Basket Talk

Euroleague - NBA: Το δρομολόγιο που έγινε... συνήθεια (video)

Euroleague - NBA: Το δρομολόγιο που έγινε... συνήθεια (video)
Οι παίκτες της Εuroleague που άφησαν στα... κρύα του λουτρού μεσούσης της σεζόν τις ομάδες τους για το ΝΒΑ δεν ήτα λίγοι και το αντίστροφο.
Σχετικά Άρθρα
Η δυναμική της Εuroleague με το πέρασμα των χρόνων μεγαλώνει ραγδαία και το ευρωπαϊκό μπάσκετ γίνεται ολοένα και πιο υπολογίσιμο. Αυτό δεν έχει μείνει απαρατήρητο από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου ρίχνει συχνά πυκνά κλεφτές... ματιές και εμπιστεύεται να δώσει μία ευκαιρία στους παίκτες που έχουν στο βιογραφικό τους θητεία στα παρκέ της ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

campazzo.jpg

Το ΝΒΑ έχει ανοίξει... την αγκαλιά του για περιπτώσεις αξιόλογων παικτών με θητεία στην Εuroleague, καθώς μοιάζουν να είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από το υπάρχον υλικό που έχουν αξιοποιήσει από την διοργάνωση. Κατά την διάρκεια της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου η μετακίνηση από την Ευρώπη στο ΝΒΑ έγινε σύνηθες φαινόμενο, με τις ομάδες της Εuroleague να μην μπορούν να σταθούν εμπόδιο και το μόνο που έκαναν ήταν να δώσουν την... ευχή τους. Αυτό αποδεικνύει περίτρανα ότι όσο και αν υπάρχει εξέλιξη στο ευρωπαϊκό μπάσκετ η διαφορά με το ΝΒΑ, ειδικά στο οικονομικό κομμάτι, είναι τεράστια.

Όμως το αντίθετο δρομολόγιο έκαναν και αρκετοί παίκτες με πολυετή καριέρα στο ΝΒΑ, οι οποίοι είτε έμειναν χωρίς συμβόλαιο, είτε επιθυμούσαν παραπάνω αγωνιστικό χρόνο με στόχο την παρουσία τους στους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Λούκα Βιλντόζα (Μπασκόνια - Νιου Γιορκ Νικς)

Ο τελευταίος χρονικά που αποφάσισε να κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι και να αφήσει μετά από μία τετραετία το ισπανικό πρωτάθλημα και την Μπασκόνια είναι ο Λούκα Βιλντόζα. Ο περσινός MVP των τελικών της ACB δεν θα ενισχύσει τους Βάσκους στην προσπάθειά τους να υπερασπιστούν τον τίτλο τους, αφήνοντας τεράστιο κενό στην ομάδα του Ντούσκο Ιβάνοβιτς.

Η δελεαστική πρόταση των Νιου Γιορκ Νικς και το παιδικό όνειρο του ΝΒΑ για τον Αργεντίνο αθλητή συνέβαλαν καταλυτικά στην απόφασή του να δοκιμάσει τις δυνάμεις του ανάμεσα στους κορυφαίους του είδους. Η ομάδα του «Μεγάλου Μήλου» χρειάστηκε να καταβάλει 2 εκατομμύρια ευρώ buy out για να εξασφαλίσει την «ελευθερία» του παίκτη και αναμένεται να προσφέρει εγγυημένο συμβόλαιο συνεργασίας 1+3 χρόνια.

Οι απολαβές δεν περνούν καθόλου απαρατήρητες ,με το συνολικό ποσό να φτάνει τα 13.6 εκατομμύρια δολάρια. Η ομάδα του Τιμ Τιμποντό βρίσκεται μία ανάσα από την παρουσία του στα πλέι οφ μετά από αρκετά χρόνια και ο Λούκα Βιλντόζα αναμένεται να δώσει το παρών.

Μάικ Τζέιμς (ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Μπρούκλιν Νετς)

Η μεταγραφή του Μάικ Τζέιμς από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στους Μπρούκλιν Νετς είναι η πιο «ταραχώδης» από την συγκεκριμένη λίστα, καθώς χρειάστηκε ένας συνδυασμός από διάφορες καταστάσεις για να υλοποιηθεί η επιστροφή του Αμερικανού γκαρντ στο ΝΒΑ. Ο Μάικ Τζέιμς πιάστηκε στα... χέρια ουκ ολίγες φορές την φετινή σεζόν με την «ομάδα του στρατού» και τον Δημήτρη Ιτούδη και πριν την έναρξη των πλέι οφ της Εuroleague αποτέλεσε ξένο «σώμα» στον σύλλογο, παρότι μετρούσε μέχρι εκείνη την στιγμή 19.3 πόντους και 5.7 ασίστ κατά μέσο όρο.

Ο εκρηκτικός γκαρντ δεν έκατσε με τα χέρια... σταυρωμένα και οι Μπρούκλιν Νετς με αφορμή τους συνεχόμενους τραυματισμούς του πρόσφερε 10ημερο συμβόλαιο και βρέθηκε ξαφνικά στο πλευρό των Κάιρι Ίρβινγκ, Κέβιν Ντουράντ, Τζέιμς Χάρντεν και Μπλέικ Γκρίφιν. Οι καλές του παρουσίες (6.7 πόντοι, 3.6 ασίστ μ.ο) έπεισαν τον Στιβ Νας και το τεχνικό του επιτελείο, να του δώσουν ακόμη ένα 10ημερο συμβόλαιο με την ελπίδα να μείνει μέχρι το τέλος της σεζόν στο Μπρούκλιν και να διεκδικήσει με αξιώσεις τον τίτλο του ΝΒΑ.



Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που αγωνίζεται στα παρκέ του ΝΒΑ, καθώς την περίοδο 2017-2018 μοίρασε την σεζόν στη μέση με τις φανέλες των Φοίνιξ Σανς και Πέλικανς.

Γκάμπριελ Ντεκ (Ρεάλ Μαδρίτης - Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ)

Ακόμη ένας παίκτης που εγκατέλειψε μεσούσης της σεζόν την Ευρώπη και το ισπανικό πρωτάθλημα είναι ο άλλοτε παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης, Γκάμπριελ Ντεκ. Ο Αργεντινός παίκτης αύξησε τις «μετοχές» του με τις εμφανίσεις του στην Εuroleague και την εθνική ομάδα της χώρας του στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019, βοηθώντας την να φτάσει μέχρι τον τελικό.

Ο Ντεκ αποτέλεσε ένα από τα πιο πετυχημένα «στοιχήματα» του Πάμπλο Λάσο την τελευταία τριετία, καθώς από έναν άσημο παίκτη της Σαν Λορέντζο τον εξέλιξε ως έναν από τους καλύτερους φόργουορντ της Εuroleague. Η καθυστερημένη αντίδραση της διοίκησης των "μερένχες" για ανανέωση και η προοπτική των Θάντερ με εγγυημένο συμβόλαιο δεν του άφησαν πολλά περιθώρια. Το νεανικό ρόστερ και το χαμένο... τρένο των πλέι οφ, του επιτρέπουν να πάρει ευκαιρίες για όσους αγώνες απομένουν μέχρι το τέλος της σεζόν.



Μέχρι στιγμής μετράει τέσσερις συμμετοχές στο ΝΒΑ και στο πλευρό του Αλεξέι Ποκουσέφσκι, σημειώνοντας 9.3 πόντους, 5.3 ριμπάουντ και 2.5 ασίστ σε 18.3 λεπτά κατά μέσο όρο. Το τετραετές συμβόλαιό του θα του αποφέρει σχεδόν 4 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, ενώ από την περίοδο 2022-2023 είναι στο χέρι του οργανισμού να ενεργοποιήσει την παραμονή του.

Φακούντο Καμπάτσο (Ρεάλ Μαδρίτης - Ντένβερ Νάγκετς)

Η παροικία των Αργεντινών στο ΝΒΑ μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο, καθώς ο Φακούντο Καμπάτσο ήταν αυτός που άνοιξε... τον δρόμο για την μετακίνηση των παικτών της Εuroleague φέτος προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο μικρόσωμος «μάγος» πρόλαβε να αγωνιστεί την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο σε μόλις 10 αγώνες με την Ρεάλ Μαδρίτης στην Ευρώπη και την οδηγούσε από νίκη σε νίκη.

Το «ψήσιμο» του Καμπάτσο στην Ρεάλ και την Ισπανία για έξι χρόνια έπιασε... τόπο, καθώς παρά το μικρό του μπόι δείχνει να τα πηγαίνει περίφημα δίπλα στα «θηρία» του ΝΒΑ. Βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες επιλογές του Μάικλ Μαλόουν για την περιφέρεια των «σβόλων» και εκείνος δεν χάνει ευκαιρία να τους εκπλήσσει ευχάριστα.



Ήδη έχει κάνει τους πάντες στον οργανισμό να μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τον ίδιο, ενώ τα «μαγικά» του στο παρκέ και οι επιδόσεις του (5.9 πόντοι, 3.4 ασίστ μ.ο) τραβούν... τα βλέμματα. Το διετές συμβόλαιό στους Νάγκετς περιλαμβάνει αποδοχές που κυμαίνονται στα 3.200.000 δολάρια ετησίως. Παράλληλα έχει βοηθήσει σημαντικά τους Νάγκετς να βρίσκονται σταθερά στην πρώτη τετράδα της Δύσης, ειδικά μετά τον σοβαρό τραυματισμό του Τζαμάλ Μάρεϊ.

Βενσάν Πουαριέ (Φιλαδέλφεια Σίξερς - Ρεάλ Μαδρίτης)

Η Ρεάλ Μαδρίτης θέλησε να πληρώσει... με το ίδιο νόμισμα το ΝΒΑ και έπεισε τον Βενσάν Πουαριέ, μετά από μία «αδιάφορη» διετία στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, να επιστρέψει στην Ισπανία και τη Εuroleague. Αν και δεν μπόρεσε να ενισχύσει την "Βασίλισσα" στους αγώνες των πλέι οφ απέναντι στην Εφές, υπέγραψε συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2025, με αποτέλεσμα να τρίβει... τα χέρια του ο Πάμπλο Λάσο.

Αν και ο Γάλλος είχε αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις με την Μπασκόνια πριν μετακομίσει στους Μπόστον Σέλτικς, στους «Κέλτες» και τους Φιλαδέλφεια Σίξερς δεν πήρε τις ευκαιρίες που επιθυμούσε. Την φετινή σεζόν ο άλλοτε κορυφαίος ριμπάουντερ της Εuroleague αγωνίστηκε σε μόλις 10 αγώνες στην ομάδα του Ντοκ Ρίβερς και αυτό τον ώθησε να πάρει το πρώτο αεροπλάνο για τη Εuroleague. Στο ισπανικό πρωτάθλημα μέχρι στιγμής έχει αγωνιστεί σε μόλις τρεις αγώνες, αποδεικνύοντας ήδη την αγωνιστική του αξία (9 πόντους και 6.3 ριμπάουντ μέσο όρο).



Το παράδειγμα του Βενσάν Πουαριέ ακολούθησαν κι άλλοι παίκτες με πολυετή εμπειρία στο ΝΒΑ αλλά φέτος δεν εξασφάλισαν κάποιο συμβόλαιο έως τα μέσα Δεκεμβρίου όπου ξεκινούσε η σεζόν. Ανάμεσά τους ο Μάριο Χεζόνια, ο οποίος υπέγραψε στον Παναθηναϊκό αλλά και ο Ισπανός «θρύλος», Πάου Γκασόλ, ο οποίος αποφάσισε να επιστρέψει στην αγαπημένη του Μπαρτσελόνα, μετά από διετή αποχή λόγω τραυματισμού.

Αυτοί δεν είναι οι μόνοι παίκτες που πήραν την απόφαση να μετακομίσουν σε ομάδες της Εuroleague στα μέσα της σεζόν από το ΝΒΑ, καθώς την ίδια διαδρομή πραγματοποίησαν οι Μάρκο Γκούντουριτς (Φενέρμπαχτσε), Τζανάν Μούσα (Αναντόλου Εφές), Κάιλ Ο'Κουίν (Φενέρμπαχτσε) και Ντέρικ Ουόλτον (Βιλερμπάν).

Νίκος Τσώτας

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης