Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υποτονικό κλίμα στις αγορές, στο επίκεντρο πακέτο τόνωσης και εμβόλια - Πτώση -0,34% ο S&P 500, o DAX -0,27%

Υποτονικό κλίμα στις αγορές, στο επίκεντρο πακέτο τόνωσης και εμβόλια - Πτώση -0,34% ο S&P 500, o DAX -0,27%
Υποτονικό κλίμα στις αγορές στο επίκεντρο πακέτο τόνωσης και εμβόλια
Υποτονικό ήταν το κλίμα σήμερα 18/12 στις αγορές  με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής με το βλέμμα σε πακέτο τόνωσης. Brexit και πανδημία.
Οι επενδυτές παρακολουθούν και τις διαπραγματεύσεις στο αμερικανικό Κογκρέσο για το πακέτο τόνωσης της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.
Οι συζητήσεις φαίνεται να σημειώνουν πρόοδο μετά το αδιέξοδο των προηγούμενων μηνών, με τους νομοθέτες να αναφέρουν ότι είναι κοντά σε μια συμφωνία για ένα πακέτο τόνωσης αξίας κοντά στα 900 δισ.  δολάρια.
Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Ρεπουμπλικάνος Mitchell McConnell  ανέφερε ότι «μια συμφωνία των δύο κομμάτων και των δύο σωμάτων στο Κογκρέσο μοιάζει να είναι πια στο χέρι μας».
Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων N. Pelosi επιβεβαίωσε ότι και η παράταξή της (Δημοκρατικοί) κινείται προς συμβιβασμό.
Τεράστιος όγκος συναλλαγών, αναμένεται καθώς μετά το κλείσιμο της αγοράς θα πραγματοποιηθεί η εισαγωγή της μετοχής της Tesla στον δείκτη S&P 500.
Με κεφαλαιοποίηση άνω των 600 δισ. δολ. και ένα ράλι ανόδου 700% από την αρχή του 2020, η Tesla εισέρχεται στον δείκτη ως η 7η μεγαλύτερη εταιρεία στο πλαίσιό του.
Παθητικά funds τα οποία ακολουθούν απλώς την πορεία του S&P 500 ως προς τα κεφάλαιά τους αναμένεται να αγοράσουν μετοχές της Tesla αξίας άνω των 85 δισ. δολ. S&P 500, πωλώντας μετοχές ανάλογης αξίας από τις υπόλοιπες εταιρείες του δείκτη προκειμένου να «κάνουν χώρο» για την εταιρεία του Elon Musk.
Η είσοδος της Tesla συμπίπτει με το λεγόμενο quadruple witching, που λαμβάνει χώρα κάθε τρίμηνο, με τη λήξη των options και futures δεικτών και μετοχών, οπότε η σημερινή ημέρα αναμένεται να είναι από τις πλέον "ενεργές" όσων αφορά τις συναλλαγές για όλο το 2020.
Με τον μεγαλύτερο ρυθμό των τελευταίων επτά ετών σπεύδουν στις αναδυόμενες αγορές οι ξένοι επενδυτές το δ’ τρίμηνο του 2020.
Τα κεφάλαια αναμένεται να συνεχίσουν να εισρέουν στις αναδυόμενες αγορές το 2021, με αρκετούς αναλυτές να προβλέπουν ένα έτος προόδου.
Αλλά άλλοι προειδοποιούν ότι οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν δύσκολες και ότι πολλές επιχειρήσεις και κυβερνήσεις θα αγωνιστούν να επενδύσουν στην παραγωγική ανάπτυξη.
Στοιχεία από το Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών (IIF) δείχνουν ότι περισσότερα από 95 δισ. δολάρια άφησαν τις τοπικές αγορές μετοχών και ομολόγων τον Μάρτιο, με επακόλουθες διασυνοριακές ροές να αυξάνουν τη συνολική εκροή στα 243 δισ. δολάρια τους πρώτους τέσσερις μήνες της κρίσης.
Οι ξένοι επενδυτές στη συνέχεια εισέρρευσαν αργά στην αρχή αλλά με επιταχυνόμενο ρυθμό φτάνοντας στα 145 δισ. δολάρια μόνο τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το IIF.
Τα top picks μεταξύ των μετοχών του S&P 500 για το 2021 από όλους τους κλάδους, ανακοίνωσε η Bank of America.
H αμερικανική επενδυτική τράπεζα επέλεξε τις μετοχές που αναμένει ότι θα υπεραποδώσουν τη νέα χρονιά και ελπίζει να φέτος να τα πάει καλύτερα, καθώς το 2020 οι εκτιμήσεις της δεν επιβεβαιώθηκαν, λόγω της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία.
Τρεις εκ των μετοχών που επιλέγει η BofA, η Walmart, η Vale και η NextEra Energy υπεραποδίδουν ήδη έναντι των υπολοίπών μετοχών του δείκτη που αποτελεί βαρόμετρο για την πορεία της Wall Street, σύμφωνα με τα στοιχεία των S&P Global Market Intelligence και MarketSmith.
Οι αναλυτές της Wall Street δεν συμμετίζονται την bullish (αισιόδοξη) στάση της BofA για τις παρακάτω μετοχές, ωστόσο συμφωνούν για τρεις τίτλους:
Τη Chevron, την Allstate και την Realty Income, καθώς εκτιμούν ότι τα κέρδη τους θα ξεπεράσουν το 10% το 2021.
Όσον αφορά την πανδημία, με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζεται η Ευρώπη για την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού, οι οποίες πρόκειται να αρχίσουν στις 27/12, τη στιγμή που στις ΗΠΑ αναμένεται να εγκριθεί και οριστικά το εμβόλιο της Moderna, το οποίο θα αποτελέσει ένα ακόμα «όπλο» στην παγκόσμια μάχη κατά του κορωνοϊού.
Στις ΗΠΑ, όπου η επιδημία εξελίσσεται ανεξέλεγκτα όπως άλλωστε φαίνεται στους ημερήσιους αριθμούς θυμάτων (πάνω από 3.000) και κρουσμάτων (περίπου 250.000), η συμβουλευτική επιτροπή της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε (με 20 ψήφους υπέρ και 0 κατά) το πράσινο φως για την επείγουσα αδειοδότηση του εμβολίου της Moderna και πλέον απομένει η τελική και οριστική απόφαση έγκρισης από την FDA, κάτι που θεωρείται πως είναι θέμα ωρών.
Οι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ με το εμβόλιο της Moderna αναμένεται να αρχίσουν από την ερχόμενη εβδομάδα, με τις αμερικανικές αρμόδιες αρχές να αισιοδοξούν ότι πλέον θα μπορέσουν να εντάξουν στον εμβολιαστικό σχεδιασμό τις αγροτικές και τις πιο απομονωμένες περιοχές,  καθώς το εν λόγω εμβόλιο μπορεί να αποθηκεύεται σε κανονικές συνθήκες ψυγείου.
Στις ΗΠΑ ευελπιστούν ότι έως τα τέλη του 2020 θα έχουν καταφέρει να εμβολιάσουν τουλάχιστον 20 εκατομμύρια πολίτες με τα εμβόλια των Pfizer και Moderna, ενώ αναμένουν 80 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna εντός του α’ τριμήνου και άλλες 100 εκατομμύρια δόσεις εντός του β’ τριμήνου του 2020.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -0,38% στις 30.187 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε απώλειες -0,34% στις 3.709 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση -0,07% στις 12.755 μονάδες
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχώρησε στις 21,86 μονάδες
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ σημειώνει πτώση -0,06% στις 13.658 μονάδες
Image
Μεικτές τάσεις στις ευρωαγορές

Υποτονικό ήτασν το κλίμα στις αγορές της Ευρώπης, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής με το βλέμμα σε Brexit και πανδημία.
Στο μέτωπο του Brexit, η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen έκανε λόγο για «μεγάλες διαφορές» ειδικά όσον αφορά την αλιεία.
Image
Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Βρετανίας Boris Johnson, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο μη συμφωνίας.
Η πιθανότητα εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βρετανίας για τη διαδικασία του Brexit έχει ανέλθει στο 70% από 60%, υποστηρίζει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JPMorgan σε σημείωμά της την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020.
«Η αίσθησή μας είναι ότι η πιθανότητα μιας συμφωνίας έχει αυξηθεί από το 60-40 που υπολογίζαμε καθώς ξεκίνησε η εβδομάδα στο 70-30 μετά τις πρόσφατες εντατικές συνομιλίες», υπογράμμισε ο αναλυτής της JPMorgan, Malcolm Barr, σε σημείωμα προς τους πελάτες.
«Κατά την άποψή μας, μπορούν να συμφωνηθούν λύσεις σε όλα τα ζητήματα που εκκρεμούν στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΕΕ – Βρετανίας οι οποίες είναι δυνατόν να γίνουν κοινώς αποδεκτές, ακόμη και αν η διαδικασία σύγκλισης φαίνεται δύσκολη».
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας απροσδόκητη αύξηση σημείωσε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Δεκέμβριο του 2020 παρ' όλο που η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης είναι σε αυστηρό lockdown για να αναχαιτιστεί το δεύτερο κύμα κορωνοϊού.
Σύμφωνα με το Ifo, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος αυξήθηκε στο 92,1 έναντι 90,9 τον Νοέμβριο εξέλιξη που οφείλεται κυρίως στον μεταποιητικό τομέα όπου καταγράφονται υψηλοί όγκοι παραγγελιών και βελτίωση των προσδοκιών.
«Οι εταιρείες ήταν ικανοποιημένες με την επιχειρηματική τους κατάσταση» δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo, Clemens Fuest, και συμπλήρωσε «κοιτάζουν το πρώτο εξάμηνο του έτους με λιγότερο σκεπτικισμό.
Αλλά το lockdown πλήττει σοβαρά κάποιους κλάδους.
Η γερμανική οικονομία δείχνει συνολικά την ανθεκτικότητά της».
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Royal Philips συμφώνησε να εξαγοράσει την Bio Telemetry με έδρα τις ΗΠΑ αντί 2,8 δισ. δολαρίων για να επεκταθεί στα ρολόγια καταγραφής καρδιακών παλμών καθώς η ολλανδική εταιρεία στρέφει το ενδιαφέρον της στη φροντίδα στο σπίτι.
Οι μέτοχοι της BioTelemetry με έδρα το Conshohocken της Πενσυλβάνια θα λάβουν 72 δολάρια ανά μετοχή σε μετρητά, σημείωσε  Philips σε δήλωσή της την Παρασκευή, τίμημα που αντιστοιχεί σε preimum 17% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της Πέμπτης.
Με την πανδημία του κορονοϊού να βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, η ζήτηση για τον εξοπλισμό της Philips που επιτρέπει στους γιατρούς και τις νοσοκόμες να προσφέρουν απομακρυσμένη φροντίδα μέσω cloud αυξάνεται. Η εταιρεία με έδρα το Άμστερνταμ αναμένει ότι η εξαγορά της BioTelemetry θα αυξήσεις τις πωλήσεις και θα επεκτείνει το περιθώριο κέρδους το 2021.

Υπό πίεση οι αγορές της Ασίας

Υπό πίεση διαπραγματεύτηκαν οι αγορές της Ασίας, με φόντο την αβεβαιότητα για την πορεία της πανδημίας και την κλιμακούμενη ένταση Κίνας - ΗΠΑ.
Ο Asia Dow υποχώρησε -0,4% στις 3.744 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση -0,16% στις 26.763,39 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε απώλειες -0,7% στις 26.498 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite υποχώρησε -0,3% στις 3.394 μονάδες.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης