Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

SSM: Χωρίς αλλαγές και το 2021 οι ελάχιστοι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών (SREP), αλλά ανησυχίες για τα κεφαλαιακά πλάνα

SSM: Χωρίς αλλαγές και το 2021 οι ελάχιστοι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών (SREP), αλλά ανησυχίες για τα κεφαλαιακά πλάνα

Η απαίτηση του Πυλώνα 2 (απαίτηση P2R) είναι μια κεφαλαιακή απαίτηση που εφαρμόζεται επιπλέον της ελάχιστης κεφαλαιακής απαίτησης και καλύπτει κινδύνους που υποεκτιμώνται ή δεν καλύπτονται από αυτήν

Σχετικά Άρθρα
Χωρίς αλλαγές για τις ελληνικές τράπεζες ήταν οι απαιτήσεις P2R για το 2020 και το 2021 που δημοσιοποίησε η το εποπτικό όργανο (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ως αποτέλεσμα της διαδικασίας εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process - SREP) του 2020 .

Για κάθε κύκλο SREP, παρουσιάζεται το μέρος της απαίτησης P2R (λαμβανομένης υπόψη της απόφασης της ΕΚΤ της 12ης Μαρτίου 2020) που πρέπει να διακρατείται τουλάχιστον σε μορφή CET1.
Οι τράπεζες των οποίων η απαίτηση P2R σημείωσε μεταβολή σε σχέση με τον κύκλο της SREP 2019 επικαιροποίησαν τη συναίνεσή τους για δημοσιοποίηση των απαιτήσεων P2R ενώ ζητήθηκε από τις τράπεζες που δεν καλύπτονταν από τον κύκλο της SREP 2019 να παράσχουν νέα συναίνεση.

srep_28-1.JPG

Ανησυχίες για την αξιοπιστία των πλαισίων κεφαλαιακού προγραμματισμού των τραπεζών

Όσον αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια, οι επόπτες διατύπωσαν ανησυχίες σχετικά με την αξιοπιστία των πλαισίων κεφαλαιακού προγραμματισμού των τραπεζών, για παράδειγμα σε σχέση με την ικανότητά τους να εκπονούν αξιόπιστες προβολές για το κεφάλαιο που να καλύπτουν χρονικό ορίζοντα τριών ετών, στο πλαίσιο της εξέτασης της εσωτερικής διαδικασίας αξιολόγησης της κεφαλαιακής επάρκειας (internal capital adequacy assessment process - ICAAP).
Οι τράπεζες που έχουν χαμηλό κεφαλαιακό περιθώριο, δηλαδή μικρό περιθώριο μεταξύ του δείκτη κεφαλαίου τους και των ελάχιστων απαιτήσεων, έλαβαν συστάσεις για ενίσχυση του κεφαλαιακού προγραμματισμού τους.
Στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της ΕΚΤ, οι τράπεζες μπορούν να χρησιμοποιούν πλήρως τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας τους, συμπεριλαμβανομένης της κατεύθυνσης του Πυλώνα 2, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2022.
Συνολικά, χρήση αυτών των μέτρων κάνουν εννέα τράπεζες των οποίων τα επίπεδα κεφαλαίου CET1 βάσει του γ΄ τριμήνου του 2020 είναι χαμηλότερα από τις απαιτήσεις και κατευθύνσεις για το κεφάλαιο CET1 πριν από τα μέτρα λόγω COVID-19.

Τι είναι οι απαιτήσεις του Πυλώνα 2

Η απαίτηση του Πυλώνα 2 (απαίτηση P2R) είναι μια κεφαλαιακή απαίτηση συγκεκριμένη για κάθε τράπεζα που εφαρμόζεται επιπλέον της ελάχιστης κεφαλαιακής απαίτησης (γνωστής ως Πυλώνας 1) και καλύπτει κινδύνους που υποεκτιμώνται ή δεν καλύπτονται από αυτήν.
Η απαίτηση P2R είναι δεσμευτική και τυχόν παραβάσεις μπορούν να έχουν άμεσες νομικές συνέπειες για τις τράπεζες.
Η απαίτηση P2R καθορίζεται μέσω της Διαδικασίας Εποπτικού Ελέγχου και Αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process – SREP).
Το κεφάλαιο που η ΕΚΤ ζητεί από τις τράπεζες να διακρατούν σύμφωνα με τη SREP περιλαμβάνει επίσης τις κατευθύνσεις του Πυλώνα 2 (κατευθύνσεις P2G), οι οποίες υποδεικνύουν στις τράπεζες το κατάλληλο επίπεδο κεφαλαίου που πρέπει να τηρούν ώστε να διαθέτουν επαρκή αποθέματα ασφαλείας για να αντεπεξέρχονται σε ακραίες καταστάσεις.
Σε αντίθεση με την απαίτηση P2R, οι κατευθύνσεις P2G δεν είναι νομικά δεσμευτικές.

Η εικόνα του 2019

Το 2019, η ΕΚΤ συνέστησε στις σημαντικές τράπεζες να εξετάσουν το ενδεχόμενο δημοσιοποίησης του ποσού και της σύνθεσης των αντίστοιχων απαιτήσεων P2R στο πλαίσιο των πρακτικών δημοσιοποίησης στοιχείων που εφαρμόζουν.
Στο πλαίσιο των μέτρων που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, στις 12 Μαρτίου 2020, η ΕΚΤ επέτρεψε στις τράπεζες να χρησιμοποιούν εν μέρει κεφαλαιακά μέσα που δεν είναι αποδεκτά ως κεφάλαιο κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (Common Equity Tier 1 – CET1), για παράδειγμα τα πρόσθετα μέσα κεφαλαίου της κατηγορίας 1 (Adiitional Tier 1 – AT1) και τα μέσα της κατηγορίας 2 (Tier 2 – T2), για να καλύψουν τις απαιτήσεις P2R.
Από την ημερομηνία εφαρμογής αυτής της απόφασης, επιτράπηκε στα ιδρύματα να καλύπτουν τις απαιτήσεις CET1 του πυλώνα 2 με τουλάχιστον 56,25% του κεφαλαίου CET1 και τουλάχιστον 75% του κεφαλαίου T1.

Τα μέτρα του 2020

Στο πλαίσιο των μέτρων που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, στις 12 Μαρτίου 2020, η ΕΚΤ επέτρεψε στις τράπεζες να χρησιμοποιούν εν μέρει κεφαλαιακά μέσα που δεν είναι αποδεκτά ως κεφάλαιο κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (Common Equity Tier 1 – CET1), για παράδειγμα τα πρόσθετα μέσα κεφαλαίου της κατηγορίας 1 (Adiitional Tier 1 – AT1) και τα μέσα της κατηγορίας 2 (Tier 2 – T2), για να καλύψουν τις απαιτήσεις του Πυλώνα 2 (P2R).
Από την ημερομηνία εφαρμογής αυτής της απόφασης, επιτράπηκε στα ιδρύματα να καλύπτουν τις απαιτήσεις CET1 του πυλώνα 2 με τουλάχιστον 56,25% του κεφαλαίου CET1 και τουλάχιστον 75% του κεφαλαίου T1.
Για τον κύκλο της SREP 2020, στο πλαίσιο της Ρεαλιστικής προσέγγισης SREP, η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει τις απαιτήσεις P2R των τραπεζών σταθερές το 2021, εκτός αν δικαιολογούνται τυχόν μεταβολές λόγω εξαιρετικών περιστάσεων που επηρεάζουν επιμέρους τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης