Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προβλήματα με DGComp - Attica bank, νέα εξαγορά από CVC, τέλος χρόνου για HSBC – Eurobank και αναξιοπιστία Reggeborgh

Προβλήματα με DGComp - Attica bank, νέα εξαγορά από CVC, τέλος χρόνου για HSBC – Eurobank και αναξιοπιστία Reggeborgh
Η προσπάθεια που κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι να διαμορφώσει ένα πλαίσιο ώστε η DGComp να μην χαρακτηρίσει state aid την κρατική βοήθεια προς την Attica bank.
Σχετικά Άρθρα

Για να μην πλήττουμε πάντα ο κλάδος των τραπεζών έχει ειδήσεις.
Συγκεντρώνοντας μέρος αυτών θα εστιάσουμε σε Eurobank και HSBC, στην Attica bank και στους δύο υποψηφίους επενδυτές αλλά και στην DGComp αλλά και στο CVC που σχεδιάζει εξαγορά νέας γαλακτοβιομηχανίας.

Attica bank… κρατικοποίηση δηλαδή state aid όπως λέει η DGComp – Υπό όρους ενδιαφέρον από Bain, Ellington

Η κρατικοποίηση της Attica bank είναι γεγονός.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ελέγχει το 68,2% της Attica bank, το ΤΣΜΕΔΕ έχει υποχωρήσει στο 14,7% και το ΕΦΚΑ στο 10,3%.
Αυτή η κρατικοποίηση και ταυτόχρονα η σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου 240 εκατ έχουν μπει στο μικροσκόπιο της DGComp της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γιατί;
Γιατί προφανώς υφίσταται θέμα κρατικής βοήθειας.
Αυτή είναι η αλήθεια το κράτος μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διασώζει την χρεοκοπημένη Attica bank η μαύρη τρύπα της οποίας είναι μεταξύ 550 με 620 εκατ ευρώ.
Τι σημαίνει πρακτικά state aid;
Εάν η DGComp αξιολογήσει ως κρατική βοήθεια την στήριξη στην Attica bank, η αύξηση κεφαλαίου δεν θα προχωρήσει και η τράπεζα θα σπάσει σε καλή και κακή τράπεζα με το χρηματοδοτικό κενό – funding gap – να καλύπτεται από ΤΕΚΕ το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων.
Η προσπάθεια που κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι να διαμορφώσει ένα πλαίσιο ώστε η DGComp να μην χαρακτηρίσει state aid την κρατική βοήθεια προς την Attica bank.
Για να συμβεί αυτό πρέπει να υπάρχει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα π.χ. 2 ή 3 μηνών όπου θα έχει βρεθεί ένας ιδιώτης επενδυτής και θα επενδύσει άλλα 200 με 300 εκατ ευρώ.
Οι επενδυτές αυτοί είναι δύο η Bain Capital και το Ellington το οποίο είναι και ο αγοραστής της τελευταίας τιτλοποίησης Omega.
Από τους δύο επενδυτές προφανώς και η Bain Capital είναι πολύ μεγαλύτερο fund ενώ η Ellington δεν νομίζουμε ότι μπορεί να σηκώσει τέτοιο deal.
Το βασικό όμως ζήτημα είναι ότι τα δύο funds υποστηρίζουν ότι πρώτα πρέπει να επενδύσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τα 190 εκατ στην αύξηση των 240 εκατ και άλλα 50 εκατ το ΤΣΜΕΔΕ να πάρουν την ζημία και εν συνεχεία – στην φάση δύο – να εμφανιστεί ο ιδιώτης επενδυτής.
Επίσης γεννάται το ερώτημα, έχει νόημα για ένα ξένο fund η Attica bank μια χρεοκοπημένη τράπεζα από πλευράς κεφαλαίων και επιχειρηματικού μοντέλου;
Προφανώς και όχι.
Αλλά ακόμη το παιχνίδι είναι ανοικτό.
Υπολογίζουμε ότι η φάση ένα όπου μπαίνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την φάση δύο, όπου μπαίνει ο ιδιώτης επενδυτής.
Και προφανώς όλος αυτός ο σχεδιασμός τελεί υπό μια απόλυτη αίρεση… η DGComp να δώσει το πράσινο φως και να μην χαρακτηρίσει την κρατική βοήθεια…κρατική βοήθεια.

Τέλος χρόνου για Eurobank και HSBC

Εάν δεν κλείσει το deal της Eurobank με την HSBC Ελλάδος, έως τις 12 Νοεμβρίου 2021 η Eurobank θα αποσυρθεί από την διαδικασία.
Να σημειωθεί ότι η μητρική HSBC πουλάει την HSBC Ελλάδος και ενδιαφέρον είχαν δείξει Eurobank και Optima Bank.
Οι διαπραγματεύσεις όμως κρατούν περισσότερο από το αναμενόμενο.
Ο σχεδιασμός ήταν η HSBC να απορροφηθεί από την Eurobank και με βάση το αρνητικό goodwill περί τα 120-125 εκατ ουσιαστικά να εξαγόραζε την τράπεζα, χωρίς να καταβάλλει κεφάλαια.
Οι διαπραγματεύσεις όμως είναι πολύμηνες και έχουν εξοκείλει.

Το CVC ετοιμάζει νέα εξαγορά γαλακτοβιομηχανίας

Με στόχο να ενισχύσει την παρουσία της στην αγορά τροφίμων μέσω της Vivartia το αμερικανικό fund CVC σχεδιάζει την εξαγορά μεγάλης γαλακτοβιομηχανίας…
Φαίνεται ότι οι στόχοι είναι δύο και από ότι αναφέρουν οι πληροφορίες είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθεί το deal.
Εφόσον οριστικοποιηθεί θα δώσει ισχυρή προστιθέμενη αξία στον όμιλο Vivartia.

Ελλάκτωρ… το στρατηγικό ποσοστό των εφοπλιστών κυοφορεί εξελίξεις

Με ποσοστό 30% οι εφοπλιστές αποδεικνύουν ότι όχι μόνο ενισχύουν την παρουσία τους στον Ελλάκτωρ αλλά έχουν υγιές σχέδιο ανάπτυξης.
Μέχρι τώρα αυτό που συμβαίνει είναι μια τοξική κατάσταση με υπαίτιο τον ολλανδικό όμιλο Reggeborgh που παραβιάζει κατάφορα την ελληνική νομοθεσία, κάνει παιχνίδια… μηδενικού αθροίσματος καθώς ο Ελλάκτωρ απαξιώνεται.
Είναι εντυπωσιακό αλλά η αξιοπιστία της Reggeborgh δεν λαμβάνεται υπόψη από τις ελληνικές τράπεζες.
Παρά την αύξηση κεφαλαίου 120,5 εκατ στον Ελλάκτωρ, οι τράπεζες δεν δανείζουν την εταιρία και στις εγγυητικές προβαίνουν μόνο σε ανανεώσεις…όχι σε έκδοση νέων.
Το ύψος των εγγυητικών επιστολών είναι 840 εκατ ευρώ περίπου.
Η Reggeborgh εμφανίστηκε στην Ελλάδα ως αξιόπιστος επενδυτής, αποδείχθηκε παντελώς αναξιόπιστος και συνεχίζει να βάζει σε σοβαρές περιπέτειες των Ελλάκτωρ που βλέπει συνεχώς το ανεκτέλεστο του να μειώνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης