Basket Talk

Ρεάλ Μαδρίτης: Μία μηχανή παραγωγής... διαμαντιών (video)

Ρεάλ Μαδρίτης: Μία μηχανή παραγωγής... διαμαντιών (video)
Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει βρει την σωστή «φόρμουλα» και γνωρίζει τον τρόπο να «παράγει» αθλητές αναγνωρισμένης αξίας.
Σχετικά Άρθρα

Οι μεγάλες ομάδες δεν φαίνονται πάντα από τους τίτλους αλλά και από τον τρόπο διοίκησής τους και οργάνωσης στις ακαδημίες. Η «Βασίλισσα» μπορεί να νιώθει υπερήφανη τουλάχιστον για το τελευταίο κομμάτι σχετικά με τις ακαδημίες, καθώς την τελευταία 15ετία έχουν βγει από τα... σπλάχνα της ουκ ολίγες αστέρες του παγκοσμίου μπάσκετ, ενώ γίνεται εξαιρετική δουλειά και στην κατηγορία του σκάουτινγκ.

Οι εξαιρέσεις του κανόνα

Όσο και αν φαίνεται περίεργο οι δύο τωρινές «σημαίες» της Ρεάλ Μαδρίτης, Φελίπε Ρέγες και Σέρχιο Γιουλ δεν αποτελούν προϊόν των Μαδριλένων. Από τη μία ο Ρέγες έφτασε στη Μαδρίτη σε ηλικία 24 ετών και μετά το πέρασμά του από την Εστουντιάντες, ενώ ο Γιουλ αποτελεί μέλος του συλλόγου από τα 20 του, κάνοντας το ντεμπούτο του στην πρώτη κατηγορία με τη φανέλα της Μανρέσα.

Στην ίδια κατηγορία βρίσκεται και ο νεαρός γκαρντ της "Βασίλισσας", Κάρλος Αλοθέν, ο οποίος παρότι ανήκει στην οικογένεια της Ρεάλ από την ηλικία των 19, πρόλαβε να «φτιάξει« το όνομά του με τη Σαραγόσα. Συγκεκριμένα πριν την μεταγραφή του στην ομάδα του Πάμπλο Λάσο είχε προλάβει να αναδειχθεί δύο φορές καλύτερος νέος παίκτης στο ισπανικό πρωτάθλημα (ACB) και να παραλάβει το ίδιο βραβείο στο Basketball Champions League.

Αστέρια από τα... σπλάχνα της Ρεάλ

Λούκα Ντόντσιτς (2015-2018)

Το πιο τρανό παράδειγμα και η «βιτρίνα» του έργου που γίνεται στις ακαδημίες της Ρεάλ Μαδρίτης είναι αδιαμφισβήτητα το παιδί-θαύμα του παγκοσμίου μπάσκετ, Λούκα Ντόντσιτς. Ο Σλοβένος αθλητής που δεν έμοιαζε αγωνιστικά ποτέ με τους συνομηλίκους του και κινούνταν μέσα στο παρκέ ως ένας ενήλικας, πήρε την απόφαση να αφήσει την πατρίδα του για την Ρεάλ Μαδρίτης στην ηλικία των 16.

Αγωνίστηκε αρχικά στις ακαδημίες του συλλόγου. όμως αμέσως έγινε αντιληπτό από τον Πάμπλο Λάσο το ιδιαίτερο ταλέντο του όπου τον ανέβασε επίπεδο. Δεν χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να γίνει το αγαπητό παιδί των Μαδριλένων και να σαρώσει τα πάντα στην τελευταία του χρονιά, καθώς κατέκτησε την Euroleague, ανακηρύχθηκε MVP των τελικών, ΜVP της κανονικής διάρκειας, δύο φορές Rising Star, ενώ πλέον συγκαταλέγεται στην καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης για την δεκαετία 2010-2020. Η συνέχεια και τα κατορθώματά του στο ΝΒΑ είναι πλέον γνωστά.



Νίκολα Μίροτιτς (2005-2014)

Μπορεί να έχουμε συνηθίσει πλέον τον Νίκολα Μίροτιτς να φοράει την φανέλα της Μπαρτσελόνα, όμως πριν ξεκινήσει την μεγάλη του καριέρα είχε μάθει τα μυστικά του μπάσκετ στην αιώνια αντίπαλο των «μπλαουγκράνα». Ο Μαυροβούνιος αθλητής εγκατέλειψε την Ποντγκόριτσα μόλις στην ηλικία των 14 ετών, για να ανοίξει τα «φτερά» του και να γίνει μέλος μίας εκ των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών δυνάμεων.

Δοκίμασε τις δυνάμεις του, δούλεψε σκληρά τρία χρόνια στις ακαδημίες και μόλις ενηλικιώθηκε υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. Δεν κατάφερε να «γευτεί» ακόμη την χαρά της κατάκτησης της Εuroleague, όμως πρόσθεσε αρκετούς εγχώριους τίτλους και θεωρήθηκε ένα από τα ανερχόμενα ταλέντα της Γηραιάς Ηπείρου. Παρέμεινε στη Ρεάλ Μαδρίτης, παρότι ενδιάμεσα είχε επιλεγεί στο νούμερο 23 του ντραφτ του ΝΒΑ το 2011 και εξασφάλισε ισπανικό διαβατήριο.



Ουίλι Ερνανγκόμεθ (2011-2016)

Ακόμη ένας αθλητής που οφείλει πολλά στην Ρεάλ Μαδρίτης πριν «πετάξει» για το ΝΒΑ είναι ο Ουίλι Ερνανγκόμεθ. Ο Ισπανός σέντερ είναι γέννημα θρέμμα των Μαδριλένων και είχε την πρώτη του επαφή με το μπάσκετ αγωνιζόμενος στη "Βασίλισσα". Λίγο πριν ενηλικιωθεί και με σκοπό να «ψηθεί» και να αποκτήσει εμπειρίες, βρέθηκε στην δεύτερη ομάδα του συλλόγου, ενώ αργότερα δόθηκε δανεικό στην Σεβίλλη.

Ο Πάμπλο Λάσο πίστευε στις δυνατότητές του και τον θεωρούσε ως τον επόμενο σέντερ της Εθνικής Ισπανίας. Ουσιαστικά πρόλαβε να περάσει μία «γεμάτη» σεζόν με την πρώτη ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης αλλά ήταν αρκετή για να του δώσει το «εισιτήριο» για το υπερατλαντικό ταξίδι και το ΝΒΑ.



Ουσμάν Γκαρούμπα (2013-μέχρι σήμερα)

Το νέο ελπιδοφόρο και μεγάλο project της Ρεάλ Μαδρίτης έχει όνομα και λέγεται Ουσμάν Γκαρούμπα. Μπορεί πλέον να αγωνίζεται στην θέση των ψηλών, όμως όταν πάτησε πρώτη φορά το πόδι του στις εγκαταστάσεις του συλλόγου είχε ύψος 1.89, αλλά πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι μιλάμε για ένα παιδί που τότε βρισκόταν μόλις στην ηλικία των 11.

Τα περιθώρια βελτίωσης και η εξέλιξή του ήταν αισθητά και φάνηκαν περίτρανα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις που έλαβε μέρος η Ρεάλ Μαδρίτης (ANGT) υπό την αιγίδα της Εuroleague, με τον Γκαρούμπα να κατακτά την μία ατομική διάκριση πίσω από την άλλη. Παράλληλα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των μικρών εθνικών ομάδων της Ισπανίας και διαθέτει ήδη τρία μετάλλια στο παλμαρέ του. Σιγά σιγά την περίοδο 2018-2019 έκανε το... ξεπέταγμά του και πήρε κάποιες ευκαιρίες. Στη συνέχεια όμως κέρδισε με το... σπαθί του την σταθερή παρουσία του στην δωδεκάδα της ομάδας. Φέτος κατέκτησε το βραβείο του πολυτιμότερου νέου αθλητή στο πρωτάθλημα, πραγματοποιώντας την πιο σταθερή και ανοδική σεζόν της μικρής καριέρας του και οι «σειρήνες» από το ΝΒΑ έχουν ήδη ξεκινήσει.



Τρίσταν Βούκσεβιτς (2018-μέχρι σήμερα)

Η τελευταία «αποκάλυψη» της Ρεάλ Μαδρίτης είναι ο γιος του άλλοτε παίκτη του Ολυμπιακού, Ντούσαν Βούκσεβιτς, Τρίσταν. Αν και βρέθηκε για μία διετία στις ακαδημίες των «ερυθρόλευκων» και είχε δείξει τα πρώτα δείγματα γραφής του, ο νεαρός παίκτης πήρε την απόφαση το 2018 να αφήσει την Ελλάδα για λογαριασμό της ισπανικής πρωτεύουσας. Μέχρι στιγμής αυτή η επιλογή κρίνεται σωστή, καθώς αν και διανύει μόλις το 18ο έτος της ηλικίας του έχει πάρει χρόνο συμμετοχής από τον Πάμπλο Λάσο, ενώ εντυπωσίασε στο "clasico" με την Μπαρτσελόνα.

Δεν σταμάτησαν όμως εκεί τα κατορθώματά του, καθώς εκμεταλλευόμενος τις απουσίες και τις αποχωρήσεις από το ρόστερ της Ρεάλ, έκανε το ντεμπούτο του στην διοργάνωση της Εuroleague και συγκεκριμένα στα πλέι οφ. Ο μοναδικός που έχει καταφέρει κάτι ανάλογο είναι ο Νίκος Ζήσης με την ΑΕΚ. Αν και δεν έχει ακόμη ξεδιπλώσει το αστείρευτο ταλέντο του, ήδη οι ειδικοί του ΝΒΑ τον συγκαταλέγουν στις πρώτες είκοσι επιλογές για τo draft του 2022.



Αυτές μπορεί να είναι οι πιο γνωστές περιπτώσεις παικτών που έχουν ξεκινήσει την καριέρα τους από τις χαμηλές κατηγορίες της Ρεάλ Μαδρίτης, όμως οι επόμενες «φουρνιές» αθλητών που ετοιμάζουν οι Μαδριλένοι... τρομάζουν. Σίγουρα θα ήταν καλό να συγκρατήσετε τα ονόματα των Ματέο Σπανιόλο, Χουάν Νούνεζ, Ελι Τζον Εν΄Ντιαγέ, Σεντίκ Γκαρούμπα (αδελφός του Ουσμάν) και Μάριο Νάκιτς (δανεικός στην Οστάνδη).

Ο Μάριο Νούνεζ είναι ό νεότερος παίκτης στην ιστορία των "μερένχες" που έχει συμμετάσχει στην τελική φάση των πλέι οφ του πρωταθλήματος σε ηλικία μόλις 16 ετών και συνολικά ο τρίτος στην ιστορία της διοργάνωσης. Παράλληλα ο Εν' Ντιαγιέ παρουσιάζεται ως το επόμενο next big thing του συλλόγου, κατακτώντας και το βραβείο του ΜVP στο πρόσφατο τουρνουά της Εuroleague, Adidas Next Generation.

Real_U18.jpg

Το παρόν της Ρεάλ Μαδρίτης μπορεί να παρουσιάζεται προβληματικό, κυρίως λόγω των αποχωρήσεων βασικών «γραναζιών» για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όμως έχει κάθε λόγο να «χαμογελάει» για το λαμπρό της μέλλον.

Νίκος Τσώτας

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης