Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο Ηρακλής για τα NPEs… στις τράπεζες είναι μια κεκαλυμμένη ανακεφαλαιοποίηση - Θα εμφάνιζαν άλλα 5 δισεκ. ζημίες

Ο Ηρακλής για τα NPEs… στις τράπεζες είναι μια κεκαλυμμένη ανακεφαλαιοποίηση - Θα εμφάνιζαν άλλα 5 δισεκ. ζημίες
Ο Ηρακλής ενώ δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τις τράπεζες να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους από τα προβληματικά δάνεια είναι στην πράξη ένας έμμεσος μηχανισμός ανακεφαλαιοποίησης
Σχετικά Άρθρα

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο Ηρακλής 1 και Ηρακλή 2 αποτελεί την βέλτιστη λύση για την εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών καθώς μειώνουν με το μικρότερο κόστος για το δημόσιο τα NPEs τους και επανέρχονται στην κανονικότητα.
Η Τράπεζα της Ελλάδος και ειδικά ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας από την άλλη θεωρούν ότι η bad bank είναι η καλύτερη λύση.
Ωστόσο τεχνηέντως η Τράπεζα της Ελλάδος έχει αποκρύψει μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια, θα κόστιζε στον έλληνα φορολογούμενο η bad bank περίπου 8 με 10 δισεκ. τα οποία ουδέποτε θα έπαιρνε πίσω.
Ένας από τους βασικούς λόγους που η bad bank της ΤτΕ έχει απορριφθεί από όλους είναι ότι κρύβει το κόστος για τον φορολογούμενο και αγγίζει και το ζήτημα του DTC της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης που προφανώς στην Ευρώπη δεν επιθυμούν πειραματισμούς.
Η bad bank είναι κλινικά νεκρή πρόταση, την έχει απορρίψει η κυβέρνηση, κυρίως οι ελληνικές τράπεζες και εμμέσως και ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών.

Τι έχει προσφέρει πρακτικά ο Ηρακλής;

Πολλές φορές ο Στουρνάρας της ΤτΕ αναφέρει ότι το ελληνικό δημόσιο θα μπορούσε να επωμιστεί μια ζημία από τις κρατικές εγγυήσεις που έχει προσφέρει μέσω του προγράμματος Ηρακλής.
Ο Ηρακλής αποτελεί μια παραλλαγή του Ιταλικού μοντέλου όπου το κράτος εγγυάται τα κύρια ομόλογα που εκδίδουν οι τράπεζες όταν τιτλοποιούν NPEs προβληματικά ανοίγματα.
Οι τράπεζες εκδίδουν κύρια ομόλογα (senior bond), μεσαίας εξασφάλισης ομόλογα (mezzanine bond) και μηδενικής εξασφάλισης ομόλογα (junior bond).
Από αυτούς τους τρεις τίτλους αξία έχουν τα senior bond και αυτά μόνο εγγυάται το ελληνικό δημόσιο.
Τα mezzanine ομόλογα αποτελούν βάρος για τις τράπεζες ενώ τα junior εκδίδονται κυρίως για λογιστικούς λόγους δεν έχουν καμία αξία.
Ο Ηρακλής 1 παρείχε 12 δισεκ. κρατικές εγγυήσεις σε ισόποσα senior bond και ο Ηρακλής 2 παρ΄ ότι έχει σχεδιαστεί να παρέχει άλλα 12 δισεκ. κρατικές εγγυήσεις στα senior bond που θα εκδοθούν… συνολικά το άθροισμα των Ηρακλή 1 και Ηρακλή 2 υπολογίζεται σε 18 με 19 δισεκ. ευρώ.

Τι είναι πραγματικά ο Ηρακλής;

Ο Ηρακλής ενώ δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τις τράπεζες να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους από τα προβληματικά δάνεια είναι στην πράξη ένας έμμεσος μηχανισμός ανακεφαλαιοποίησης.
Γιατί;
Η απάντηση είναι απλή.
Εάν οι τράπεζες δεν είχαν τον μηχανισμό κρατικής εγγύησης οι τιτλοποιήσεις θα τους κόστιζαν άλλα 4 με 5 δισεκ. ευρώ.
Υπολογίζεται ότι οι τράπεζες κέρδισαν με τον Ηρακλή 4 με 5 δισεκ. λιγότερες προβλέψεις.
Εάν δεν υπήρχε ο Ηρακλής οι τράπεζες έπρεπε να διενεργήσουν 4-5 δισεκ. πρόσθετες προβλέψεις για τα παλαιά NPEs και λαμβάνοντας και τα νέα του κορωνοιού που υπολογίζονται στα 4 δισεκ. θα προέκυπτε μια ζημία 9 δισεκ. στις ήδη επιβαρυμένες κεφαλαιακά τράπεζες.
Είναι ενδεικτικό ότι τα mezzanine ομόλογα που έχουν εκδώσει ή θα εκδώσουν οι τράπεζες είναι ύψους περίπου 5 δισεκ.
Παρά τις κρατικές εγγυήσεις στα senior bond τα mezzanine ομόλογα έχουν αξία περίπου μηδέν.
Οπότε είναι αντιληπτό γιατί ο Ηρακλής είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο για τις τράπεζες.
Ας αναλογιστούμε σήμερα οι τράπεζες να είχαν άλλα 9 δισεκ. ζημίες να εμφανίσουν.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου των 1,38 δισεκ. και 800 εκατ της Πειραιώς και Alpha bank δεν θα επαρκούσαν ενώ ίσως όλες οι τράπεζες δεν θα περνούσαν τα stress tests που έρχονται τέλη Ιουλίου 2021.
Η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών δεν θα ήταν 8,6 δισεκ. αλλά ίσως ούτε 5 δισεκ. και σίγουρα δεν θα μιλούσαμε για εξυγίανση των τραπεζών σήμερα αλλά παράλυση του κλάδου αλλά και της οικονομίας.

Η κακοπροαίρετη Τράπεζα της Ελλάδος

Χαρακτηρίζουμε σκόπιμα κακοπροαίρετη την Τράπεζα της Ελλάδος γιατί στην προσπάθεια της να αναστήσει την νεκρή bad bank επιχειρηματολογεί… παρουσιάζοντας τον κίνδυνο των 4-5 δισεκ. από τις κρατικές εγγυήσεις ως δυνητική ζημία για το δημόσιο.
Οι τράπεζες όπως αναφέραμε με τον Ηρακλή κέρδισαν 4-5 δισεκ. σε προβλέψεις, διενήργησαν 4-5 δισεκ. λιγότερες προβλέψεις.
Η ζημία αυτή δεν εξαφανίστηκε αλλά περιήλθε ως κίνδυνος στα senior bond τα οποία εγγυάται το ελληνικό δημόσιο.
Ως γνωστό ο εγγυητής δηλαδή το δημόσιο αναλαμβάνει όλα τα βάρη… οπότε μπορεί να ειπωθεί ότι το ελληνικό δημόσιο με τα senior ομόλογα έχει επωμιστεί μια ζημία 4-5 δισεκ.
Με τις κρατικές εγγυήσεις το ελληνικό δημόσιο δεν έδωσε κεφάλαια αλλά μόνο εγγύηση όπερ σημαίνει ότι όταν λήξουν τα ομόλογα στο μέλλον θα γίνει η απογραφή κέρδους – ζημίας από αυτή την πρωτοβουλία του ελληνικού κράτους.
Η ΤτΕ δήθεν κόπτεται και ανησυχεί για τις κρατικές εγγυήσεις, όταν αποκρύβει από τον δημόσιο διάλογο ότι η πρόταση της θα κόστιζε στον έλληνα φορολογούμενο 8-9 δισεκ. ευρώ.
Ωστόσο εδώ δεν ισχύει η σύγκριση ζημία 4 με 5 δισεκ. από τον Ηρακλή ή 8 με 9 δισεκ. από την bad bank κυρίως γιατί με την bad bank η ζημία είναι υπαρκτή ενώ στον Ηρακλή μπορεί να μειωθούν εάν η οικονομία ανακάμψει, οι τιμές των ακινήτων αυξηθούν και η διαχείριση των NPEs γίνει ακόμη πιο ενεργητική.

Ο Ηρακλής 1 και 2 κεκαλυμμένη ανακεφαλαιοποίηση

Είναι αλήθεια ότι ο Ηρακλής αποτελεί μια κεκαλυμμένη ανακεφαλαιοποίηση υπό μια έννοια καθώς μείωσε τις ζημίες από τις τράπεζες και τις μετέφερε στο μέλλον στα κύρια ομόλογα τα οποία εγγυάται το ελληνικό κράτος.
Ο Ηρακλής 1 και 2 λοιπόν υποστήριξε τις ελληνικές τράπεζες αφενός γιατί έδωσε μια εμπροσθοβαρή λύση στην μείωση των NPEs αφετέρου γιατί μετρίασε την ζημία τόσο για τις τράπεζες όσο και για τα συμφέροντα των ελλήνων φορολογουμένων.
Χωρίς τον Ηρακλή η κατάσταση των τραπεζών κεφαλαιακά θα ήταν πολύ χειρότερη, αφαιρέστε τουλάχιστον 5 δισεκ. κεφάλαια από τις ελληνικές τράπεζες σήμερα και το συμπέρασμα θα ήταν καταστροφικό.
Χωρίς τον Ηρακλή η κατάσταση των τραπεζών χρηματιστηριακά θα ήταν πολύ χειρότερη, αφαιρέστε 4-5 δισεκ. από την χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών για να δείτε που θα ήταν σήμερα οι μετοχές των τραπεζών.
Προφανώς και θα χρειάζονταν όλες όχι αναπτυξιακές αλλά αναγκαστικές αυξήσεις κεφαλαίου και αυτός ο φαύλος κύκλος θα είχε παρασύρει την ελληνική οικονομία σε περιδίνηση και καθολικό σπιράλ.

Έχει μειονέκτημα ο Ηρακλής;

Στην μυθολογία ο Ηρακλής παρ΄ ότι ημίθεος δεν ήταν άτρωτος.
Στην σύγχρονη πραγματικότητα ο Ηρακλής έχει ένα μειονέκτημα.
Οι τράπεζες με τις τιτλοποιήσεις μεταφέρουν τα προβληματικά τους δάνεια σε τρίτους, βγαίνουν από τους ισολογισμούς τους.
Αναλαμβάνουν την διαχείριση των NPEs οι εταιρίες διαχείρισης NPEs ή servicers όπως ονομάζονται.
Υπάρχει μεγάλη αμφιβολία εάν θα συντελεστεί εξυγίανση σε αυτό το ύψος των προβληματικών δανείων που έχουν βγει ή θα βγουν από τους ισολογισμούς των τραπεζών και φθάνει στα 80 δισεκ. ευρώ.
Τα 80 δισεκ. υπάρχουν, έχουν δοθεί σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά και το μοντέλο εξυγίανσης δεν γνωρίζουμε εάν και πόσο θα αποδώσει…
Είναι ένα ερωτηματικό.
Ωστόσο θα πρέπει να αποδοθεί στον Ηρακλή το εξής... υποχρέωσε τις τράπεζες για να τιτλοποιήσουν NPEs να εμφανίσουν έως 13 δισεκ. κρυφές προβλέψεις που δεν είχαν εμφανίσει οι τράπεζες. 
Εάν σε αυτά τα 13 δισεκ. συμπεριλάβουμε και τα 5 δισεκ. ζημίες που έχουν ενσωματωθεί στα seniro bond προκύπτει μια ζημία 18 δισεκ. ευρώ...
Όποιος αντιλαμβάνεται... αντιλαμβάνεται... το ύψος και το μέγεθος της ζημίας.

Συμπέρασμα

Ο Ηρακλής βοήθησε τις ελληνικές τράπεζες κεφαλαιακά 4-5 δισεκ.
Εάν λάβουμε υπόψη και την μηδενική στάθμιση στο RWA ή μέσο σταθμισμένη ενεργητικό των τραπεζών, τότε το κέρδος των τραπεζών αυξάνεται περαιτέρω.
Από όλες τις απόψεις ο Ηρακλής 1 και 2 είναι η καλύτερη λύση ή για τους πεσιμιστές ή λιγότερη κακή λύση.
Για την bad bank ούτε λόγος… είναι ένα αποτυχημένο πείραμα και καλώς δεν υιοθετήθηκε.
Trapezeatrim2021BN_1.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης