Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Wood: Πλήρης η εκκαθάριση των παλιών NPEs στις ελληνικές τράπεζες έως το 2022 - Ο ρόλος του Ηρακλή ΙΙ

Wood: Πλήρης η εκκαθάριση των παλιών NPEs στις ελληνικές τράπεζες έως το 2022 - Ο ρόλος του Ηρακλή ΙΙ
Σύσταση αγορά για όλες τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, πλην της Πειραιώς, από τη Wood
Σχετικά Άρθρα
Σταθερά εποικοδομητική είναι η στάση της Wood για τις ελληνικές τράπεζες, συστήνοντας πλέον αγορά (buy) και στην Alpha Bank, όπως και στην Εθνική και την Eurobank.
Αντίθετα για την Πειραιώς η σύστασή της είναι hold, ήτοι διακράτηση.

Πλήρης η εκκαθάριση των NPEs έως το 2022

Σύμφωνα με τη σημερινή, 11 Ιανουαρίου 2021, 44σέλιδη ανάλυσή της με τίτλο "Greek Banks- The last mile" (ελληνικές τράπεζες - Το τελευταίο μίλι), που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr, η Wood εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πετύχουν την τελική εκκαθάριση των παλαιών NPEs και στην επιστροφή στην αξιοπρεπή κερδοφορία, με ROTE> 7%.
Παρόλο που οι τιμές των μετοχών έχουν ανακάμψει (>60% από τα χαμηλά τον Οκτώβριο του 2020), παραμένουν κάτω 42% τους τελευταίους 12 μήνες, με το P / TBV να είναι 0.3x κατά μέσο όρο με βάση τις προβλέψεις του 2021.

Ελκυστικές οι αποτιμήσεις

Σύμφωνα με τη Wood, τα επίπεδα αποτίμησης των ελληνικών τραπεζικών μετοχών είναι εως πολύ ελκυστικά για τις τράπεζες που μπορούν να αποφέρουν βιώσιμες αποδόσεις άνω του 7% σε ένα ολιγοπωλιακό περιβάλλον.
Στα Top Picks παραμένουν οι Eurobank και Εθνική, λόγω χαμηλότερων δεικτών NPE, υψηλότερης κάλυψη μετρητών, καλύτερου κεφαλαίου, αλλά η Wood αναβάθμισε επίσης και την Alpha Bank σε buy (από hold), με την καλύτερη προβολή για τη μείωση των NPE και την επιστροφή στην κανονικότητα.

Οι τιμές στόχοι

Η Wood προχώρησε και σε αύξηση των τιμών στόχων για τις τρεις τραπεζικές μετοχές, πλην της Πειραιώς, για την οποία μείωσε την τιμή στόχο στα 1,5 ευρώ, από 2,3 ευρώ προηγουμένως.
Για τη Eurobank αύξησε την τιμή στόχο στα 0,9 ευρώ, από 0,8 ευρώ, για την Εθνική αύξησε στα 2,9 ευρώ από 2,4 ευρώ και για την Alpha Bank αύξησε την τιμή στόχο στα 1,5 ευρώ από 1,1 ευρώ προηγουμένως.

wood_11-1-2021.JPG
Ορατή η εκκαθάριση NPE

Το απόθεμα NPE για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να μειωθεί στα 37 δισ. ευρώ το 2020 (λόγος NPE 23%, pro forma), καταγράφοντας μια μείωση κατά 70% στην τελευταία πενταετία.
Η έγκριση του Ηρακλή II θα οδηγήσει σε ένα νέο γύρο τιτλοποιήσεων εντός του 2021 και του 2022 που θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των NPEs.
Έτσι, ακόμη και με την πρόσθετη ροή NPE λόγω COVID-19 (περίπου 5,3 δισ. ευρώ), η Wood πιστεύει ότι η τροχιά για τη μείωση του δείκτη NPE πολύ κάτω από το 10% (και η τελική εκκαθάριση των ελληνικών τραπεζών από τα παλαιά NPEs) από το NPE ζητήματα παλαιού τύπου) είναι πολύ πιθανή.
wood_11-1-2021_b.JPG
Επαρκή τα αποθέματα κεφαλαίου για τη μείωση των NPEs

Οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να διατηρήσουν τους δείκτες κεφαλαίου τους πάνω από τις ελάχιστες απαιτήσεις, παρά την απότομη μείωση των NPEs από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση το 2015.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Wood εμφανίζεται βέβαιη ότι οι τράπεζες μπορούν να μειώσουν τους δείκτες NPE σε μονοψήφια ποσοστά χωρίς να απαιτούνται εκδόσεις μετοχών.
Η Eurobank και η Εθνική βρίσκονται ήδη μπροστά σε αυτήν τη διαδικασία, με αναλογίες NPE περίπου 15% μετά τον Ηρακλή I, υψηλό δείκτη κάλυψης μετρητών και άφθονα αποθέματα κεφαλαίου.
Η Alpha Bank και η Πειραιώς έχουν μεγαλύτερο δρόμο μπροστά (υψηλότερες αναλογίες NPE, χαμηλότερη κάλυψη μετρητών) και απαιτούν μεγαλύτερη συμμετοχή στο πλαίσιο του Ηρακλή II.
wood_11-1-2021_c.JPG

Επιστροφή στην ομαλότητα για τον ROTE

Η προ προβλέψεων κερδοφορία σταθεροποιήθηκε το 2020E, αλλά η Wood αναμένει πως το 2021 και το 2022 οι τράπεζες πιθανόν να δυσκολευτούν να αντισταθμίσουν τα χαμηλότερα επιτοκιακά έσοδα που προέρχεται από τα NPEs, από τις εκταμιεύσεις νέων δανείων, τις υψηλότερες προμήθειες και τα χαμηλότερα κόστη. Ωστόσο, αναμένει ότι τα καθαρά κέρδη και το ROTE θα ανακάμψουν σημαντικά, λόγω του χαμηλότερου κόστους κινδύνου (COR).

Στις προβλέψεις της, υιοθετείται ότι ο δείκτης COR για τον κλάδο θα κινηθεί στις 170 μονάδες βάσης το 2021 (από 230 μ.β το 2020), στις 110 μ.β το 2022 και στις 80 μ.β το 2023.
Αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση του ROTE στο 3-4% το 2021 και στο 7% το 2022.

Discount σε σχέση με τον ευρωπαϊκό κλάδο

Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται επί του παρόντος, κατά μέσο όρο, στο 0,31x σε σχέση με το tangible book του 2020, με την Eurobank στο 0,43x, την Εθνική Τράπεζα στο 0,41x, την Alpha στο 0,23x και την Πειραιών στο 0,18x (pro forma υπό τον Ηρακλή Ι).
Μετά τις επιτυχίες κεφαλαίου που υποθέτουμε σύμφωνα με τον Ηρακλή II, το P / TBV για το Alpha είναι πιο κοντά στα 0,27x και στα 0,22x για τον Πειραιά. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες διαπραγματεύονται επί του παρόντος με μέσο όρο P / BV περίπου 0,55x το 2021E. Αυτό σημαίνει ότι η η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank διαπραγματεύονται με discounts 25-30%, η Alpha με 50-55% και η Πειραιώς με 60-65%.
Και σύμφωνα με τη Wood αναμένεται ότι αυτό το discount θα μειωθεί ενόψει της σαφούς προβολής για τη μείωση του αποθέματος NPE μέσω του Ηρακλή II και την βελτίωση στο ROTE
wood_11-1-2021_d.JPG

Κίνδυνοι

Σύμφωνα με τη Wood, στους κινδύνου εντάσσονται οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή του Ηρακλή II, η ασθενέστερη τιμολόγηση συναλλαγών, τα υψηλότερα νέα NPEs που σχετίζονται με το COVID-19, τα χαμηλότερα spreads σε νέα δάνεια και η μεγάλη έκθεση DTC στη διάρθρωση κεφαλαίου.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης