Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το 6ετές πράσινο ομόλογο της Εθνικής - Στο 2,75% το τοκομερίδιο και στο 2,875% η απόδοση για 500 εκατ. ευρώ

Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το 6ετές πράσινο ομόλογο της Εθνικής - Στο 2,75% το τοκομερίδιο και στο 2,875% η απόδοση για 500 εκατ. ευρώ
Το πράσινο ομόλογο της Εθνικής αναμένεται να λάβει αξιολόγηση Caa1 από την Moody’s, B από την S&P and CCC-  από την Fitch
(Upd) Ολοκληρώθηκε το book building για το «πράσινο ομόλογο» ύψους 500 εκατ. της Εθνικής Τράπεζας, με το τοκομερίδιο να ανέρχεται στο 2,75% και την απόδοση στο 2,875%, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Τράπεζα.
Η έκδοση είναι senior bond, τύπου 6NC5, 6ετoύς διάρκειας, χωρίς δυνατότητα ανάκλησης πριν από την πάροδο της πενταετίας.
Η συναλλαγή προσέλκυσε το ενδιαφέρον μεγάλου μέρους του επενδυτικού κοινού, συγκεντρώνοντας κεφάλαια ύψους περίπου 1,2 δισ. με τη συμμετοχή 80, στην πλειοψηφία τους ξένων, θεσμικών επενδυτών.
Υπενθυμίζεται πως η Τράπεζα έδωσε χθες εντολή στις BNP Paribas, Commerzbank, Goldman Sachs International, HSBC και Morgan Stanley να αναλάβουν τη διαδικασία της έκδοσης.
Το NBG Green Bond θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για να χρηματοδοτήσει έργα οικολογικής ανάπτυξης και συγκεκριμένα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Τα ομόλογα αναμένεται να λάβουν αξιολόγηση Caa1 από την Moody’s, B από την S&P and CCC-  από την Fitch, ενώ θα διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου.

Η ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας για την έκδοση του πράσινου ομολόγου

Η Εθνική Τράπεζα αποδεικνύει έμπρακτα, για μία ακόμη φορά, τη δέσμευσή της για στήριξη της πράσινης οικονομίας αλλά και τη στρατηγική της κατεύθυνση ως η Τράπεζα της Ενέργειας.
Ολοκλήρωσε με επιτυχία την τοποθέτηση του πρώτου Πράσινου Ομολόγου Υψηλής Εξασφάλισης στην ελληνική αγορά, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ.
Η συναλλαγή αποτελεί επίσης την πρώτη έκδοση ομολόγου υψηλής εξασφάλισης από ελληνική τράπεζα από το 2015 και έπειτα.  
Το ομόλογο έχει εξαετή διάρκεια, με δυνατότητα ανάκλησης στα πέντε έτη, τοκομερίδιο 2,75% και απόδοση 2,875%.
Η έκδοση αποτελεί μέρος της στρατηγικής βελτιστοποίησης της κεφαλαιακής δομής της τράπεζας μέσω της διεύρυνσης των κεφαλαίων δεύτερης διαβάθμισης (Minimum Required Eligible Liabilities – MREL), που συνιστά εποπτική υποχρέωση όλων των τραπεζών.
Βάσει των αρχών της ICMA για τα πράσινα ομόλογα, σύμφωνα με τις οποίες πραγματοποιήθηκε η έκδοση, η Τράπεζα δεσμεύεται συμβατικά ότι το σύνολο των κεφαλαίων που θα αντληθούν από την πώληση του ομολόγου θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση έργων πράσινης οικονομίας.
Σημειώνουμε ότι η Εθνική τράπεζα  έχει  ήδη υψηλό μερίδιο (40%) στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), το οποίο αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω.
Η χρηματοδότηση έργων στον κλάδο της ενέργειας και κατά κύριο λόγο σε ΑΠΕ,  αποτελεί στρατηγικό στόχο της τράπεζας στοχεύοντας σε χρηματοδοτήσεις 3 δισ. ευρώ τα επόμενα 3 χρόνια.
Η συναλλαγή προσέλκυσε το ενδιαφέρον μεγάλου μέρους του επενδυτικού κοινού, συγκεντρώνοντας κεφάλαια ύψους περίπου 1,2 δισ. με τη συμμετοχή 80, στην πλειοψηφία τους ξένων, θεσμικών επενδυτών.
Η επιτυχία του εγχειρήματος, αποτέλεσμα της ζήτησης που σημειώθηκε από μία ευρεία επενδυτική βάση, αποτελεί έμπρακτη επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης στην Εθνική τράπεζα και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Οι BNP Paribas, Commerzbank, Goldman Sachs International, HSBC και η Morgan Stanley ενήργησαν ως από κοινού διοργανωτές του βιβλίου προσφορών.
Οι Allen & Overy και η δικηγορική εταιρεία Καρατζάς & Συνεργάτες ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι της ΕΤΕ.


Εικόνα
Πρώτη ενημέρωση στις 2020-10-01 11:31:42

Τι ανέφερε το bankingnews.gr από τις 21 Σεπτεμβρίου 2020

Προς έκδοση senior bond έως 500 εκατ από την Εθνική Τράπεζα για ρευστότητα με επιτόκιο 2,6% με 2,8%, λίαν συντόμως

Κύριο ομόλογο για ρευστότητα (senior bond) σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες ετοιμάζει η Εθνική Τράπεζας το ύψος του οποίου θα γίνει γνωστό το αμέσως προσεχές διάστημα.
Μιλάμε πάντως για ένα ομόλογο που θα κινηθεί λογικά στην περιοχή μεταξύ 300-500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,6% με 2,80%
Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως το ομόλογο αυτό θα είναι ενισχυτικό της ρευστότητας της τράπεζας και όχι των κεφαλαίων της και θα εντάσσεται στους στόχους ρευστότητας που έχει καταθέσει η τράπεζα προς τους θεσμούς για το χρονικό διάστημα μέχρι το 2024-2025.
Να σημειωθεί ότι η έκδοση της Εθνικής είναι εν μέρει υποχρεωτική, με βάση νέους τραπεζικούς κανόνες και για τον λόγο αυτό όλες οι ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσουν προσεχώς σε ανάλογες εκδόσεις ομολόγων senior bond για ρευστότητα.
Eurobank, Πειραιώς και Alpha bank ετοιμάζουν ανάλογες κινήσεις.
Η Εθνική Τράπεζα ας σημειωθεί  ωστόσο δεν έχει καμία  ανάγκη ρευστότητας στην παρούσα φάση.
Επομένως με την έκδοση αυτή η τράπεζα θα δοκιμάσει την πρόσβασή της προς τις αγορές καθώς για όλα τα πιστωτικά ιδρύματα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δείξουν προς τους διεθνείς οίκους και ιδιαίτερα προς τους οίκους αξιολόγησης  πως μπορούν με άνεση αλλά και με αξιώσεις να αντλούν κεφάλαια.
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως το ενδιαφέρον για τον τραπεζικό κλάδο- όχι μόνον για τις ελληνικές τράπεζες αλλά  συνολικά- είναι σχετικώς περιορισμένο και στα road shows που διενεργήθηκαν - και στο πρόσφατο road show του χρηματιστηρίου- οι ερωτήσεις που αφορούν τις τράπεζες εστιάζουν στον αριθμό και το ύψος των δανείων που βρίσκονται σε μορατόρια και πόσα από αυτά τα δάνεια υπάρχει η εκτίμηση πως θα καταλήξουν να γίνουν μη ενήμερα δάνεια.
Οι ελληνικές  τράπεζες που δέχθηκαν παρόμοιες ερωτήσεις συνεχίζουν να μιλούν πως το ποσοστό που αναμένεται να καταλήξει σε μη ενήμερα δάνεια δεν θα ξεπεράσει το 20% από τις χορηγήσεις που μπλήκαν στα μορατόρια, όμως οι διεθνείς οίκοι στις αναλύσεις τους συχνά ανεβάζουν το ποσοστό αυτό.
Σε ότι αφορά την Εθνική Τράπεζα, δεν έχουν γίνει γνωστοί οι σύμβουλοι της επικείμενης έκδοσης. ωστόσο τα πολύ ευνοϊκά επιτόκια εκτιμάται πως θα βοηθήσουν την τράπεζα στην περαιτέρω μείωση του συνολικού κόστους δανεισμού της.

Πρώτη ενημέρωση στις 2020-10-01 11:31:42
Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS