Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Οι τουριστικές ταχύτητες και το «πορτοκαλί παράθυρο αισιοδοξίας»

Οι τουριστικές ταχύτητες και το «πορτοκαλί παράθυρο αισιοδοξίας»
Φυτεύει «σπόρους ανησυχίας» η «Δέλτα», παρά τις αυξημένες τουριστικές ροές
Σχετικά Άρθρα

Ανάμεσα σε δύο... αντίθετα ρεύματα παλεύει να κρατηθεί τα τελευταία 24ωρα η τουριστική βιομηχανία για να βγει κερδισμένη και όχι χαμένη, επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά ότι η ρευστότητα και το last minute θα είναι οι πρωταγωνιστές της φετινής δύσκολης σεζόν και μάλιστα, στο πιο «θολό» σκηνικό που έχει στήσει μέχρι σήμερα η πανδημία στα μέσα καλοκαιριού.
Το ένα ρεύμα, είναι το «κύμα αισιοδοξίας» που ήρθε από τους επίδοξους εμβολιασμένους Βρετανούς τουρίστες, οι οποίοι ονειρεύονται διακαώς να απολαύσουν «ήλιο και θάλασσα».
Από τη στιγμή που πήραν το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση Τζόνσον για να εκδράμουν από τις 19 Ιουλίου σε πορτοκαλί προορισμούς χωρίς να υποχρεωθούν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους, το διαδίκτυο «πήρε φωτιά».
Οι κρατήσεις για τα ελληνικά νησιά εκτινάχτηκαν σε κάποιες περιπτώσεις έως και 400%, ενώ η ζήτηση για διακοπές στην Ελλάδα παραμένει στην κορυφή των προτιμήσεών τους, αφού τριπλασιάστηκε απότομα τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τα βρετανικά ρεπορτάζ.
Δίχως πανικό, αλλά με μπόλικη περίσκεψη οι πιο πολλοί επιχειρηματίες σκέφτονται το σήμερα, κάνουν ασκήσεις επί χάρτου στα συστήματα των κρατήσεων, σβήνουν και γράφουν και στρέφουν το βλέμμα τους στο αύριο, κουβαλώντας παράλληλα στις πλάτες τους από πέρυσι «μια μεγάλη τρύπα στους τζίρους και στα έσοδα».
Έτσι το άλλο ρεύμα που αντιπροσωπεύει το «κύμα απαισιοδοξίας» πηγάζει από τα τελευταία νέα της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία συνεχίζει να φυτεύει «σπόρους ανησυχίας» στην έτσι κι αλλιώς δοκιμασμένη από τα «χτυπήματα της covid» τουριστική αγορά.
Όπως χαρακτηριστικά λένε οι επιχειρηματίες που στην πλειοψηφία τους εναποθέτουν τις ελπίδες τους μόνο στον εμβολιασμό, «μπορεί έστω και σήμερα, δηλαδή κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, μια αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων να ανακόψει το τέταρτο κύμα της πανδημίας που αναμένεται σύμφωνα με τους επιδημιολόγους να είναι σφοδρότερο.
Πρέπει να φτάσουμε τη σεζόν χωρίς προβλήματα έως και τον Οκτώβριο και να κρατήσουμε χαμηλά τον αριθμό των κρουσμάτων».

Εφικτός ο στόχος του 50% του 2019;

Η διαφαινόμενη εκτός απροόπτου «τουριστική έκρηξη» από τη Βρετανία (δεύτερη μεγαλύτερη αγορά σε αφίξεις και χρήμα) επαναφέρει σενάρια για επίτευξη του αρχικού στόχου του 50% των εσόδων του 2019 ή με άλλα λόγια ανεβάζει ξανά τον πήχη στα 9 δις.
Πόσο μάλλον όταν αυτές οι εκτιμήσεις ακούγονται μέσω.. τιτιβίσματος στο δημοφιλές twitter από τα έμπειρα χείλη του επιτίμου προέδρου του ΣΕΤΕ, Διευθύνοντα Συμβούλου του Ομίλου Sani / Ikos κ. Ανδρέα Ανδρεάδη.
Αυτό σημαίνει ότι αν και ο Ιούλιος μπήκε με το... αριστερό εξαιτίας των υψηλότερων προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί στην τουριστική αγορά για φέτος, η επαναφορά των βρετανικών ροών στα συνήθη επίπεδα φέρνει χαμόγελα σε επιχειρήσεις που εξαρτώνται από αυτήν σε ποσοστό άνω του 65%. Και όσοι αναθάρρησαν, δεν εγκαταλείπουν την ελπίδα πως «τα έσοδα μπορούν να είναι τελικά τα προσδοκώμενα όπως είχαν τεθεί εξ αρχής».
Από την άλλη πλευρά, όσο η πανδημία θα... δείχνει τα δόντια της, τόσο θα σφίγγει ο «κλοιός» γύρω από τους ανεμβολίαστους με περιοριστικά μέτρα σε εστίαση, ψυχαγωγία, μετακινήσεις, στο τουριστικό δηλαδή «παζλ». «Τα ταξίδια εξαρτώνται κατά κύριο λόγο από την ψυχολογία.
Εάν κάποιος προεξοφλεί μια «περιπέτεια» ή θεωρεί ότι ίσως κινδυνέψει ή ταλαιπωρηθεί ή ακυρωθεί τελευταία στιγμή ο σχεδιασμός του, δύσκολα θα πάρει την απόφαση να ταξιδέψει. Αν αισθάνεται όμως ασφαλής, τότε ευχαρίστως θα το κάνει, γιατί είναι κάτι που σίγουρα του έχει λείψει», υποστηρίζει άνθρωπος της αγοράς. Παρόλο που δεν γίνεται επ ουδενί λόγος για «κύμα ακυρώσεων», οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας έχουν προκαλέσει αναμφίβολα μεμονωμένες ακυρώσεις σε νησιά, τόσο από Βρετανούς, όσο και από Έλληνες που την τελευταία στιγμή κάνουν πίσω για το μήνα Αύγουστο, φοβούμενοι εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων - οι οποίες βέβαια αναπληρώνονται με νέες κρατήσεις.

Ανοσία αγέλης στις αρχές Φθινοπώρου;

Η γενική εκτίμηση που κυριαρχεί σήμερα, είναι ότι παρά τις δυσκολίες «μέχρι εδώ που φτάσαμε, είμαστε καλύτερα σε σχέση με πέρυσι όπου ήμασταν κατά το μεγαλύτερο μέρος κλειστά. Ο μοναδικός μας φόβος είναι να μην έχουμε ανοιχτή οικονομία το Φθινόπωρο», τονίζει επιχειρηματίας, ο οποίος προσθέτει ότι αν τα δεδομένα από τις δύο μεγαλύτερες αγορές, δηλαδή τη Γερμανία και τη Βρετανία είναι καλύτερα από πέρυσι έως και τα τέλη Αυγούστου, τότε «οι δύο πρώτοι μήνες που ακολουθούν, ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος, θα μπορούσαν να πάνε αρκετά καλά και να καλύψουν τα όποια κενά δημιουργήθηκαν στην αρχή της σεζόν». Και συμπληρώνει: «Αρκεί να προλάβουμε να χτίσουμε τείχος ανοσίας σε ποσοστό 70% μέχρι το Φθινόπωρο».

Προορισμοί και καταλύματα διαφόρων ταχυτήτων

Με την αγωνία να κορυφώνεται ζει η πλειοψηφία των ξενοδόχων οι οποίοι αναγκαστικά κρατούν τις ανάσες τους, παρακολουθώντας τις εξελίξεις.
«Το σίγουρο είναι ότι κανείς δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος αυτό το καλοκαίρι.
Υπάρχουν προορισμοί και καταλύματα που έχουν χαμηλά ποσοστά πληροτήτων και άλλα που είναι σχεδόν γεμάτα», εξηγεί επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο Ιόνιο.
Την ίδια ώρα, η τάση για ιδιωτικότητα κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος στα πολυτελή resorts, τα οποία απευθύνονται σε πελάτες με μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια και άρα, ικανούς να δαπανήσουν περισσότερα με σκοπό να απολαύσουν ήρεμα τις διακοπές τους και να ξεχάσουν τη «μιζέρια» που έχει δημιουργήσει η πανδημία, αλλά και να πετύχουν μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας, περιορίζοντας τις μετακινήσεις τους και αποφεύγοντας την πολυκοσμία.
«Για τον ίδιο λόγο, παρατηρείται από νωρίς η τάση να γεμίζουν τα πεντάστερα ξενοδοχεία ευκολότερα από τα τετράστερα ή τα τριών αστέρων.
Αυτό όμως σίγουρα θα αλλάξει, διότι δεν έχουν όλοι την οικονομική δυνατότητα να δαπανήσουν αρκετά χρήματα, αφού σχεδόν όλοι έχουμε πληγεί από την πανδημία και έρχεται δύσκολος χειμώνας.
Αν δεν έχουμε «πισωγυρίσματα», οι πιο διστακτικοί θα κλείσουν δωμάτιο την τελευταία στιγμή» εκτιμά συνάδελφός του από την Κω και προσθέτει: «Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τι θα συμβεί τον επόμενο μήνα. Υπάρχουν μονάδες που δεν έχουν ελεύθερο δωμάτιο σήμερα και άλλες που η πληρότητά τους δεν ξεπερνά το 30%. Και το κυριότερο, ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει τι θα συμβεί από τα μέσα Αυγούστου και έπειτα.
Έτσι μια μεγάλη μερίδα τουριστών περιμένει να δει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση για να αποφασίσει».

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης