Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Στην Τουρκία ο Δένδιας στις 14 Απριλίου για επαφές με Cavusoglu - Στο τραπέζι συνάντηση Μητσοτάκη με Erdogan

Στην Τουρκία ο Δένδιας στις 14 Απριλίου για επαφές με Cavusoglu - Στο τραπέζι συνάντηση Μητσοτάκη με Erdogan
Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε κατ' αρχήν δεκτή την πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του
Σχετικά Άρθρα

Ένα νέο… κεφάλαιο φαίνεται πως ανοίγει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς εντείνονται οι διεργασίες μεταξύ των δύο πλευρών, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στις 25-26 Μαρτίου.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εμφανίζεται κατ' αρχήν θετικός για συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογο του, τον επόμενο μήνα, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται -όπως διαρρέει η τουρκική πλευρά- και συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan.
Οι τελευταίες εξελίξεις έρχονται μετά τις πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σήμερα (17/3/2021), ενώ την Τρίτη (16/3/2021) ολοκληρώθηκε και ο 62ος γύρος διερευνητικών επαφών που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Πλέον, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη Σύνοδο Κορυφής (25-26 Μαρτίου 2021), από όπου -ωστόσο- η ελληνική πλευρά δεν έχει να παραμένει πολλά.
Η Τουρκία έχει ήδη αρχίσει να προωθεί το προφίλ μιας ευρωπαϊκής χώρας, που θέλει τον διάλογο με την Ελλάδα, ενώ την ίδια στιγμή είναι σε μυστικές διαπραγματεύσεις με τη Γερμανία για το προσφυγικό.
Άλλωστε δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο το γεγονός ότι η Τουρκία δέχθηκε να καθίσει στο τραπέζι των διερευνητικών λίγα 24ωρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής.
Όλα αυτά εκμηδενίζουν τις πιθανότητες για οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με κυρώσεις στην τουρκική οικονομία.

Cavusoglu: Με τον Δένδια θα συζητήσουμε τη συνάντηση Erdogan-Μητσοτάκη

Στην επικείμενη συνάντηση του με τον Νίκο Δένδια αναφέρθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, επισημαίνοντας μάλιστα ότι επί τάπητος θα τεθεί και ενδεχόμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Recep Tayyip Erdogan.
«Θα πραγματοποιήσουμε μια συνάντηση στο επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών την ερχόμενη περίοδο», δήλωσε ο Cavusoglu σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.
«Πιστεύουμε πως είναι ωφέλιμο να γίνουν αυτές οι συνομιλίες και στο επίπεδο των ηγετών, έτσι όταν ο Νίκος Δένδιας έρθει στην Άγκυρα, θα συζητήσουμε επίσης τη συνάντηση του προέδρου μας Tayyip Erdogan με τον Έλληνα πρωθυπουργό (Κυριάκο) Μητσοτάκη», πρόσθεσε.

Ολοκληρώθηκαν οι πολιτικές διαβουλεύσεις

Οι πολιτικές διαβουλεύσεις, διεξήχθησαν στην Αθήνα στο κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ εντάσσονται στο πλαίσιο της διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας προς εξασφάλιση της αναγκαίας λειτουργικότητας στις διμερείς σχέσεις με τη γείτονα χώρα.
Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές εξετάστηκε -μεταξύ άλλων- η προοπτική συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στο προσεχές μέλλον.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης ενημέρωσε τον Τούρκο ΥΦΥΠΕΞ Πρέσβη Sedat Onal, ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έκανε δεκτή, καταρχήν, την πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του Mevlut Cavusoglu, να μεταβεί στην Άγκυρα στις 14 Απριλίου, εφόσον, όμως, επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες.
Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία συνάντηση στο πλαίσιο των πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας πραγματοποιήθηκε, στις 10 Ιανουαρίου του 2020, στην Άγκυρα, ανάμεσα στον υπηρεσιακό γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη, και τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, πρέσβη Sedat Onal.

Οι διερευνητικές επαφές

Εν τω μεταξύ, άγνωστη παραμένει η ημερομηνία διεξαγωγής του 63ου γύρου διερευνητικών επαφών, που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη.
Όσον αφορά τον 62ο γύρου που πραγματοποιήθηκε χθες, η ελληνική πλευρά προσήλθε μια λίγες προσδοκίες, με αναλυτές και διπλωμάτες να τονίζουν τη δυσκολία στην επίτευξη της επιθυμητής συνεννόησης με τη γείτονα.
Πάγια θέση της ελληνικής διπλωματίας είναι ότι με την Τουρκία συζητείται μόνο η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Ευελπιστούμε ότι θα οδηγήσουν στην εξεύρεση κοινού εδάφους για την επίλυση της μόνης διμερούς διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία.
Δηλαδή την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, επί τη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας» τόνισε για τις διερευνητικές ο κ. Δένδιας σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών στην Αθήνα.
Επισήμανε, επίσης, πως «μονομερείς αιτιάσεις της Τουρκίας, που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα, όσον αφορά την Ελλάδα, θα απαντηθούν την κατάλληλη στιγμή και με τον ενδεδειγμένο τρόπο, διά της διπλωματικής οδού».

Οι επιδιώξεις της Τουρκίας

Παρά την ξεκάθαρη θέση της Ελλάδας όσον αφορά την ατζέντα των επαφών με την Τουρκία, η τουρκική πλευρά φαίνεται πως επιμένει σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διεκδικήσεων (όπως αποστρατιωτικοποίηση νησιών, εναέριος χώρος).
Άλλωστε, η τουρκική αντιπροσωπεία προσήλθε στη χθεσινή συνάντηση στην Αθήνα έχοντας διαμηνύσει ότι θα κινηθεί σε ανάλογο κλίμα με αυτό του 61ου γύρου, ο οποίος διεξήχθη σχεδόν πριν από δύο μήνες στον Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη, έπειτα από μια περίοδο τουρκικών προκλήσεων και παραβιάσεων και μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο, κατά την οποία επισημάνθηκε η «ανάγκη συνεχούς αποκλιμάκωσης ώστε να καταστούν δυνατές η ταχεία επανέναρξη και η ομαλή συνέχιση των άμεσων διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης