Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Στο 35% οι πιθανότητες για ύφεση στις ΗΠΑ τα επόμενα 2 χρόνια - To δύσκολο έργο της Fed

Goldman Sachs: Στο 35% οι πιθανότητες για ύφεση στις ΗΠΑ τα επόμενα 2 χρόνια - To δύσκολο έργο της Fed
Έντεκα από τους 14 κύκλους σύσφιξης στις ΗΠΑ, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ακολουθήθηκαν από ύφεση μέσα σε δύο χρόνια
Σχετικά Άρθρα

Αντιμέτωπη με ένα δύσκολο έργο όσον αφορά τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής έχει έρθει η Fed, καθώς ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ συνεχίζει να κινείται ανοδικά.
«Η ιστορία υποδηλώνει ότι η Fed θα πρέπει να επιτελέσει ένα δύσκολο έργο καθώς θα πρέπει να προχωρήσει σε σύσφιξη πολιτικής τόσο ώστε να μειώσει τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει ύφεση στις ΗΠΑ, ενώ οι πιθανότητες για συρρίκνωση της οικονομίας διαμορφώνονται στο 35% τα επόμενα δύο χρόνια» σύμφωνα με τη Goldman Sachs.
«Η βασική πρόκληση για τη Fed είναι να μειώσει το χάσμα μεταξύ θέσεων απασχόλησης και εργαζομένων και να επιβραδύνει την αύξηση των μισθών σε ρυθμό που συνάδει με τον στόχο της για πληθωρισμό 2%, αυστηροποιώντας τις χρηματοοικονομικές συνθήκες τόσο ώστε να μειωθούν οι θέσεις απασχόλησης χωρίς να αυξηθεί απότομα η ανεργία» επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της αμερικανικής τράπεζας, Jan Hatzius.
Η επίτευξη μιας λεγόμενης ήπιας προσγείωσης μπορεί να είναι δύσκολη, επειδή ιστορικά μεγάλες μειώσεις του χάσματος στις ΗΠΑ σημειώθηκαν μόνο κατά τη διάρκεια ύφεσης.
«Αυτά τα ιστορικά μοτίβα υποδηλώνουν ότι η Fed αντιμετωπίζει ένα δύσκολο μονοπάτι για μια ήπια προσγείωση», αναφέρει ο Hatzius.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μια ύφεση δεν είναι αναπόφευκτη, επειδή οι ομαλοποιήσεις της προσφοράς εργασίας και των διαρκών αγαθών μετά τον COVID-19 θα βοηθήσουν τη Fed. Υπάρχουν περισσότερα παραδείγματα άλλων χωρών της του G10 που πέτυχαν την ομαλή προσγείωση. «Έντεκα από τους 14 κύκλους σύσφιξης στις ΗΠΑ, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ακολουθήθηκαν από ύφεση μέσα σε δύο χρόνια, αλλά μόνο οκτώ από αυτούς μπορούν να αποδοθούν έστω και εν μέρει στη σύσφιξη της Fed» υπογράμμισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs και εκτίμησε ότι οι πιθανότητες ύφεσης για τους επόμενους 12 μήνες είναι περίπου 15%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης