Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Κληρονομιά της πανδημίας το υψηλό χρέος, όχι η αδύναμη ανάκαμψης

Capital Economics: Κληρονομιά της πανδημίας το υψηλό χρέος, όχι η αδύναμη ανάκαμψης
H κληρονομιά της πανδημίας θα είναι το υψηλότερο χρέος και ο υψηλότερος πληθωρισμός
Σχετικά Άρθρα

Το υψηλό δημόσιο χρέος και όχι η αδύναμη ανάκαμψη, θα είναι η κληρονομιά της πανδημίας, σύμφωνα με την Capital Economics.
Οι αναλυτές τονίζουν ότι, σε αντίθεση με πολλούς σχολιαστές, δεν εκτιμούν ότι η πανδημία της covid-19 θα προκαλέσει μόνιμη ζημιά στο επίπεδο του παγκόσμιου ΑΕΠ ή στη μελλοντική ανάπτυξη.
Αντ 'αυτού, η κληρονομιά της θα είναι το υψηλότερο χρέος, ο υψηλότερος πληθωρισμός, η μεγαλύτερη χρήση της τεχνολογίας και αντίθεση στην παγκοσμιοποίηση.
Ο κορωνοϊός προκάλεσε οικονομική κατάρρευση λόγω των lockdown.
Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι αλλαγές στη συμπεριφορά λόγω του φόβου του κορωνοϊού είναι απίθανο.
Το υψηλό επίπεδο δημοσιονομικής στήριξης και η συνεχής πολιτική υποστήριξη θα πρέπει να υποστηρίζουν τις δαπάνες.
Ως εκ τούτου το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα στα τέλη του 2022 (Βλ. Διάγραμμα 1).

Οι θετικές αλλαγές

Η πανδημία θα οδηγήσει σε κάποιες αλλαγές συμπεριφοράς, οι οποία θα μπορούσαν να έχουν θετικά αποτελέσματα.
Αυτές περιλαμβάνουν τη μεγαλύτερη χρήση της τεχνολογίας στο χώρο εργασίας (βλ. Διάγραμμα 2), περισσότερες δαπάνες για διαδίκτυο, τη μείωση της χρήσης μετρητών και μια στροφή προς την εργασία από το σπίτι.
Η τεχνολογία θα οδηγήσει στο μέλλον σε αύξηση της παραγωγικότητας στις ανεπτυγμένες οικονομίες, εκτιμά η Capital Economics (Βλ. Διάγραμμα 3).

Το υψηλό δημόσιο χρέος, η κληρονομιά της πανδημίας

H βασική κληρονομιά της πανδημίας θα είναι το υψηλότερο δημόσιο χρέος.
Οι πρόσθετες δαπάνες για την πανδημία οδήγησαν τους αναλυτές της Capita Economics να αυξήσεουν ακόμη περισσότερο τις προβλέψεις για το δημόσιο χρέος, σε σχέση με τις περσινές μακροπρόθεσμες προοπτικές. (Βλ. Διάγραμμα 4)
Η Capital Economics αναμένει μέτρια λιτότητα, αλλά το χρέος θα διατηρηθεί υψηλό, μέσω των μόνιμα χαμηλών επιτοκίων και του υψηλού πληθωρισμού. (Βλ. Διάγραμμα 5)

Ο πληθωρισμός

Οι κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη γίνει πιο ανεκτικές στον υψηλότερο πληθωρισμό, με αρκετές να προσαρμόζουν τους στόχους τους για την καλύτερη προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης. Η ανάγκη διαχείρισης του χρέους θα είναι ένα άλλο κίνητρο για τις κεντρικές τράπεζες να διατηρήσουν τα επιτόκια χαμηλά, λόγω της απειλής λιτότητας, εάν όχι άμεσης πολιτικής παρέμβασης.
H Capital Economics βλέπει τον πληθωρισμό να αυξάνεται τις επόμενες δεκαετίες, κυρίως στις ΗΠΑ. (Βλ. Διάγραμμα 6).

Το τέλος της παγκοσμιοποίησης

Η πανδημία έχει διευρύνει το χάσμα μεταξύ της Κίνας και του υπόλοιπου κόσμου, υποστηρίζοντας την άποψή της Capital Economics ότι η παγκοσμιοποίηση πλησιάζει στο τέλος της.
Η Κίνα θα χάσει από αυτή την εξέλιξη.
Η τάση παρουσιάζει μια ευκαιρία για ορισμένες αναδυόμενες αγορές, που είναι σε θέση να τοποθετηθούν ως εναλλακτικές βάσεις παραγωγής έναντι της Κίνας.
Όμως οι περισσότεροι, ιδιαίτερα οι φτωχότεροι, θα δουν την πορεία τους προς την ανάπτυξη να περιορίζεται (Βλ. Διάγραμμα 7).


capital5987.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης