Basket Talk

Euroleague: Οι δεινόσαυροι... επέστρεψαν και απειλούν (video)

Euroleague: Οι δεινόσαυροι... επέστρεψαν και απειλούν (video)
Τα ψηλά κορμιά «αγνοούνται» στο ευρωπαϊκό μπάσκετ τα τελευταία χρόνια, όμως την φετινή σεζόν βρέθηκαν «δεινόσαυροι» στη Εuroleague.
Σχετικά Άρθρα

Τα τελευταία χρόνια το μπάσκετ κατευθύνεται σε μία εποχή όπου οι σέντερ δεν θα αποτελούν απλώς τα... σκιάχτρα μέσα στην ρακέτα αλλά θα μπορούν να κινούνται σε περισσότερα σημεία του γηπέδου και δεν θα συνεισφέρουν μόνο στα ριμπάουντ. Το άθλημα εξελίσσεται και πλέον οι περισσότεροι παίκτες που αγωνίζονται στην θέση "5" έχουν προσθέσει στο... ρεπερτόριό τους σουτ από μακρινή απόσταση, άμυνα πιο μακριά από το πεδίο μάχης τους και πιο ενεργό ρόλο στις δύο πλευρές του γηπέδου.

tavares.jpg

Όσο όμως και να αλλάζει το σκεπτικό και οι καταστάσεις γύρω από την φιλοσοφία και τις αρμοδιότητες ενός σέντερ, η παρουσία ενός «γίγαντα» σε ένα ρόστερ αποδεικνύεται καταλυτική σε αρκετές ομάδες. Αυτό συνέβη και την φετινή σεζόν, με αρκετούς προπονητές στη Εuroleague να παραμένουν ακλόνητοι και να εμπιστεύονται την φροντ λάιν τους σε ψηλά κορμιά.
Τα παραδείγματα δεν είναι λίγα και το ελληνικό στοιχείο παρών και το BN Sports συγκέντρωσε τους «δεινόσαυρους» που αγωνίστηκαν στην κανονική διάρκεια της Εuroleague φέτος.

Γιώργος Παπαγιάννης - Παναθηναϊκός (2.20 μέτρα)

Ο Γιώργος Παπαγιάννης χρόνο με το χρόνο αποκτά μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και φέτος αποτέλεσε την «κολόνα» του Παναθηναϊκού στην ρακέτα. Ο Έλληνας σέντερ είναι το μεγαλύτερο «στοίχημα» για τους πράσινους και την Εθνική ομάδα, καθώς βλέπουν στο πρόσωπό τους τον παίκτη που θα στηριχθούν πάνω του για πολλά χρόνια. Το καλοκαίρι δούλεψε το σώμα του και τα αποτελέσματα φάνηκαν μέσα στο παρκέ, με τους Βόβορα και Κάτας να τον εμπιστεύονται.

Η φετινή σεζόν μπορεί να μην κύλησε ιδανικά για τον Παναθηναϊκό, καθώς αποχαιρέτησε πριν τα πλέι οφ, όμως σε ατομικό επίπεδο χαρακτηρίζεται πετυχημένη για τον νεαρό αθλητή. Απουσίασε σε μόλις δύο αγώνες από τους συνολικά 34 λόγω τραυματισμού και σημείωσε δύο double - double. Συγκεκριμένα σε 32 αγώνες σημείωσε 8.8 πόντους, 5.4 ριμπάουντ και 1.6 μπλοκ, ενώ πέτυχε και το πρώτο τρίποντο της καριέρας του στην διοργάνωση απέναντι στην Αναντόλου Εφές.



Έντι Ταβάρες - Ρεάλ Μαδρίτης (2.20 μέτρα)

Ο Έντι Ταβάρες αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους «φόβους» των αντίπαλων ομάδων και τον καλύτερο αμυντικό για την σεζόν 2018-2019. Παράλληλα διεκδικεί με αξιώσεις το ίδιο βραβείο και φέτος. Όσο περνάει ο καιρός επιδεικνύει μία άνοδο στην απόδοσή του και μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Ο αθλητής από το Πράσινο Ακρωτήρι χωρίς δεύτερη σκέψη είναι η κύρια αιτία για την πρόκριση των "μερένχες" στα πλέι οφ.

Τα βραβεία πολυτιμότερου αθλητή της εβδομάδας έπεφταν...βροχή, καταγράφοντας οκτώ double - double. Στην regular season δεν έχασε κανέναν αγώνα και τα στατιστικά του προκαλούν θαυμασμό, μετρώντας 11.6 πόντους, 8.1 ριμπάουντ και 1.8 μπλοκ σε 26.3 λεπτά ανά αγώνα. Ένας παίκτης που δεν θα ήθελε κανείς να βρει στον δρόμο του.



Τίμπορ Πλάις - Αναντόλου Εφές (2.21 μέτρα)

Η σεζόν δεν εξελίχθηκε όπως ξεκίνησε για τον «γίγαντα» της Αναντόλου Εφές, Τίμπορ Πλάις. Ο κορονοϊός και οι τραυματισμοί «μπλόκαραν» τη δυναμική εκκίνηση του Γερμανού σέντερ, ο οποίος έδειχνε πανέτοιμος να εκμεταλλευτεί την εμπιστοσύνη του Εργκίν Αταμάν, όμως κατάφερε να αγωνιστεί τελικά σε 19 αγώνες στην κανονική διάρκεια και στις τελευταίες αναμετρήσεις με περιορισμένο χρόνο.

Η τρίτη σεζόν του στην τουρκική ομάδα φαινόταν πως θα ήταν η πιο πετυχημένη, όμως παρέμεινε σε χαμηλά στάνταρ απόδοσης λόγω άλλων παραγόντων. Πριν προκύψει ο κορονοϊός ήταν ο πιο... καυτός παίκτης της Εφές και στη συνέχεια δεν επανήλθε ποτέ. Τη φετινή σεζόν στην κανονική διάρκεια μέτρησε 8 πόντους και 3.1 ριμπάουντ κατά μέσο όρο, ενώ στα πλέι οφ ήταν άφαντος.



Μουσταφά Φολ - Βιλερμπάν (2.18 μέτρα)

Ο «ογκόλιθος» της φετινής Βιλερμπάν ήταν ο Μουσταφά Φολ, ο οποίος χρειάστηκε να φτάσει την ηλικία των 28 ετών για να αγωνιστεί στα παρκέ της Εuroleague. Στην ρούκι του σεζόν ο Γάλλος σέντερ απέδειξε ότι αξίζει να βρίσκεται στο κορυφαίο επίπεδο και συνειδητοποίησε ότι άργησε να μερικά χρόνια για να κάνει αυτό το βήμα στην καριέρα του.

Αν και οι πρωταθλητές Γαλλίας δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν ένα εισιτήριο για τα πλέι οφ της διοργάνωσης, ο Τι Τζέι Πάρκερ (προπονητής Βιλερμπάν) μπορεί να νιώθει δικαιωμένος με τις επιλογές του το καλοκαίρι. Μία από αυτές είναι ο Φολ ο οποίος αγωνίστηκε σε 31 αγώνες και μέτρησε στο σύστημα αξιολόγησης 14.1 βαθμούς ανά αγώνα, ενώ σημείωσε 7.2 πόντους και 3.3 ριμπάουντ κατά μέσο όρο.



Γιουσουφά Φολ - Μπασκόνια (2.21 μέτρα)

Μέχρι πριν λίγους μήνες ο Σενγαλέζος σέντερ της Μπασκόνια είχε τον τίτλο του ψηλότερου παίκτη της Εuroleague μαζί με τον Τίμπορ Πλάις, όμως τον έχασαν με τον ερχομό του Κριστ Κουμάντζε (Άλμπα). Σε μία άκρως αναταγωνιστική φροντ λάιν στο ρόστερ των Ισπανών, ο Φολ χρησιμοποιήθηκε αρκετά από τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς, αγωνιζόμενος φέτος σε 31 αγώνες.

Το μεγάλο ύψος του δεν αποτελεί εμπόδιο απέναντι στους αντιπάλους του, καθώς μπορεί να ακολουθήσει στην άμυνα και να προκαλέσει προβλήματα. Ο Φολ παρουσίασε ανοδική πορεία την φετινή σεζόν και παρά την μικρή μείωση στον χρόνο συμμετοχής του (12 λεπτά μ.ο.), κατάφερε να σημειώσει στην κανονική διάρκεια 7.2 πόντους και 3.3 ριμπάουντ κατά μέσο όρο.



Αρτέμ Πουστοβόι - Μπαρτσελόνα (2.18 μέτρα)

Ο αθλητής που έχει τον πιο περιορισμένο χρόνο συμμετοχής από την συγκεκριμένη κατηγορία είναι ο Αρτέμ Πουστοβόι. Ο Ουκρανός σέντερ δεν έχει την εμπιστοσύνη του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ενώ οι υψηλοί στόχοι των «μπλουγκράνα» δεν δίνουν τη δυνατότητα στον Λιθουανό τεχνικό να ρισκάρει και να δοκιμάσει πρόσωπα.

Πάντως στα τρία χρόνια που βρίσκεται στη Βαρκελώνη ο Πουστοβόι έχει μετρήσει τις περισσότερες συμμετοχές (15), ενώ η παρουσία του στο παρκέ είχε κυρίως ρόλο ξεκούρασης των βασικών. Η στατιστική του μπορεί να χαρακτηριστεί «φτωχή» (2.8 πόντοι, 1.2 ριμπάουντ) αλλά με βάση τον χρόνο (7.9 μ.ο.) και τα σούπερ ονόματα των Καταλανών μπορεί να δικαιολογηθεί.



Κριστ Κουμάντζε - Άλμπα Βερολίνου (2.23 μέτρα)

Ο «δεινόσαυρος» ανάμεσα στους... πύργους είναι ο Κριστ Κουμάντζε, ο οποίος τον περασμένο Φεβρουάριο μπήκε ξαφνικά στις ζωές μας αλλά και στα παρκέ της Εuroleague. O Aΐτο Ρενέσες του έδωσε την δυνατότητα να δοκμαστεί στις προπονήσεις των Γερμανών και ο Κουμάντζε δεν έχασε την ευκαιρία, αναγκάζοντας τον σύλλογο να του προσφέρει συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2022.

Ο παίκτης από το Τσαντ πρόλαβε να αλλάξει την φετινή σεζόν τρεις ομάδες μέχρι να καταλήξει στην Άλμπα. Οι εμφανίσεις του περιορισμένες στη Εuroleague (4 αγώνες), λόγω της καθυστερημένης ενσωμάτωσής του στο ρόστερ, όμως το θέαμα που πρόσφερε ήταν άκρως εντυπωσιακό. Σε σχεδόν 12 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα, ο Κουμάντζε σημείωσε 3.5 πόντους και μάζεψε 3.3 ριμπάουντ κατά μέσο όρο.



Τα ψηλά κορμιά και ειδικά οι «δεινόσαυροι» απαιτούν υπομονή και επιμονή από τους προπονητές τους, μέχρι να δουν τα επιθυμητά αποτελέσματα στο παρκέ, και εφόσον τηρηθεί κατά γράμμα αυτή η σειρά, τότε το «στοίχημα» θα είναι κερδισμένο.

Νίκος Τσώτας

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης