Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Η μετάλλαξη του ιού ανησυχεί τους επενδυτές

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Η μετάλλαξη του ιού ανησυχεί τους επενδυτές
ΑΓΟΡΑ: Οι εξελίξεις από Βρετανία δεν είναι καλές. Η μετάλλαξη του ιού δείχνει πως ίσως θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί και πως δεν έχουν τελειώσει όλα με το εμβόλιο. Με μεγάλες απώλειες άνοιξαν οι αγορές της Ευρώπης, λόγω των ανησυχιών. Κλείνουν πάλι σύνορα και επιστρέφει η αβεβαιότητα.

Το ΧΑ έχει μία ευκαιρία να διορθώσει, μετά τη μεγάλη άνοδο. Οι επιλεκτικές τοποθετήσεις που θα υπάρξουν και συνολικά οι διαθέσεις των επενδυτών θα καθορίσουν το ύψος της διόρθωσης. Θα πούμε πως ο DAX, για παράδειγμα διορθώνει, αφού πρώτα ακούμπησε τα ιστορικά υψηλά του. Εμείς απλά πήγαμε στις 800 μονάδες και απέχουμε από τις 916 μονάδες που, ήταν η τιμή εκκίνησης του 2020 αρκετά.

Ο Γενικός Δείκτης άνοιξε με απώλειες σχεδόν 3% και κάτω από τις 780 μονάδες. Πιέζονται περισσότερο οι μετοχές που το προηγούμενο διάστημα είχαν καταγράψει υψηλότερες αποδόσεις, όπως οι τράπεζες. Αυξημένος ο τζίρος στα πρώτα λεπτά. Η διάθεση των αγοραστών θα καθορίσει τη σημερινή πορεία. Η ανάλυση επίσης των ειδικών για τη μετάλλαξη θα βοηθήσει να κατανοηθεί το τι συμβαίνει.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Απώλειες έως και 7% στο ξεκίνημα. Eurobank και Alpha Bank υποχωρούν περισσότερο. Κάτω από τα 0,92 ευρώ η Alpha, κάτω από τα 0,55 ευρώ η Eurobank. Με σημαντικές απώλειες και οι δύο άλλες συστημικές. Λίγο πάνω από τα 2 ευρώ η Εθνική.

FTSE 25: Αντοχές στο ξεκίνημα για Σαράντη και Viohalco, αλλά με χαμηλό όγκο. Ξανά κάτω από τα 7 ευρώ η ΕΥΔΑΠ. Σημαντικές απώλειες για Aegean, Coca Cola, Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Ξεχώρισε στο άνοιγμα καθώς έκανε υψηλό όγκο και πήγε μέχρι τα 3,88 ευρώ (+2,65%). Οι στημένες εντολές αγοράς ωστόσο ήταν χαμηλότερα και έτσι γύρισε στα 3,73 ευρώ.

ΝΙΚΑΣ: Στα 53,15 εκατ. ο νέος αριθμός μετοχών καθώς μπήκαν οι νέες μετοχές από την αύξηση κεφαλαίου.

ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ: Νέα αύξηση κεφαλαίου θα κάνει η εταιρεία. Αυτή τη φορά θα είναι για όλους τους μετόχους με τους δύο μεγαλομετόχους να έχουν βάλει ήδη τα μισά εδώ και καιρό. Στα 2 ευρώ η τιμή διάθεσης. Τα 3 εκατ. ευρώ θα πάνε για κεφάλαιο κίνησης και επενδύσεις. Όταν οι στήλη βλέπει τους βασικούς μετόχους να βάζουν το χέρι στην τσέπη και να στηρίζουν την εταιρεία τους, το αναφέρει ως εξαιρετικά θετική εξέλιξη.

Θα βελτιωθεί η σχέση ξένων/ιδίων κεφαλαίων, θα βελτιωθεί η ρευστότητα, θα βελτιωθεί η καθαρή θέση και θα μπορέσει να κάνει ανοίγματα για βελτίωση τζίρου. Θυμίζουμε πως η προηγούμενη αύξηση ήταν μεγάλου ύψους, είχαν κεφαλαιοποιηθεί απαιτήσεις προς βασικούς μετόχους και οι νέες μετοχές είχαν δοθεί με υψηλή τιμή περιορίζοντας το dilution. Ακολούθησε μεγάλο ράλι, αλλά με λίγα κομμάτια, καθώς δεν υπήρχαν πολλά ελεύθερα.

ΔΡΟΜΕΑΣ (απάντηση): Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι νέες δουλειές που έχει πάρει βελτιώνουν τζίρο και κέρδη. Η καθαρή θέση δίνει χαμηλό p/bv. Ο τζίρος στο εννεάμηνο αυξήθηκε σχεδόν 50%. Λίγο ο δανεισμός είναι που θα θέλαμε να πέσει, αλλά θα μπορούσε μέσω αύξησης των EBITDA να γίνει πιο προσιτός. Βλέπουμε στο ΧΑ πως βγαίνουν πολλές μετοχές προς πώληση.

Αν τελείωνε ο πωλητής θα μπορούσε να δώσει καλή κίνηση. Αξίζει καλύτερης αποτίμησης.

ΒΙΟΤΕΡ: Τεράστιο το ράλι στις τελευταίες συνεδριάσεις και η εταιρεία δημοσίευσε πρόσκληση για γενική συνέλευση στις 11 Ιανουαρίου. Θέματα η εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου και η ενημέρωση σχετικά με τη δικαστική απόφαση που επικυρώνει τη συμφωνία εξυγίανσης. Αναμένουμε τις λεπτομέρειες αν και θα μπορούσε η διοίκηση να δώσει μερικές πληροφορίες νωρίτερα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης