H κυβέρνηση σε συνεργασία με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τους θεσμούς συντάσσουν το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει την διαδικασία αποεπένδυσης του Ταμείου από τις τράπεζες.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) σύντομα θα έχει κλείσει τις διοικητικές εκκρεμότητες πιθανότατα έως τις αρχές της νέας εβδομάδας να έχει ανακοινωθεί ο νέος διευθύνων σύμβουλος που θα είναι ο Η. Ξηρουχάκης έως πρότινος αναπληρωτής CEO στο Ταμείο.
Ακολούθως θα αναθέσει σε δύο ξένους οίκους να παρουσιάσουν προτάσεις για τον τρόπο αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες.
Η κυβέρνηση αναμένεται να ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις τον Ιούλιο με τους θεσμούς και να κατατεθεί νόμος που θα διέπει την διαδικασία αποεπένδυσης τον Σεπτέμβριο 2021.
Όλα αυτά αποτελούν μέρος ενός σχεδιασμού που θα προσδιορίζει τους τρόπους αποεπένδυσης.
Το ΤΧΣ θα μπορεί να υλοποιεί
- placement σε μετοχές που κατέχει στις ελληνικές τράπεζες
- Μέσω βιβλίου προσφορών
- Μέσω αύξησης κεφαλαίου θα έχει την δυνατότητα συμμετοχής στην αύξηση ή ολική ή μερική ή πώληση δικαιωμάτων σε μια αύξηση.
Δεν θα υπάρχει χρονοδιάγραμμα…για το τέλος του ΤΧΣ
Στον παλαιό νόμο προσδιοριζόταν ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα έχει διάρκεια έως τέλος 2022.
Ωστόσο εάν οι αγορές γνωρίζουν ότι μέχρι τέλος του 2022 θα πρέπει να έχει αποεπενδύσει από όλες τις τράπεζες είναι προφανές ότι θα μπορούσαν να ασκηθούν καθοδικές πιέσεις.
Για τον λόγο αυτό στον νέο νόμο δεν θα προσδιορίζεται ο χρόνος αποεπένδυσης, ούτε ο τερματισμός λειτουργίας του ΤΧΣ.
Τι θα σημάνει η μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ στις τράπεζες;
Ο σχεδιασμός αποεπένδυσης του ΤΧΣ στις τράπεζες θα δώσει +30% στις μετοχές και θα τις αναβαθμίσει στους δείκτες MSCI.
Ας δούμε λίγο ορισμένα δεδομένα.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εάν ξεκινήσει να αποεπενδύει θα θεωρηθεί από τους επενδυτές θετική εξέλιξη οπότε αυτό θα δώσει μια ώθηση στις τραπεζικές μετοχές έως 30%.
Συν τοις άλλοις θα θεωρήσει η Morgan Stanley Capital International – MSCI – ότι ένας ανασταλτικός παράγοντας, το μειωμένο free float δηλαδή η διασπορά μετοχών για ορισμένες τράπεζες μειώνεται.
H τελευταία αξιολόγηση της MSCI στις 11 Νοεμβρίου 2021 θα έχει πολύ ενδιαφέρον.
Ποιο το χρονοδιάγραμμα;
Λογικά εντός του Καλοκαιριού ή αρχές Φθινοπώρου το ΤΧΣ θα πουλήσει το 1,34% που κατέχει στην Eurobank σηματοδοτώντας την έναρξη της διαδικασίας αποεπένδυσης.
Θα ακολουθήσει η Alpha bank καθώς η τράπεζα σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου οπότε το ΤΧΣ θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα ασκήσει ή δεν θα ασκήσει τα δικαιώματα του.
Το ΤΧΣ κατέχει το 10,98% της Alpha bank.
Μετά την Alpha bank σειρά θα πάρει η Εθνική, όπως έχει ήδη αναλυθεί το Ταμείο θα μπορούσε να πωλήσει μέσω placement το 20% από το 40% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής τράπεζας.
Τελευταία στην λίστα της αποεπένδυσης θα είναι η Πειραιώς μαζί με το εναπομείναν ποσοστό της Εθνικής τράπεζας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών