Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στήνεται «χοντρό παιχνίδι» στις μετοχές – Η Eurobank στον MSCI, η Alpha θα πιάσει την Εθνική, τι θα συμβεί στην Πειραιώς;

Στήνεται «χοντρό παιχνίδι» στις μετοχές – Η Eurobank στον MSCI, η Alpha θα πιάσει την Εθνική, τι θα συμβεί στην Πειραιώς;
Όλα αυτά θα οδηγήσουν τον Γενικό Δείκτη στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 1000 μονάδες σε ένα αισιόδοξο σενάριο έως το τέλος του 2021 παρ΄ ότι η οικονομία δεν θα αναβαθμιστεί από τους οίκους αξιολόγησης.
Σχετικά Άρθρα

Χοντρό παιχνίδι αρχίζει να στήνεται στην χρηματιστηριακή αγορά με επίκεντρο τις ελληνικές τράπεζες.
Με βάση πληροφορίες, ήδη ορισμένα επιθετικού τύπου hedge funds σχεδιάζουν να συμμετάσχουν σε αυτό το χοντρό παιχνίδι.
Τι θα περιλαμβάνει;

Eurobank στον MSCI με εισροές 140 εκατ

1)Η Eurobank στις 11 Μαΐου 2021 θα ενταχθεί στους δείκτες της Morgan Stanley Capital International (MSCI)
Να σημειωθεί ότι στις 11 Μάιου 2021 με ημερομηνία διακανονισμού 28 Μαΐου 2021 είναι η επόμενη αξιολόγηση των δεικτών της MSCI.
Επόμενες κρίσιμες ημερομηνίες 11 Αυγούστου 2021 και 11 Νοεμβρίου 2021.
Ο βασικός λόγος που η μετοχή της Eurobank έφθασε στα 0,80 ευρώ με αποτίμηση στα 3 δισεκ. είναι ένας η βεβαιότητα ότι θα ενταχθεί στον MSCI και θα επιφέρει εισροές περίπου 140 εκατ ευρώ.
Ωστόσο ενώ εκτιμάται ότι η Eurobank θα βγει κερδισμένη από την αναβάθμιση με στόχο τα 0,85 ευρώ, δεν αποκλείεται μέτοχοι όπως το Helikon Investment να ρευστοποιήσει μέρος της επενδυτικής του θέσης.
Κάποιοι επενδυτές λόγω της αναδιάρθρωσης του MSCI ίσως πουλήσουν στην Eurobank για να τοποθετηθούν τα index funds.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση οι βασικότεροι επενδυτές στην Eurobank είναι

  • 31,27% Fairfax
  • 5,01% το Helikon Investment
  • 5,06% το Capital management
  • 7,86% κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές και μικρομέτοχοι

Με 0,85 ευρώ τιμή σημαίνει 3,14 δισεκ. συνολική κεφαλαιοποίηση, συνολική χρηματιστηριακή αξία στην Eurobank.
Για το ορατό μέλλον οριοθετείται το μέγιστο της ανοδικής κίνησης.
Ωστόσο με την αναβάθμιση της Eurobank στον MSCI και παρ΄ ότι η τράπεζα αποτιμάται P/BV περίπου 3 δια 5,24 δισεκ. = 0,57 αρχίζει η μετοχή της Eurobank να θεωρείται ακριβή εάν ληφθεί υπόψη ότι κερδοφορία 500 εκατ θα επιτευχθεί από το 2022 ενώ το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση βρίσκεται στα 4 δισεκ. και αναλογεί στο 76% των κεφαλαίων.
Τα δυνατά χαρτιά της Eurobank είναι ότι μπορεί να επιτυγχάνει κέρδη από το εξωτερικό 200 εκατ ετησίως και 120 εκατ από τα ακίνητα την Grivalia.
Οπότε ο στόχος για κερδοφορία 500 εκατ σε μεσοπρόθεσμη βάση είναι ρεαλιστικός για την Eurobank.
Με 3 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία αποτιμάται με όρους P/E περίπου 6 φορές τα κέρδη του 2022, υψηλοτέρα από τις άλλες τράπεζες που αποτιμώνται με συντελεστή 4 φορές τα κέρδη του 2022.
Η Eurobank φαίνεται να έχει λιγότερα ανοδικά περιθώρια σε σχέση με τις άλλες τράπεζες, οπότε το 1 ευρώ οριοθετεί τις επιδόσεις της τράπεζας.

Alpha bank: Στόχος αποτίμησης στα 2,5 δισεκ. να φθάσει την Εθνική τράπεζα

Η Alpha bank όπως όλες οι τράπεζες τέλη Απριλίου θα στείλουν το νέο αναθεωρημένο πλάνο για τα NPEs στον SSM τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των Τραπεζών.
Η Alpha bank στα αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2021 – θα τα ανακοινώσει Μάιο 2021 – θα παρουσιάσει ένα αναλυτικό οδηγό για το πώς θα μειώσει τα προβληματικά δάνεια κάτω από 10%.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι από τα 6,78 δισεκ. δάνεια σε moratorium το 80% είναι εξυπηρετούμενα δάνεια δηλαδή 1,35 δισεκ. είναι NPEs, τον στόχο για 3,5 δισεκ. NPEs στο τέλος του 2022 με τιτλοποιήσεις και πωλήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο αλλά και αύξηση του coverage ratio στο 50%... δίνει την δυνατότητα στους επενδυτές να αποκτήσουν καλύτερη ορατότητα για το πώς θα μηδενίσει τα NPEs.
Η Alpha bank με 859 εκατ προ προβλέψεων έσοδα, έχει καλή βάση πηγών για επαναλαμβανόμενη κερδοφορία και όσο θα μειώνονται οι προβλέψεις για προβληματικά δάνεια – έφθασαν στα 1,3 δισεκ. το 2020 – τόσο θα ανακάμπτει η κερδοφορία με στόχο 400 εκατ.
Η Alpha bank θα πρέπει να αποτιμηθεί με δύο βασικούς δείκτες αποτίμησης το P/BV δηλαδή χρηματιστηριακή αξία προς λογιστική αξία 1,70 δισεκ. διά 5,7 δισεκ. που είναι τα κεφάλαια σημαίνει αποτίμηση 0,30 έναντι 0,57 της Eurobank.
Όμως θα πρέπει να αποτιμηθεί και όρους κερδοφορίας το P/E σημαίνει 1,7 δισεκ. με στόχο κερδοφορίας 400 εκατ σημαίνει 4 όταν θα πρέπει να αποτιμάται στις 7 με 8 φορές τα κέρδη.

Ο στόχος είναι 2,5 δισεκ. κεφαλαιοποίηση για την Alpha bank 

Μπορεί η Alpha bank από 1,7 δισεκ. να βρεθεί στα 2,5 δισεκ. ευρώ δηλαδή άνοδος σχεδόν 50%;
Πρωτίστως με 1,54 δισεκ. μετοχές σημαίνει 1,6 με 1,7 ευρώ η μετοχή από 1,10 ευρώ της τρέχουσας περιόδου.
Ο στόχος θεωρείται ρεαλιστικός εάν ληφθεί ότι με όρους κεφαλαίων αποτιμάται P/BV στο 0,30 χαμηλότερα από Εθνική και Eurobank και με όρους κερδών στο 4 με βάση τα κέρδη του 2022.
Η Εθνική τράπεζα αποτιμάται 2,25 δισεκ. διά 5 δισεκ. δηλαδή 0,45 P/BV.
Να σημειωθεί ότι η Alpha bank έχει ένα πλεονέκτημα, διαθέτει το χαμηλότερο DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση στο σύστημα 3 δισεκ. και το υψηλότερο κεφαλαιακό μαξιλάρι ακόμη και μετά την εξυγίανση.

Μπορεί η Εθνική να απομακρυνθεί από την αφυπνισμένη Alpha bank και την δυνατή Eurobank;

Το βασικό θέμα είναι ότι η Εθνική τράπεζα με χρηματιστηριακή αποτίμηση 2,25 δισεκ. και 5 δισεκ. κεφάλαια έχει αποτίμηση P/BV 0,45.
Το 0,45 P/BV περιλαμβάνει το γεγονός ότι τα NPEs θα βρεθούν στο 6% το 2022 ή 1,8 δισεκ. θα επιτυγχάνει απόδοση κεφαλαίων 9% ή 490 εκατ κέρδη ετησίως το 2022.
Πούλησε την Εθνική Ασφαλιστική και δαπάνησε τα λιγότερα κεφάλαια για την εξυγίανση της, ενώ για την τιτλοποίηση Frontier θα αποκομίσει 140-150 εκατ ευρώ.
Η Εθνική με όρους P/E για το 2022 αποτιμάται 2,25 δισεκ. διά 490 εκατ δηλαδή 4,5 φορές τα κέρδη.
Εάν φθάσει στις 7 φορές τα κέρδη αυτό θα σημαίνει ότι η χρηματιστηριακής της αξία από 2,25 δισεκ. θα εκτιναχθεί στα 3,43 δισεκ. ευρώ.
Η Εθνική έχει τον πιο καθαρό ισολογισμό στην Ελλάδα αλλά από την άλλη έχει δύο ουσιώδεις αδυναμίες που έχουν χρηματιστηριακή επίδραση, το χαμηλότερο PPI δηλαδή προ προβλέψεων έσοδα και το υψηλότερο DTC στα 4,6 δισεκ. ευρώ.
Μπορεί η Εθνική να απομακρυνθεί από την αφυπνισμένη Alpha bank και την δυνατή Eurobank;
Το ερώτημα αυτό θα εξαρτηθεί και από ένα άλλο παράγοντα ότι προς το τέλος του 2021 ή αρχές 2022 το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σχεδιάζει να διαθέσει το 20% της Εθνικής τράπεζας ουσιαστικά αλλάζοντας την μετοχική δομή της τράπεζας.
Το 20% της Εθνικής τράπεζας αποτιμάται 450 εκατ ευρώ.


Που θα βρίσκεται η Πειραιώς, χρηματιστηριακά, μετά την αύξηση κεφαλαίου;


Η τράπεζα Πειραιώς, βρίσκεται στην τελική της φάση να συγκεντρώσει μέσω αύξησης κεφαλαίου με συνδυασμένη δημόσια προσφορά και ιδιωτική τοποθέτηση έως 1,2 δισεκ. ευρώ.
Το κεφαλαιακό της πλάνο ουσιαστικά είναι 2,6 δισεκ. αλλά από αυτά τα 1,2 δισεκ. θα προέλθουν από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και 1,4 δισεκ. από πώληση περιουσιακών στοιχείων, έκδοση ομολόγου tier 1 έως 600 εκατ.
Η Πειραιώς έχει σήμερα περίπου 6,81 δισεκ. κεφάλαια και θα προσθέσει άλλα 2,6 δισεκ. από διάφορες κεφαλαιακές δράσεις και μεταξύ αυτών 1,2 δισεκ. αύξηση κεφαλαίου.
Τα κεφάλαια σε pro forma θα φθάσουν περίπου στα 9,5 δισεκ. και με μέσο σταθμισμένο ενεργητικό 43 δισεκ. διαμορφώνει συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 22%.
Για να δώσουμε μια τάξη μεγέθους.
Εάν η Πειραιώς διέθετε 9,5 δισεκ. κεφάλαια και 5% NPEs ratio δεν χρειαζόταν δηλαδή άλλη εξυγίανση με όρους P/BV θα διαπραγματευόταν στο 0,7 όπερ σημαίνει η χρηματιστηριακή της αξία θα ήταν 7,5 δισεκ. και όχι 1,6 με 1,8 δισεκ. που θα βρεθεί μετά την αύξηση κεφαλαίου.
Τα τελικά κεφάλαια της Πειραιώς από 9,5 δισεκ. θα μειωθούν στα 4,5 δισεκ. θα δαπανηθούν 5 δισεκ. κεφάλαια και θα μειωθεί ταυτόχρονα και το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό άπαξ και 19 δισεκ. προβληματικά δάνεια θα τιτλοποιηθούν.
Και ενώ είναι αλήθεια, η εξυγίανση θα έχει επιτευχθεί, το κεφαλαιακό μαξιλάρι της Πειραιώς δεν θα επαρκεί με 4,5 δισεκ. συνολικά κεφάλαια για ανάπτυξη και στο μέλλον θα χρειαστεί νέα κεφαλαιακή ενίσχυση.
Δεν αποκλείεται σε βάθος 2ετίας να χρειαστεί νέα αύξηση κεφαλαίου η Πειραιώς.

Για την χρηματιστηριακή αποτίμηση η σχέση 90% DTC προς ίδια κεφάλαια είναι αρνητικός παράγοντας

Και ενώ η Πειραιώς θα έχει εξυγιανθεί… η εξυγίανση έχει κόστος όχι μόνο σε κεφάλαιο αλλά σε παρενέργειες.
Με τα κεφάλαια στα 4,5 δισεκ. και το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση στα 4 δισεκ. διαμορφώνει μια σχέση DTC προς ίδια κεφάλαια σχεδόν 90%.
Δηλαδή το 90% των κεφαλαίων θα είναι DTC και ενώ εποπτικά δεν είναι πρόβλημα, με χρηματιστηριακούς όρους είναι αρνητικός παράγοντας στον προσδιορισμό των αποτιμήσεων.
Με όρους DTA δηλαδή αναβαλλόμενου φόρου, η Πειραιώς – τέλος του 2020 – διέθετε 6,81 δισεκ. κεφάλαια και 6,33 δισεκ. DTA.

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η Πειραιώς με βάση αυτές τις παραδοχές θα συνεχίσει και μετά την αύξηση κεφαλαίου να βρίσκεται στην 4η θέση βάσει των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο μεταξύ των συστημικών τραπεζών.
Με υπόθεση εργασίας τα 4,5 δισεκ. κεφάλαια και χρηματιστηριακή αξία 1,6 με 1,7 δισεκ. σημαίνει P/BV περίπου 0,36 ενώ με όρους P/E δηλαδή χρηματιστηριακή αξία προς κέρδη διαπραγματεύεται 4 φορές τα κέρδη του 2022.

Όλα αυτά θα οδηγήσουν τον Γενικό Δείκτη στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 1000 μονάδες σε ένα αισιόδοξο σενάριο έως το τέλος του 2021 παρ΄ ότι η οικονομία δεν θα αναβαθμιστεί από τους οίκους αξιολόγησης.
Η αύξηση του χρέους αποθαρρύνει τις αναβαθμίσεις, ενώ η εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών ενθαρρύνει τις αναβαθμίσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης