Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Ουδέτερη για τις μετοχές πιθανή νίκη Biden στις εκλογές των ΗΠΑ

tags :
JP Morgan: Ουδέτερη για τις μετοχές πιθανή νίκη Biden στις εκλογές των ΗΠΑ
Οι προτεραιότητες πολιτικής του Biden είχε αρχικά καθοριστεί πριν από το COVID-19 και σίγουρα θα αλλάξουν
Νίκη του Δημοκρατικού J. Biden στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ θα είναι ουδέτερη για τις αγορές, σύμφωνα με την JP Morgan, η οποία βλέπει ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι προηγείται.
Αναλυτές και επενδυτές έχουν θεωρήσει ορισμένες από τις πολιτικές του Μπάιντεν ως δυνητικά αρνητικές για τις μετοχές, ενώ ο Trump υποστήριξε την περασμένη εβδομάδα ότι «η χρηματιστηριακή αγορά θα πέσει σε τίποτα» εάν δεν επανεκλεγεί στις 3 Νοεμβρίου.
Σε αντίθεση με αυτήν την άποψη, μια νίκη Biden τον Νοέμβριο θα ήταν «ουδέτερη έως ελαφριά θετική» για τις μετοχές, σύμφωνα με την JP Morgan.
Οι κύριες οικονομικές πολιτικές των Δημοκρατικών περιλαμβάνουν την αύξηση του φορολογικού συντελεστή εταιρειών από 21% σε 28% - μερική αντιστροφή της περικοπής φορολογίας των Ρεπουμπλικανών για το 2017 - και αύξηση του ομοσπονδιακού ελάχιστου μισθού.
Επίσης, η JPMorgan σημειώνει ότι οι προτεραιότητες πολιτικής του Biden είχε αρχικά καθοριστεί πριν από το COVID-19 και σίγουρα θα αλλάξουν
«Δεδομένης της τρέχουσας οικονομικής αδυναμίας, η ανάκαμψη των επιχειρήσεων και η αύξηση της απασχόλησης είναι πιθανό να δοθούν προτεραιότητα σε σχέση με πολιτικές που θα μπορούσαν να περιορίσουν την οικονομική ανάπτυξη και ίσως ακόμη και να θέσουν σε κίνδυνο το επιθυμητό μεσοπρόθεσμο εκλογικό έτος 2022».
Ωστόσο, ανέφεραν ότι η αύξηση των εταιρικών φόρων θα μπορούσε να καταλήξει με το συντελεστή να είναι χαμηλότερο από 28% και θα αντισταθμιστεί επίσης από την χαλάρωση των δασμών, των δαπανών υποδομής και των υψηλότερων μισθών.
"Επιπλέον, μια πιο διπλωματική προσέγγιση στην εσωτερική / εξωτερική πολιτική πιθανότατα θα οδηγήσει σε χαμηλότερη μεταβλητότητα μετοχών και ασφάλιστρα κινδύνου", πρόσθεσαν οι αναλυτές της JP Morgan.

Αυξάνονται τα στοιχήματα για την εκλογή Biden στις ΗΠΑ - Σε ασφυξία ο Trump - Τι εκτιμούν για τις αγορές 6 επενδυτικοί οίκοι

Η αύξηση της υποστήριξης για τον Joe Biden πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο αναγκάζει τους αναλυτές της Wall Street να εξετάσουν τον πιθανό αντίκτυπο στην αγορά του πρώην αντιπροέδρου του Β. Obama.
Την ίδια στιγμή, μιλώντας στο ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC την Παρασκευή ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο City University, Inderjeet Parmar, δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, αν και έλαβε δύο δώρα τα οποία θα τον βοηθούσαν να αυξήσει το πολιτικό του κεφάλαιο, τα σπατάλησε και τα δύο.
«Η θανατηφόρα πανδημία, όπως αποδείχθηκε, ήταν μια ευκαιρία για αυτόν να ενώσει τη χώρα, να ξεπεράσει τον πολιτικό φανατισμό και να ενεργήσει αποτελεσματικά ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών σε μια περίοδο έκτακτης ανάγκης» δήλωσε ο Parmar
Η υποστήριξη για τον Biden αυξήθηκε τον τελευταίο μήνα, μετά από κριτική του Προέδρου Donald Trump για τον χειρισμό του κορωνοϊού και την απάντησή του στις διαμαρτυρίες του Black Lives Matter.
Την Παρασκευή, οι πλατφόρμες στοιχημάτων έθεσαν τον πρώην γερουσιαστή του Ντέλαγουερ να κερδίσει τις εκλογές με περισσότερο από 59%, με 23 εκατοστιαίες μονάδες περισσότερες από τον Trump, σύμφωνα με τους μέσους όρους που συγκέντρωσε η RealClearPolitics.
Οι προβλέψεις μεταξύ των επενδυτών έχουν επίσης μετατοπιστεί.
Μια δημοσκόπηση της Citigroup από 140 διαχειριστές κεφαλαίων που κυκλοφόρησε αυτήν την εβδομάδα διαπίστωσε ότι το 62% εξ αυτών πίστευε ότι ο Biden θα θριαμβεύσει, σε αντίθεση με το 70% που πίστευε σε μια επικράτηση του Trump τον Δεκέμβριο του 2019.
Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι το Δημοκρατικό κόμμα του Biden θα μπορούσε ακόμη και να εξασφαλίσει την πλειοψηφία και στο Κογκρέσο.
Line chart of Likelihood of victory based on betting averages (%)* showing Gambling odds predict a win for Joe Biden in US presidential race
Καθώς οι προσδοκίες για μια νίκη του Biden αυξάνονται, «οι επενδυτές θα αρχίσουν να επικεντρώνονται στην εκκρεμότητα Trump bump, δήλωσε η Susan Schmidt, επικεφαλής των αμερικανικών επενδυτικών κεφαλαίων στην Aviva Investors.
Ορισμένοι αναλυτές αναμένουν υψηλότερους φόρους υπό την προεδρία του Biden.
Η νίκη του Trump το 2016 προκάλεσε μια ανάκαμψη στις τιμές των μετοχών καθώς οι επενδυτές συνυπολόγισαν τον χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή εταιρειών - τον οποίο συνέχισε να παρέχει η διοίκησή του, μειώνοντας το από το 35% στο 21%.
Η Goldman Sachs έχει εκτιμήσει ότι μια μερική αναστροφή της φορολογικής πολιτικής του 2018 που θα αυξήσει τον συντελεστή στο 28%, εκτός από τις αυξήσεις σε άλλους συντελεστές, θα έπαιρνε περίπου το 12% από τα συνολικά κέρδη του 2021 στις εισηγμένες του S&P 500.
«Αυτό θα έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο συνολικά», δήλωσε η Schmidt.
Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αυξήσει την ελκυστικότητα των μετοχών στο εξωτερικό, μετά από χρόνια υπεραπόδοσης των μετοχών των ΗΠΑ σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες αγορές, δήλωσε ο Chris Dyer, της Eaton Vance.
Οι άλλες πολιτικές του Biden περιλαμβάνουν υποστήριξη για έναν ελάχιστο μισθό 15 δολαρίων/ώρα, κάτι που πιθανότατα θα περιόριζε τα κέρδη των εταιρειών που βασίζονται σε χαμηλόμισθους εργαζόμενους.
Αλλά οι πολιτικές του σχετικά με την υγειονομική περίθαλψη και την καθαρή ενέργεια, που ενθαρρύνονται από την αριστερή πτέρυγα του κόμματός τους, τραβούν την προσοχή.
Τον Απρίλιο, ο Biden ανακοίνωσε ένα σχέδιο επέκτασης του Medicare, του εθνικού προγράμματος ασφάλισης υγείας, και υποστήριξε τις προσπάθειες για επαναδιαπραγμάτευση της τιμής που η κυβέρνηση πληρώνει για φάρμακα στο πλαίσιο του προγράμματος.
Η περιβαλλοντική ατζέντα του Biden, η οποία περιλαμβάνει τον καθορισμό ενός στόχου καθαρών μηδενικών εκπομπών για τις ΗΠΑ έως το 2050, αναμένεται να ενισχύσει τα αποθέματα καθαρής ενέργειας και να ενισχύσει χρηματιστηριακά τις εταιρείες του κλάδου, σύμφωνα με την CreditSights.
Σύμφωνα, επίσης, με την Invesco, το καθεστώς Biden θα ήταν «ένας πραγματικός στόχος για καθαρή ενέργεια σε σύγκριση με τη διοίκηση του Trump», η οποία έχει αναστρέψει κανόνες που ευνοούσαν τον τομέα.
Line chart of Rebased showing Tech, healthcare stocks outperform
Ένας τομέας όπου οι επενδυτές θα εκτιμούσαν μια μεγαλύτερη σαφήνεια από τον Biden, ωστόσο, είναι η τεχνολογία.
Οι τεχνολογικοί όμιλοι είναι μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο χρηματιστήριο και ο τομέας έχει την καλύτερη απόδοση φέτος.
Τα τελευταία χρόνια, οι γίγαντες των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης αντιμετώπισαν κριτική για την προστασία δεδομένων και τη ρητορική μίσους που δημοσιεύτηκε στις πλατφόρμες τους.
Ο Biden, εν τω μεταξύ, έχει επικρίνει το Facebook για την παραπληροφόρηση στην πλατφόρμα του, αλλά ήταν λιγότερο σαφές σχετικά με το τι σκοπεύει να κάνει.
«Η τεχνολογία είναι το μεγαλύτερο ερωτηματικό», αναφέρει η Invesco.
Ορισμένοι αναλυτές επικεντρώνονται σε πιθανές αλλαγές στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα, όπου οι αξιωματούχοι μόλις βοήθησαν την αγορά των ΗΠΑ να καταγράψει το καλύτερο τρίμηνο από το 1998, μέσω μιας σειράς παρεμβάσεων που είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών.
Το Δημοκρατικό κόμμα «θα ήθελε η Fed να χρησιμοποιήσει περισσότερες από τις δυνάμεις της για να είναι σε θέση να βοηθήσει την οικονομία και να καταστήσει τις πιστώσεις πιο διαθέσιμες», δήλωσε ο Patrick Leary, της Incapital.

Εκλογές ΗΠΑ: Σε ασφυξία ο Trump λόγω κορωνοϊού και George Floyd

Δυσκολεύει η επανεκλογή του Donald Trump στον προεδρικό θώκο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, καθώς τόσο η διαχείριση της πανδημικής κρίσης του κορωνοϊού όσο και η αντιμετώπιση της δολοφονίας του Αφροαμερικανού George Floyd, ο οποίος έπεσε θύμα τυφλής αστυνομικής βίας, μάλλον στέφθηκαν από πλήρη... αποτυχία.
Μιλώντας στο ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC και την εκπομπή «Street Signs Europe» την Παρασκευή, ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο City University, Inderjeet Parmar, δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, αν και έλαβε δύο δώρα τα οποία θα τον βοηθούσαν να αυξήσει το πολιτικό του κεφάλαιο, τα σπατάλησε και τα δύο.
«Η θανατηφόρα πανδημία, όπως αποδείχθηκε, ήταν μια ευκαιρία για αυτόν να ενώσει τη χώρα, να ξεπεράσει τον πολιτικό φανατισμό και να ενεργήσει αποτελεσματικά ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών σε μια περίοδο έκτακτης ανάγκης» δήλωσε ο Parmar, προσθέτοντας:
«Δεν το έκανε και έχει μεγάλο πρόβλημα εξαιτίας αυτού…
Ο Πρόεδρος Trump όπως έστρωσε θα κοιμηθεί.
Νομίζω ότι στο τέλος θα πληρώσει ένα τρομερό τίμημα.
Και αυτή η τιμή πληρώνεται ήδη από μεγάλο αριθμό των Αμερικανών, τόσο στον τομέα της υγείας όσο και στην οικονομία».
Σε ό,τι αφορά την πανδημία, υπήρξαν περισσότερα από 2,7 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως και 128.740 από τον ιό στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.
Οι ΗΠΑ καταγράφουν τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων στον κόσμο.
Οι ταραχές που προκλήθηκαν από τη δολοφονία George Floyd επίσης δεν έτυχαν ουσιαστικής διαχείρισης από τον Trump, πρόσθεσε ο Parmar.
«Νομίζω ότι δεν έχει ηγετικά χαρακτηριστικά.
«Μιλά για τους ανθρώπους, αλλά δεν φαίνεται να γνωρίζει ότι τα συμφέροντα των ανθρώπων συμπίπτουν με την οικονομική τους ευημερία και τη σωματική και προσωπική τους ασφάλεια» κατέληξε ο Parmar.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης