Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τρεις μήνες απαξίωση στο ελληνικό χρηματιστήριο – Οι μετοχές που έχουν ξεχωρίσει

tags :
Τρεις μήνες απαξίωση στο ελληνικό χρηματιστήριο – Οι μετοχές που έχουν ξεχωρίσει
Παρά τη συσσώρευση της αγοράς κάποιες μετοχές έχουν καταφέρει να καταγράψουν σημαντική άνοδο τους τελευταίους τρεις μήνες
Τρεις μήνες συσσώρευσης συμπλήρωσε το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αρνείται να υπερβεί τις 680 μονάδες αλλά και να διασπάσει τις 610 μονάδες.
Όλο αυτό το χρονικό διάστημα η αγορά κινείται εντός του συγκεκριμένου εύρους διακύμανσης με τους τζίρους να έχουν υποχωρήσει σημαντικά και κοντά στα 20-25 εκατ. ευρώ στις τελευταίες συνεδριάσεις.
Το ΧΑ αρνείται να ακολουθήσει τις ξένες αγορές στις ανοδικές τους κινήσεις, αλλά εμφανίζεται πρόθυμο να ακολουθήσει στις πτωτικές τους κινήσεις.
Με τις ξένες αγορές να βρίσκονται είτε σε νέα ιστορικά υψηλά (Nasdaq, S&P) έστω και με συγκεκριμένες μετοχές, ή κάποιες άλλες να έχουν σχεδόν μηδενίσει τις απώλειες από την αρχή του έτους (DAX), ο γενικός δείκτης εξακολουθεί να καταγράφει μία από τις χειρότερες επιδόσεις με απώλειες περίπου 31%.
Σε αυτούς τους τρεις μήνες ελάχιστες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχουν καταφέρει να διαφοροποιηθούν.
Η ΔΕΗ έχει την καλύτερη επίδοση με άνοδο 27% καθώς οι επενδυτές βλέπουν πως αποδίδουν τα μέτρα της κυβέρνησης και βελτιώνεται κυρίως η σχέση net debt/ebitda.
Την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει μάλιστα αποτελέσματα εξαμήνου και η μετοχή έχει προσεγγίσει εκ νέου τα 4 ευρώ και πλέον καταγράφει ελάχιστες απώλειες από την αρχή του έτους (4,5%).
Η Ελλάκτωρ και η Τέρνα Ενεργειακή έχουν άνοδο 18%, με την τελευταία να πραγματοποιεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και να καλύπτεται από μεγάλους επενδυτικούς οίκους.
Ο ΟΤΕ επίσης λόγω καλών επιδόσεων στο εξάμηνο και κυρίως λόγω και της προσπάθειας να μειωθούν τα κόστη έχει ενισχυθεί 10%.
Λίγο μικρότερη είναι η άνοδος για Μυτιληναίο.
Οι τραπεζικές μετοχές στον αντίποδα στο ίδιο διάστημα έχουν να επιδείξουν απώλειες μεγαλύτερες του 10%.
Αρνητική είναι και η εικόνα του ΟΛΠ, της Τιτάν, της Jumbo, των ΕΛΠΕ, της ΕΧΑΕ και της Motor Oil, με απώλειες από 10% έως και 20% και ουσιαστικά η πορεία αυτών των μετοχών μαζί με τον τραπεζών κρατάνε χαμηλά και την αγορά συνολικά.
Στους τελευταίους τρεις μήνες τις μεγαλύτερες επιδόσεις και μάλιστα άνω του 100% έχουν καταγράψει οι μετοχές της Τρία Άλφα (κοινό και προνόμιο), λόγω προσδοκιών για πώληση ακινήτου, αλλά πλέον οι μετοχές δεν κάνουν πράξη και δύσκολα κατοχυρώνει κάποιος την άνοδο.
Η Ίλυδα έχει επίσης άνοδο 100%, με τη μετοχή να ακολουθεί με υστέρηση την πορεία άλλων εταιρειών του κλάδου.
Πολύ καλή είναι η πορεία της Κέκροψ με άνοδο 75% και καλούς όγκους συναλλαγών.
Η δημόσια πρόταση της Newsphone έδωσε άνοδο 59% στη μετοχή, ενώ καλή είναι και η πορεία των μετοχών της Entersoft, ΕΛΒΕ, Ιντρακόμ και Παπουτσάνης.
Στον αντίποδα η αποχώρηση ξένου θεσμικού στην Πετρόπουλος έχει δώσει απώλειες 30% στη μετοχή, ενώ και τα μεγέθη της Frigoglass τα οποία λόγω της πανδημίας δεν ικανοποίησης έχουν οδηγήσει τη μετοχή 25% χαμηλότερα.
Απώλειες 22% καταγράφει η Aegean  και η Τράπεζα Αττικής.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης