Τελευταία Νέα
Chania
Τραπεζικά νέα

Οι τράπεζες στην δίκαιη τους αξία, δεν έχουν περιθώρια ανόδου – Για να ανακάμψουν θέλουν περισσότερα κέρδη και κεφάλαια

Οι τράπεζες στην δίκαιη τους αξία, δεν έχουν περιθώρια ανόδου – Για να ανακάμψουν θέλουν περισσότερα κέρδη και κεφάλαια
Τι πρέπει να κάνουν οι ελληνικές τράπεζες για να ανακάμψουν χρηματιστηριακά;
Σχετικά Άρθρα

Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές βρίσκονται στην δίκαιη τους αξία και δεν έχουν ουσιώδη ανοδικά περιθώρια.
Το συμπέρασμα αυτό θα προσπαθήσουμε να το αποδείξουμε συγκρίνοντας τις ελληνικές τράπεζες με ένα δείγμα 8 ευρωπαϊκών τραπεζών που έχουν ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Πρωτίστως οι ελληνικές τράπεζες με όρους 2021 έχουν την χαμηλότερη κερδοφορία – εμφανίζουν ακόμη ζημίες – και τα χαμηλότερης ποιοτικής στάθμης κεφάλαια λόγω της μεγάλης συμμετοχής του DTC της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης σε σχέση με τα ίδια τους κεφάλαια.
Επίσης όλες οι τράπεζες του δείγματος έχουν NPEs ratio καλύτερο από τον μέσο όρο των ελληνικών τραπεζών π.χ. η Bank of Ireland έχει 5,7% NPEs ratio.
Αξιολογώντας λοιπόν κέρδη, κεφάλαια και NPEs, εξάγεται το πρώτο συμπέρασμα ότι η σχέση χρηματιστηριακής τιμής προς λογιστική αξία σε μέσους όρους στις ελληνικές τράπεζες βρίσκεται στο 0,46 είναι το χαμηλότερο σε μέσους όρους στην Ευρώπη αλλά σε μεγάλο βαθμό δικαιολογείται γιατί σε τρεις συγκρινόμενους τομείς, κέρδη, κεφάλαια και NPEs υστερούν οι ελληνικές τράπεζες.
Οπότε μπορεί να ειπωθεί ότι η δίκαιη τους αξία είναι εύλογη…

Τι πρέπει να κάνουν οι ελληνικές τράπεζες για να ανακάμψουν χρηματιστηριακά;

Οι τρεις βασικοί παράγοντες που επιδρούν καίρια σε μια αποτίμηση είναι τα κεφάλαια, τα κέρδη και τα NPEs.
Υποθέτουμε ότι τα NPEs των ελληνικών τραπεζών το 2021 και 2022 θα είναι στα επίπεδα του 5% με 7% επίπεδα πολύ κοντά στον μέσο όρο της ευρωζώνης που διαμορφώνεται στο 3,8%.
Υποθέτουμε ότι θα πιάσουν τους στόχους κερδοφορίας

  • Eurobank κέρδη το 2022 στα 500 εκατ
  • Εθνική κέρδη το 2022 στα 450 εκατ
  • Πειραιώς κέρδη το 2022 στα 300 εκατ
  • Alpha bank κέρδη το 2022 στα 370 εκατ


Με αυτούς τους δύο παράγοντες τα ανοδικά περιθώρια για τις μετοχές τους για το 2022 είναι περίπου 20% με 30% εάν δηλαδή οι τράπεζες πετύχουν την μείωση των NPEs και εμφανίσουν και τα εκτιμώμενα κέρδη για το 2022, θα μπορούσαν να δουν μια άνοδο της τάξης του 20% με 30% αυτή η απόδοση είναι ένα limit up.
(limit up είναι το μέγιστο της ανοδικής κίνησης μιας μετοχής σε μια ημέρα που μεταφράζεται σε άνοδο 30%).
Όπως καθίσταται αντιληπτό τέτοιες επιδόσεις δεν ενθουσιάζουν.

Τι πρέπει να συμβεί;

Μόνο η μείωση των NPEs κοντά στα επίπεδα της Ευρώπης δεν μπορεί και δεν θα επιδράσει ουσιωδώς και αυτό γιατί οι άλλες τράπεζες βρίσκονται στην φάση της κανονικότητας και οι ελληνικές προσπαθούν να φθάσουν στην κανονικότητα.
Η επιστροφή στην κανονικότητα είναι υποχρέωση, οπότε δεν μπορεί να επιβραβευτεί χρηματιστηριακά.
Μόνο δύο παράγοντες μπορούν να επιβραβεύσουν χρηματιστηριακά τις ελληνικές τράπεζες τα κέρδη και τα κεφάλαια.
Χρειάζονται περισσότερα κέρδη και περισσότερα κεφάλαια.
Ας δώσουμε ορισμένα παραδείγματα σε παρούσες αξίες.

Υποθέτουμε ότι η Eurobank που έχει σήμερα 5,32 δισεκ. κεφάλαια υλοποιεί το 2022 αύξηση 1,5 δισεκ. ευρώ.
Τα κεφάλαια μαζί με τα κέρδη θα ξεπεράσουν τα 7 δισεκ. και η χρηματιστηριακή αξία θα κινείται (σε παρούσες αξίες) 4,5 δισεκ. αυτό σημαίνει P/BV δηλαδή χρηματιστηριακή αξία προς ίδια κεφάλαια 0,65 που θα δικαιολογείται γιατί θα μειωθεί κατά 1 δισεκ. το DTC στα ίδια κεφάλαια.

Υποθέτουμε ότι η Εθνική τράπεζα που έχει σήμερα 5,47 δισεκ. κεφάλαια υλοποιεί το 2022 αύξηση 1,5 δισεκ. ευρώ.
Τα κεφάλαια μαζί με τα κέρδη θα ξεπεράσουν τα 7,3 δισεκ. και η χρηματιστηριακή αξία θα κινείται (σε παρούσες αξίες) 4 δισεκ. αυτό σημαίνει P/BV δηλαδή χρηματιστηριακή αξία προς ίδια κεφάλαια 0,55 που θα δικαιολογείται γιατί θα μειωθεί κατά 1 δισεκ. το DTC στα ίδια κεφάλαια

Η αλήθεια είναι ότι αυξάνοντας τα κεφάλαια τους οι ελληνικές τράπεζες μπορεί βραχυπρόθεσμα να επηρεάζουν αρνητικά την απόδοση ιδίων κεφαλαίων ROE αλλά αναβαθμίζουν την ποιότητα των κεφαλαίων τους και ενισχύουν τις προοπτικές τους.
Είναι πρόσχημα η απόδοση ιδίων κεφαλαίων για να μην υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου.
Συγνώμη αλλά επί 12 χρόνια οι ελληνικές τράπεζες δεν είχαν απόδοση ιδίων κεφαλαίων.
Επίσης θα μειώσουν σημαντικά ένα μείζονος σημασίας χρηματιστηριακό πρόβλημα το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση που στις ελληνικές τράπεζες είναι η υψηλότερη ως προς τα κεφάλαια τους.

Για να μπορέσουν οι τράπεζες να αυξήσουν την χρηματιστηριακή τους αξία θα πρέπει να αυξήσουν κέρδη και κεφάλαια.
Τι σημαίνει όμως να αυξήσουν τις χρηματιστηριακές τους αξίες;
Στο σενάριο που αναλύουμε θεωρούμε ότι τέλη του 2022 και κυρίως το 2023 θα είναι η καλή χρονιά χρηματιστηριακά για τις ελληνικές τράπεζες.
Τότε προσέξτε το 2023 όχι το 2021 θα μπορούσαμε να δούμε τις εξής αποτιμήσεις στις ελληνικές τράπεζες.
Εθνική 4 με 4,5 δισεκ. ευρώ
Πειραιώς 3,5 δισεκ. ευρώ
Eurobank 5 δισεκ. ευρώ
Alpha bank 4,5 δισεκ. ευρώ
pinaksbank_BN.png
www.bankingnews.gr

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.
9.56
2.86% (0.266)
Σύμβολο
ΕΤΕ
Συν.Όγκος
3,145,154
Τζίρος
29,880,240
Υψηλό ημέρας
9.56
Χαμηλό ημέρας
9.42
Άνοιγμα ημέρας
9.48
Προηγούμενο κλείσιμο
9.294
Τελευταία Ενημέρωση 02/05/2025 17:16:27
EUROBANK ERGASIAS ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
2.57
3.59% (0.089)
Σύμβολο
ΕΥΡΩΒ
Συν.Όγκος
11,259,860
Τζίρος
28,761,050
Υψηλό ημέρας
2.57
Χαμηλό ημέρας
2.53
Άνοιγμα ημέρας
2.53
Προηγούμενο κλείσιμο
2.481
Τελευταία Ενημέρωση 02/05/2025 17:17:15
ΠΕΙΡΑΙΩΣ FINANCIAL HOLDINGS Α.Ε.
5.15
4.91% (0.241)
Σύμβολο
ΠΕΙΡ
Συν.Όγκος
4,943,211
Τζίρος
25,216,762
Υψηλό ημέρας
5.15
Χαμηλό ημέρας
5.03
Άνοιγμα ημέρας
5.03
Προηγούμενο κλείσιμο
4.909
Τελευταία Ενημέρωση 02/05/2025 17:19:18
ALPHA ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.
2.23
4.79% (0.102)
Σύμβολο
ΑΛΦΑ
Συν.Όγκος
9,737,116
Τζίρος
21,537,120
Υψηλό ημέρας
2.23
Χαμηλό ημέρας
2.17
Άνοιγμα ημέρας
2.17
Προηγούμενο κλείσιμο
2.128
Τελευταία Ενημέρωση 02/05/2025 17:19:03

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης