθινόπωρο.
Τέλος ο Μ. Centeno επιβεβαίωσε πως αποχωρεί από επικεφαλής του Eurogroup.
«Δεν θα διεκδικήσω δεύτερη θητεία, σταματώ ως επικεφαλής του Eurogroup τον Ιούλιο.
Οι υποψήφιοι για τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup θα ανακοινωθούν προσεχώς και το θέμα θα συζητηθεί στο Eurogroup στις αρχές Ιουλίου 2020» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Regling (ΕSM): Εγκρίνουμε την εκταμίευση των 746 εκατ. για την Ελλάδα - Δεν είναι δάνειο, είναι επιχορηγήσεις

Την πεποίθησή του ότι εξήχθησαν θετικά συμπεράσματα από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup επεσήμανε ο γενικός διευθυντής του ESM, Κlaus Regling.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν, στο αποψινό 11/6 Eurogroup, τη δόση των 748 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα.
Από το ποσό αυτό τα 640 εκατ. ευρώ είναι από τα κέρδη που είχαν οι κεντρικές τράπεζες από τα προγράμματα αγοράς ομολόγων SΜP και ANFAs και 108 εκατομμύρια ευρώ από την κατάργηση όρων επί των δανείων του EFSF, δήλωσε ο Klaus Regling.
«Οι αγορές βλέπουν θετικά τα μέτρα της ΕΕ
Στην αρχή υπήρχε κερδοσκοπία στις αγορές, ενώ κάποιοι μίλησαν και για το τέλος του ευρώ
Πλέον οι αγορές έχουν ανακάμψει.
Έπαιξε ρόλο, φυσικά, και η πολιτική της ΕΚΤ.
Το Ταμείο Ανάκαμψης και τα όσα έχουν γίνει και σε εθνικό επίπεδο οι αγορές τα αποτιμούν θετικά» πρόσθεσε.


Gentiloni (EE): Η πανδημία δεν εμπόδισε τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, υπάρχουν ορισμένες καθυστερήσεις

Η οικονομική κατάσταση «δείχνει» βαθιά ύφεση στην Ευρώπη, ωστόσο η πανδημία δεν εμπόδισε τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, παρότι υπάρχουν ορισμένες καθυστερήσεις, τόνισε στις δηλώσεις του ο Επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Paolo Gentiloni.
Στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup ο Επίτροπος Gentiloni τόνισε πως η οικονομική κατάσταση «δείχνει» βαθιά ύφεση και τα στοιχεία της Eurostat το αποδεικνύουν.
Οι Υπουργοί Οικονομικών υπογραμμίζουν την ανάγκη για εθνικά μέτρα, αλλά και συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για το λόγο αυτό και εγκρίθηκε η εκταμίευση των ANFAs.
Χαιρετώντας τη χθεσινή (10/6) συμφωνία για τις τράπεζες, υπογράμμισε πως έχουν ληφθεί μέτρα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο για τη ρευστότητα, και ήδη έχουν φθάσει τα 2,6 τρισεκ. ευρώ, παροτρύνοντας τις τράπεζες να εκμεταλλευτούν την ευελιξία που τους δίνει η ΕΕ και να βοηθήσουν τους πολίτες και την οικονομία.
Όσον αφορά στην Ελλάδα τόνισε πως η πανδημία δεν εμπόδισε τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, παρότι υπάρχουν ορισμένες καθυστερήσεις.
Ειδικότερα, όπως και στα περισσότερα κράτη μέλη, η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα έχει επηρεαστεί αρνητικά από το ξέσπασμα του COVID-19 και οι οικονομικές προοπτικές υπόκεινται σε υψηλή αβεβαιότητα.
Η Ελλάδα διανύει δύσκολους οικονομικούς καιρούς, με πλήγμα στον τουρισμό
Η Επιτροπή αναγνωρίζει την προσήλωση και την υπευθυνότητα των ελληνικών αρχών
Συγχαίρουμε τις ελληνικές αρχές για την ταχεία και αποφασιστική πολιτική απάντηση, τόσο για τον περιορισμό της επιδημίας του ιού όσο και για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων οικονομικής και φορολογικής στήριξης.
Κλείνοντας, τόνισε πως το Eurogroup αναγνωρίζει το εξαιρετικό έργο του κ. Centeno ως επικεφαλής.

Ανακοίνωση του Eurogroup 11/6 για την Ελλάδα

Το Eurogroup συζήτησε την πρόοδο της Ελλάδας με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τις μακροοικονομικές προοπτικές της, βάσει της έκτης ενισχυμένης έκθεσης παρακολούθησης που δημοσιεύθηκε στις 20 Μαΐου.
Όπως και στα περισσότερα κράτη μέλη, η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα έχει επηρεαστεί αρνητικά από το ξέσπασμα του COVID-19 και οι οικονομικές προοπτικές υπόκεινται σε υψηλή αβεβαιότητα.
Με βάση την εαρινή πρόβλεψη της Επιτροπής για το 2020, η ελληνική οικονομία αναμένεται να είναι από τις πιο πλήρεις στην ΕΕ το 2020, αν και προβλέπεται αρκετά ισχυρή ανάκαμψη για το 2021.
Υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα διατήρησε ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις, επιτυγχάνοντας τους πρωταρχικούς στόχους πλεονασμάτων τα τελευταία πέντε χρόνια και ένα βασικό πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2019.
Η ενημερωμένη πρόβλεψη των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων αναμένει ότι το πρωτογενές υπόλοιπο θα μετατραπεί σε έλλειμμα το 2020, πριν επιστρέψει σε πλεόνασμα το 2021. Υπενθυμίζουμε σε αυτό το πλαίσιο το Eurogroup δήλωση της 16ης Μαρτίου 2020 όπου συμφωνήσαμε ότι «… οι αυτόματες ελλείψεις εσόδων και οι αυξήσεις των επιδομάτων ανεργίας που οφείλονται στη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας δεν θα επηρεάσουν τη συμμόρφωση με τους ισχύοντες δημοσιονομικούς κανόνες, στόχους και απαιτήσεις. Επιπλέον, συμφωνήσαμε ότι οι δημοσιονομικές επιπτώσεις των προσωρινών φορολογικών μέτρων που λαμβάνονται ως απάντηση στο COVID-19 θα αποκλείονται κατά την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τους δημοσιονομικούς κανόνες, τους στόχους και τις απαιτήσεις της ΕΕ».
Συγχαίρουμε τις ελληνικές αρχές για την ταχεία και αποφασιστική πολιτική απάντηση, τόσο για τον περιορισμό της επιδημίας του ιού όσο και για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων οικονομικής και φορολογικής στήριξης.
Χαιρετίζουμε επίσης τη δέσμευση της Ελλάδας να αναλάβει ένα σύνολο πρόσθετων μεταρρυθμίσεων, με σκοπό τη στήριξη της ανάκαμψης.
Χαιρετίζουμε επίσης την πρόοδο που επιτεύχθηκε σε ορισμένους τομείς μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της ατζέντας ιδιωτικοποιήσεων, της κοινωνικής πρόνοιας, της αγοράς εργασίας και της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης. Υπήρξαν ορισμένες καθυστερήσεις στη διαδικασία μεταρρύθμισης, για παράδειγμα όσον αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αναγνωρίζουμε ότι αυτές οι καθυστερήσεις οφείλονται κυρίως σε λειτουργικούς περιορισμούς που συνδέονται με την επιδημία Coronavirus.
Η αυξημένη αβεβαιότητα που συνεπάγεται το ξέσπασμα του COVID-19 υπογραμμίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά οι υφιστάμενοι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι και προκλήσεις που εντοπίζονται στην ενισχυμένη έκθεση παρακολούθησης.
Θα είναι επομένως ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να διατηρήσει, και όπου χρειάζεται να ενισχύσει, μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για περαιτέρω υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης, να βελτιώσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας και να στηρίξει τη δέσμευση για βελτίωση του μακροπρόθεσμου οικονομικού δυναμικού.
Καλούμε τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν αποφασιστικά στην εφαρμογή του σχεδίου εκκαθάρισης καθυστερούμενων, με τη νομοθεσία ενός αποτελεσματικού νέου κώδικα αφερεγγυότητας, εξασφαλίζοντας την κατάλληλη επιβολή όλων των εξασφαλίσεων και την κατάργηση του ισχύοντος καθεστώτος προστασίας των πρωτογενών κατοικιών από τέλος Ιουλίου 2020. Επιπλέον, τονίζουμε την ανάγκη ενίσχυσης της εφαρμογής άλλων βασικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω ενίσχυσης της φορολογικής διοίκησης, των δημοσίων επενδύσεων, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της εφαρμογής κρίσιμων μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Αυτό θα συνεχίσει να παρακολουθείται στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Eurogroup χαιρετίζει την εκτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων ότι η Ελλάδα, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις εξαιρετικές περιστάσεις που θέτει η έξαρση του Coronavirus, έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχει τις συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις και ότι υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιβεβαιώσει αποδέσμευση της τρίτης δόσης μέτρων για ενδεχόμενα χρέη.
Με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών, το EWG και το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF αναμένεται να εγκρίνουν τη μεταφορά ποσών ισοδύναμου εισοδήματος SMP-ANFA και τη μηδενική αύξηση του περιθωρίου επιτοκίου σε ορισμένα δάνεια EFSF αξίας 748 εκατομμυρίων ευρώ σε σύνολο.
Η επόμενη συζήτησή μας για την Ελλάδα θα βασιστεί στην έβδομη βελτιωμένη έκθεση παρακολούθησης που αναμένεται να εκδοθεί τον Σεπτέμβριο του 2020.


Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα σχετικά με τη σημερινή απόφαση του Eurogroup, για την Ελλάδα

Σήμερα 11/6 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Eurogroup.
Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η 6η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα.
Ήταν η τρίτη, συνεχόμενη, θετική Έκθεση για την Ελλάδα, σε λιγότερο από έναν χρόνο.
Αναγνωρίστηκε, από όλους τους συμμετέχοντες, η καλή πορεία της οικονομίας πριν το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης.
«Εκθειάστηκε η ταχεία και αποφασιστική αντίδραση της Κυβέρνησης» για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών συνεπειών της.
Επιβεβαιώθηκε η πρόοδος σε σειρά μεταρρυθμίσεων, παρά τις αντίξοες συνθήκες, και οι προοπτικές για ισχυρή ανάκαμψη το 2021.
Επαναλήφθηκε ότι η δημοσιονομική ευελιξία, που ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη, περιλαμβάνει και τους στόχους οι οποίοι είχαν τεθεί για την Ελλάδα στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.
Επακόλουθο των ανωτέρω υπήρξε η απόφαση εκταμίευσης του τρίτου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συνολικού ύψους 748 εκατ. ευρώ, του δεύτερου πακέτου επί σημερινής διακυβέρνησης.
Η Κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο της, αξιοποιώντας την εμπιστοσύνη εταίρων και αγορών, συνεχίζει να εφαρμόζει το συνεκτικό, δυναμικό, αποτελεσματικό και  εμπροσθοβαρές σχέδιό της.
Σχέδιο το οποίο, με την υλοποίηση φιλοαναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων, παρά τις μεγάλες προκλήσεις που υπάρχουν μπροστά μας, θα μας επιτρέψει να υπερβούμε τις σημερινές δυσκολίες με τις ελάχιστες δυνατές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, και να διαμορφώσουμε στέρεες βάσεις για το μέλλον της οικονομίας.

Τί έγραφε νωρίτερα το bankingnews.gr

Eurogroup: Εγκρίθηκε η εκταμίευση των 746 εκατ. από τα ANFA’s - Ευελιξία από θεσμούς με τους στόχους για τα πλεονάσματα το 2021

«Ένεση ρευστότητας» ύψους 746 εκ. ευρώ αποφασίζουν σήμερα 11/6/2020 για την Ελλάδα οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δίνοντας το «πράσινο φως» για την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα.
Στη σημερινή σύνοδο του Εurogroup (βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 16:30 ώρα Ελλάδος) - στην οποία ο Πορτογάλος πρόεδρος M. Centeno θα ανακοινώσει επίσημα την πρόωρη αποχώρησή του - θα βρεθεί στο τραπέζι η πρόταση της Κομισιόν για την ολοκλήρωση της 6ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.
Σχεδόν τυπική διαδικασία, και όπως παρατήρησε χθες 10 Ιουνίου αξιωματούχος της ευρωζώνης, η αξιολόγηση είναι θετική και ότι η ελληνική πλευρά ανταποκρίθηκε στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει παρά τις Συμπληγάδες του κορωνοϊού.
Έπεται η επικύρωση της απόφασης για την εκταμίευση των κερδών από τα ANFA’s από τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών, μεταξύ των οποίων και το γερμανικό.
Ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε ότι οι στόχοι του  πρωτογενούς πλεονάσματος ( 3,5% του ΑΕΠ) για την Ελλάδα, όσον αφορά το διάστημα 2020-2021, «θα ληφθούν υπόψη με εντελώς διαφορετικό τρόπο λόγω των επιπτώσεων που άσκησε η πανδημία στην οικονομία της χώρας μας». Αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα αποκτά την ευελιξία που θέλει για να «ευπρεπίσει» τα δημόσια οικονομικά της αλλά το 2022, τελευταίο έτος της ενισχυμένης εποπτείας, ο εφιάλτης με τα θηριώδη πλεονάσματα επιστρέφει.
Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι πρέπει να προχωρήσουν σε μία «οικονομία δυνάμεων», έως ότου ξεκινήσει η εισροή κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά ταμεία και υπάρξει ασφαλής εκτίμηση για τις ζημιές από την πανδημία. «Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα είμαστε αναγκασμένοι να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις και για αυτό κινούμαστε προσεκτικά με κριτήρια τις αντοχές του προϋπολογισμού, τα ταμειακά διαθέσιμα και την επίπτωση των μέτρων στην ανάσχεση της ύφεσης» τόνιζε χαρακτηριστικά πηγή του υπουργείου Οικονομικών.  
Η εισροή πόρων από το πρόγραμμα SYRE και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα αποδυναμώσει τις πιέσεις στο προϋπολογισμό ο οποίος πέραν των διογκωμένων δαπανών για τη στήριξη της οικονομίας κλυδωνίζεται και από την υστέρηση των εσόδων λόγω της συρρίκνωσης της κατανάλωσης και της αναστολής των πληρωμών για φόρους και εισφορές.   
Σύμφωνα με το σχεδιασμό θα υπάρξουν επιλεκτικές παρεμβάσεις σε κλάδους που παρά την έξοδο από την καραντίνα δέχονται ισχυρά πλήγματα όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές και η εστίαση, με χαμηλό δημοσιονομικό κόστος αλλά με σημαντικό αντίκτυπο στον περιορισμό της ύφεσης και στη σταθεροποίηση της οικονομίας.
Όπως επισημαίνουν τα αρμόδια στελέχη παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στους νευραλγικούς τομείς και αν χρειασθεί θα επέμβουμε χειρουργικά αλλά η βασική κατεύθυνση είναι η υλοποίηση όσων έχουν εξαγγελθεί με το τρίτο πακέτο στήριξης του Μαΐου.
Ο προγραμματισμός προβλέπει ένα δεύτερο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής με τη διάθεση ποσού ύψους 1,4 δις. ευρώ στις αρχές Ιουλίου σε διευρυμένο αριθμό πληττόμενων επιχειρήσεων με βασικό κριτήριο τη μεταβολή των εσόδων για τους μήνες Μάρτιο – Απρίλιο – Μάιο.
Εντός των επόμενων ημερών θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα και δυνατότητα υποβολής αίτησης θα έχουν όλες οι νομικές μορφές επιχειρήσεων, όσες ήδη έλαβαν δάνειο μέσω του πρώτου γύρου καθώς και οι εποχικές και ατομικές επιχειρήσεις με αξιόλογη εμπορική δραστηριότητα.
Η δαπάνη αυτή αποτελεί τον κύριο επιβαρυντικό παράγοντα για τα κρατικά ταμεία σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα καθώς τα ποσά που θα χρειασθούν για την επιδότηση μισθών και εισφορών μέσω του προγράμματος Συν-Εργασία είναι διαχειρίσιμα ενώ το κονδύλι για την καταβολή του επιδόματος των 534 ευρώ για αναστολές συμβάσεων έχει συμπιεστεί αισθητά.

Centeno: Τα προγράμματα κράτησαν την Ελλάδα στην ευρωζώνη - Θα έπρεπε να είχε δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στις ανάγκες του ελληνικού λαού

Αιχμές για τη σύνθεση και τους όρους των ελληνικών προγραμμάτων διάσωσης άφησε ο πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno, σε δηλώσεις του ενόψει της τηλεδιάσκεψης του Συμβουλίου Διοικητών του ESM, όπου και θα προεδρεύσει.
Στη συνεδρίαση θα συζητηθεί και η έκθεση για την αξιολόγηση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα από το ESM, που έχει ανατεθεί στον Ισπανό, πρώην Επίτροπο Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Joaquin Almunia.
«Τα προγράμματα κράτησαν την Ελλάδα στην ευρωζώνη.
Ωστόσο, η ελληνική προσαρμογή ήταν πολύ μεγάλη και θα έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στις ανάγκες του ελληνικού λαού» υποστήριξε ο Centeno ενόψει της τηλεδιάσκεψης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης