Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Πτωτικό ξεκίνημα με εξαιρετικά χαμηλό τζίρο

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Πτωτικό ξεκίνημα με εξαιρετικά χαμηλό τζίρο
ΑΓΟΡΑ: Οι πρώτες πράξεις που πέρασαν είχαν αξία 50 χιλ. ευρώ! Αυτή είναι η αγορά μας. Μετά από 5 λεπτά προσεγγίσαμε τις 300 χιλ. ευρώ. Μικρές απώλειες στο άνοιγμα και στάση αναμονής μέχρι να φανεί η τάση στις ευρωπαϊκές αγορές. Μετά από 5 ανοδικές στο ΧΑ οι αναλυτές βλέπουν χώρο για κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, εκεί που υπάρχουν.

Πιέζονται και πάλι οι τράπεζες, αλλά και μετοχές εταιρειών που θα επηρεαστούν από το lockdown. Απώλειες σημαντικές για Jumb και ΟΠΑΠ με χαμηλό όγκο βέβαια. Ο ΟΤΕ ενισχύεται λόγω των δημοσιευμάτων που υπάρχουν για τη δραστηριότητα στη Ρουμανία.

OTE: Μέσα ενημέρωσης από τη Ρουμανία αναφέρουν πως ο ΟΤΕ συμφώνησε να πουλήσει στην Orange το ποσοστό του στη Ρουμανία, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν πρόκειται για πώληση του 54,1% που έχει στην Telekom Romania, ή τη δραστηριότητα της σταθερής τηλεφωνίας. Αναφέρεται τίμημα 500 εκατ. ευρώ.

Αναλυτές αναφέρουν πως αν επιβεβαιωθεί η είδηση πρόκειται για θετική εξέλιξη. Η Telekom Romania στο πρώτο εξάμηνο του 2020 είχε έσοδα 291 εκατ. ευρώ και καθαρά EBITDA 34 εκατ. ευρώ. Η Optima Bank έχει εκτίμηση για επιχειρηματική αξία (ΕV) της Telekom Romania 308 εκατ. ευρώ υποθέτοντας EBITDA 77 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης (EV/EBITDA 4 φορές).

Σε μία υπόθεση που κάνει, αν τα 500 εκατ. ευρώ αναφέρονται στο 100% της Telekom Romania ο ΟΤΕ θα λάβει 270 εκατ. ευρώ ή 0,58 ευρώ ανά μετοχή. Η διοίκηση είχε αναφέρει στο παρελθόν πως θα υπάρξει έκτακτη διανομή στους μετόχους αν πουληθεί η δραστηριότητα. Επιπλέον σε επόμενο στάδιο αναμένεται και η πώληση της δραστηριότητας της κινητής (T-Mobile Romania).

ΕΛΠΕ: Τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου αν και αδύναμα ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών. Οι μέσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για προσαρμοσμένα EBITDA 47 εκατ. ευρώ και ο όμιλος δημοσίευσε 66 εκατ. ευρώ και προσαρμοσμένες ζημιές 30 εκατ. ευρώ και δημοσίευσε 10 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, το νέο lockdown θα επηρεάσει τη ζήτηση και επομένως ίσως αναγκάσει τους αναλυτές να μειώσουν τις εκτιμήσεις του για το Νοέμβριο αλλά και για τις αρχές του 2021. Σταθεροποιητικά αλλά με μικρό όγκο ξεκίνησε η μετοχή. Έτοιμο να ξεκινήσει ξανά μετά τη συντήρηση και αναβάθμιση το διυλιστήριο στον Ασπρόπυργο και σε λίγες εβδομάδες ξεκινάει η κατασκευή του φωτοβολταϊκού στην Κοζάνη.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Και πάλι η Πειραιώς ξεχωρίζει καθώς προσπαθεί να κινηθεί ανοδικά. Οι άλλες 3 συστημικές κινούνται με απώλειες.

MOTOR OIL: Προσπαθεί να σταθεροποιηθεί στις τελευταίες συνεδριάσεις γύρω από τα 8 ευρώ. Η ζήτηση θα μειωθεί λόγω του lockdown, το σημείωσε η διοίκηση των ΕΛΠΕ, αλλά νομίζουμε πως οι επενδυτές με τις πρόσφατες ρευστοποιήσεις στον κλάδο το έχουν προεξοφλήσει.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ: Δοκιμάζει επίπεδα πάνω από τα 15 ευρώ. Τα αποτελέσματα εξαμήνου τα οποία ήταν εξαιρετικά θα έχουν συνέχεια και η μετοχή κατά την άποψή μας παραμένει φθηνή παρά την πρόσφατη άνοδο. Η χαμηλή εμπορευσιμότητα ωστόσο, στέκεται τροχοπέδη.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Με μικρό όγκο το άνοιγμα στα 2,65 ευρώ. Έκανε μία μικρή διόρθωση μετά τα πρόσφατα υψηλά και προσπαθεί να τα ξαναπιάσει.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ: Στα πρώτα λεπτά και λόγω του εξαιρετικά χαμηλού τζίρου του ΧΑ, δεν υπάρχουν μετοχές που να αξίζουν κάποιο σχόλιο. Δεν υπάρχει κάποια μετοχή που να τραβάει επενδυτικά βλέμματα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr  


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης