Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Στις «πλάτες» των Ελλήνων επενδυτών το ΧΑ – Έχουν απορροφήσει καθαρές εκροές ξένων ύψους 628 εκατ. ευρώ

Στις «πλάτες» των Ελλήνων επενδυτών το ΧΑ – Έχουν απορροφήσει καθαρές εκροές ξένων ύψους 628 εκατ. ευρώ
Για δέκα συνεχόμενους μήνες οι Έλληνες επενδυτές εμφανίζονται με καθαρές εισροές 630 εκατ. ευρώ περίπου, αγοράζοντας μετοχές εν μέσω πανδημίας 
Σταθερά αγοραστές από την αρχή του έτους είναι οι Έλληνες επενδυτές στο ΧΑ, απορροφώντας την προσφορά των ξένων επενδυτών.
Σε μία από τις δυσκολότερες εποχές για επενδύσεις σε μετοχές, οι Έλληνες επενδυτές έχουν καθαρές εισροές (εισροές μείον εκροές) περί τα 630 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα ακόμα και εν μέσω lockdown συνέχισαν να αγοράζουν μετοχές στηρίζοντας το Ελληνικό Χρηματιστήριο εν μέσω μίας εξαιρετικά δύσκολης συγκυρίας.
Απέναντί τους είχαν τους ξένους επενδυτές με αντίστοιχες εκροές.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου παραδοσιακά εδώ και αρκετά χρόνια «κινούνται τα νήματα» του ΧΑ, οι εκροές για τους 10 μήνες του 2020 ανέρχονται στα 501 εκατ. ευρώ.

Πωλήσεις διαρκείας από τους ξένους

Οι ξένοι επενδυτές για δέκα συνεχόμενους μήνες είναι πωλητές (οι πωλήσεις είναι περισσότερες από τις αγορές) και έτσι έχουν μειώσει την ποσοστιαία συμμετοχή τους στην κεφαλαιοποίηση του ΧΑ στο 65,29% (ή 64,28% αν προσμετρηθεί και η συμμετοχή του ΤΧΣ) έναντι 68,9% (ή 66,1% με την προσμέτρηση του ΤΧΣ) που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου 2019.
Τον Ιανουάριο με την αγορά στις 900 μονάδες τοποθέτησαν 104 εκατ. ευρώ και τον Φεβρουάριο, όπου από τα μέσα και μετά ξεκίνησε η μεγάλη πτώση έβαλαν 25 εκατ. ευρώ.
Το Μάρτιο με την αγορά να υποχωρεί από τις 720 μονάδες στις 470 μονάδες (ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 17/3) και να τελειώνει το μήνα στις 530 μονάδες περίπου είχαν εισροές μόλις 3 εκατ. ευρώ, αλλά τον Απρίλιο με την αγορά να πηγαίνει στις 620 μονάδες είχαν καθαρές εισροές 55 εκατ. ευρώ.
Ακολούθησε μία μεγάλη περίοδος συσσώρευσης για το ΧΑ μεταξύ 580 και 680 μονάδων όπου και πάλι οι εκροές τους ήταν αξιόλογες.
Τον Μάιο έβαλαν 127 εκατ. ευρώ, τον Ιούνιο 99 εκατ. ευρώ, τον Ιούλιο 66 εκατ. ευρώ, τον Αύγουστο 16 εκατ. ευρώ, το Σεπτέμβριο 72 εκατ. ευρώ και τον Οκτώβριο 60 εκατ. ευρώ.
Η αγορά πάντως όπως έχει δείξει και στο παρελθόν και σημειώνουν και αρκετά στελέχη της αγοράς, μόνο με τους Έλληνες αγοραστές και απέναντί τους, τους ξένους να έχουν καθαρές εκροές, δε μπορεί να ξεπεράσει σημαντικές αντιστάσεις.
Θα χρειαστεί αρκετό φρέσκο εγχώριο χρήμα, αλλά και την αλλαγή στάσης των ξένων.
Σημειώνεται πως ο Νοέμβριος θα έχει στο τέλος του την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI και η έξοδος της Motor Oil θα έχει εκροές άρα οι πωλητές και πάλι θα έχουν ένα προβάδισμα, έναντι των αγοραστών.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης