Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες βλέπει στην Ελλάδα η Citigroup - Ανάπτυξη 4,1% το 2021 και 6,5% το 2022

Σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες βλέπει στην Ελλάδα η Citigroup - Ανάπτυξη 4,1% το 2021 και 6,5% το 2022
Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης έχει καλές πιθανότητες να πετύχει στους βασικούς του στόχους, εκτιμά η Citigroup
Σχετικά Άρθρα

Η πολυετής περίοδος υποεπενδύσεων και η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων έχει διευρύνει το πεδίο των επενδυτικών ευκαιριών στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Citigroup, η οποία εκτιμά ότι η ανάπτυξη το 2021 θα διαμορφωθεί στο 4,1% και το 2022 στο 6,5%.
Ειδικότερα, στη σημερινή, 20 Μαΐου 2021, 152σέλιδη ανάλυσή της για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, η Citigroup τονίζει ότι παρά τη μεγάλη εξάρτηση της Ελλάδας από τον τουρισμό, η μείωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα ήταν σε μεγάλο βαθμό παρόμοια με την υπόλοιπη Ευρώπη λόγω της ανθεκτικότητας στην εγχώρια ζήτηση.
Η επιστροφή των τουριστών θα πρέπει να στηρίξει το ΑΕΠ το δεύτερο εξάμηνο του 202, ενώ οι άφθονοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να υποστηρίξουν την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης

Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης δεσμεύει το μεγαλύτερο ποσό πόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ στην ευρωζώνη, στο 16% του ΑΕΠ τα επόμενα 6 χρόνια (εκ των οποίων σχεδόν το 10% μέσω επιχορηγήσεων).
Οι επιχορηγήσεις θα προορίζονται για τη χρηματοδότηση δημόσιων επενδυτικών έργων - κυρίως την αναδιαμόρφωση του συστήματος μεταφοράς, ανακαίνιση κτιρίων και παροχή υποστήριξης στις βιομηχανίες τουρισμού και πολιτιστικών υπηρεσιών που πλήττονται από το Covid.
Τα δάνεια θα χρησιμοποιηθούν για συγχρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων σε συνθήκες αγοράς, προσθέτοντας επομένως στο ακαθάριστο χρέος και όχι στο καθαρό.
Ο σαφής κύριος στόχος του Ταμείου Ανάκαμψης είναι να ωθήσει τις επενδύσεις (εγχώριες και ξένες), μετά από μια δεκαετία χαμηλής απόδοσης και βελτίωσης του συνολικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων είναι επικεντρωμένο στην απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της αδειοδότησης, καθώς και στους τρόπους βελτίωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Εικόνα

Θετική η Citigroup για το Ταμείο Ανάκαμψης

Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης έχει καλές πιθανότητες να πετύχει στους βασικούς του στόχους, εκτιμά η Citigroup.
Η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι σημαντική - η Τράπεζα της Ελλάδος υπολόγισε περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2026, που είναι σχεδόν 1,5% υψηλότερη αύξηση του ΑΕΠ ετησίως.

Εικόνα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης