Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αλλάζει την πολιτική τραπεζικών αποθεμάτων του Albayrak η Τουρκία, περιορίζει την πίστωση

Αλλάζει την πολιτική τραπεζικών αποθεμάτων του Albayrak η Τουρκία, περιορίζει την πίστωση
Τα απαιτούμενα αποθεματικά του τραπεζικού συστήματος αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 12,3 δισεκατομμύρια λίρες και 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένα νομίσματα και χρυσό
Τέλος σε ένα βασικό εργαλείο πολιτικής του πρώην υπουργού Οικονομικών, Berat Albayrak, βάζει η Τουρκία, σε μια προσπάθεια να ελέγξει την πιστωτική επέκταση και να θέσει αυστηρότερους κανόνες στις τράπεζες.
Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα διαφοροποίησε τον κανόνα, ο οποίος επέτρεπε στις τράπεζες να διατηρούν μικρότερα ποσά στη νομισματική αρχή από ό,τι απαιτείται διαφορετικά, υπό την προϋπόθεση ότι εκπλήρωσαν επίσημα καθορισμένους στόχους δανεισμού, σύμφωνα με το διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα.
Ο κανονισμός έθεσε τα λεγόμενα «απαιτούμενα αποθεματικά» - σε λίρα και συνάλλαγμα που πρέπει να κατέχουν οι τράπεζες στην κεντρική τράπεζα - για ορισμένες λήξεις.
Με τις αλλαγές, τα απαιτούμενα αποθεματικά του τραπεζικού συστήματος αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 12,3 δισεκατομμύρια λίρες και 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένα νομίσματα και χρυσό, υπό την προϋπόθεση ότι τα ποσοστά ζρήσης των αποθεματικών παραμένουν αμετάβλητα.
Το κόστος διαμεσολάβησης θα μειωθεί, ως αποτέλεσμα των αλλαγών στα ποσοστά προμήθειας και αμοιβών για τα απαιτούμενα αποθεματικά σε ρίλες, τα οποία ορίστηκαν στο μηδέν και στο 12%, αντίστοιχα.
Η απόφαση περιορίζει τις παρεμβατικές πολιτικές του Albayrak, ο οποίος παραιτήθηκε στις αρχές του μήνα.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του νέου κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας Naci Agbal, έχουν επίγνωση ότι η φιλική προς την αγορά στροφή τους θα μπορούσε αρχικά να σημαίνει περισσότερη αστάθεια για τη λίρα.
Ωστόσο, η δέσμευσή τους να επιστρέψουν στην αγορά των ορθών πολιτικών ήταν γενικά ευπρόσδεκτη από τους επενδυτές.
Η λίρα έχει κερδίσει περισσότερο από 4%, από τότε που ο Recep Tayyip Erdogan απέλυσε τον προηγούμενο διοικητή της κεντρικής τράπεζας στις 7 Νοεμβρίου.
Οι ξένοι επενδυτές έβαλαν περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε τουρκικές μετοχές και ομόλογα τις δύο εβδομάδες, που ακολούθησαν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης