Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τράπεζες ΗΠΑ: «Χτύπημα» 612 δισ. δολαρίων στο δυσμενές σενάριο των stress tests της Fed - Ποιος είναι αδύναμος κρίκος

Τράπεζες ΗΠΑ: «Χτύπημα» 612 δισ. δολαρίων στο δυσμενές σενάριο των stress tests της Fed - Ποιος είναι αδύναμος κρίκος
Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την οικονομική ευρωστία των μεγαλύτερων τραπεζών των ΗΠΑ

Θετικά είναι τα αποτελέσματα των stress tests στα οποία υπεβλήθησαν οι 33 αμερικανικές τράπεζες από τη Federal Reserves.
Ειδικότερα, σε μια σειρά από σενάρια καταστροφής που συνέταξε η Fed, οι τράπεζες δέχτηκαν χτύπημα 612 δισ. δολ., ενώ οι κεφαλαιακοί δείκτες θα μειώνονταν στο 9,7% - ποσοστό υπερδιπλάσιο των ελάχιστων ρυθμιστικών απαιτήσεων.
Οι τράπεζες, μεταξύ των οποίων η JPMorgan Chase και η Goldman Sachs, καθώς και οι θυγατρικές ξένων τραπεζών των ΗΠΑ, όπως η Credit Suisse, έπρεπε να δείξουν ότι ακόμα και στη χειρότερη υπόθεση θα μπορέσουν να διατηρήσουν τα επίπεδα κεφαλαίου τους πάνω από το κατώφλι που όρισε η Fed τον Φεβρουάριο.
Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την οικονομική ευρωστία των μεγαλύτερων τραπεζών των ΗΠΑ, ορισμένες από τις οποίες χαρακτηρίζονται από τις ρυθμιστικές αρχές ως συστημικά σημαντικές για την οικονομία.

Ο αδύναμος κρίκος..

Το μεγαλύτερο χτύπημα, ωστόσο, δέχτηκε, υποθετικά, η θυγατρική της Credit Suisse στις ΗΠΑ, με τον δείκτη CET1, να μειώνεται σχεδόν κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες.
Ακολούθως, πιο ευάλωτες αποδείχθησαν οι HSBC και Goldman
(σ.σ.: Το κεφάλαιο CET1 είναι κεφάλαιο ύψιστης ποιότητας όπως ορίζεται από την τραπεζική νομοθεσία.
Κατά κανόνα, περιλαμβάνει μετοχές, παρακρατηθέντα κέρδη και άλλα αποθεματικά.
Ο δείκτης κεφαλαίου CET1 δείχνει τη σχέση μεταξύ του κεφαλαίου CET1 μιας τράπεζας και των σταθμισμένων ως προς τον κίνδυνο στοιχείων ενεργητικού της). 
Το μεγαλύτερο μέρος των υποθετικών ζημιών, περίπου 450 δισεκ. δολ. προήλθε από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ ενεγράφησαν ζημίες 100 δισ. δολ. λόγω επισφαλών συναλλαγών.
Σε σύγκριση με τα stress tests του περασμένου έτους, οι τράπεζες ανέφεραν περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετες ζημίες ενώ τα κεφαλαιακά αποθέματά τους δέχτηκαν μεγαλύτερο πλήγμα.
«Το φετινό υποθετικό σενάριο είναι πιο σκληρό από το τεστ του 2021.
Προϋποθέτει βαθιά παγκόσμια ύφεση που θα ασκούσε σημαντική πίεση στις αγορές εμπορικών ακινήτων και εταιρικών ομολόγων», ανέφερε η Fed, αποδίδοντας την ανθεκτικότητα των τραπεζών στη «συσσώρευση κεφαλαίου μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2012». 
Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της Fed, Jay Powell, αναγνώρισε αυτή την εβδομάδα ότι μια ύφεση στις ΗΠΑ αποτελεί «σίγουρα πιθανότητα», καθώς η κεντρική τράπεζα είναι αντιμέτωπη με τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών.
Τα σενάρια προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων περιελάμβαναν πτώση σχεδόν 40% στις τιμές των εμπορικών ακινήτων, πτώση 55% στις τιμές των μετοχών, πιέσεις στην αγορά εταιρικού χρέους και ποσοστό ανεργίας 10% - μια πολύ πιο οξεία κρίση από ό,τι αναμένουν οι οικονομολόγοι του χρόνου.

Dodd-Frank


Τα αποτελέσματα του ετήσιου τεστ, που απαιτείται σύμφωνα με τους χρηματοοικονομικούς κανονισμούς Dodd-Frank, θα βοηθήσουν στον προσδιορισμό του λεγόμενου stress-test capital buffer για κάθε τράπεζα.
Το απόθεμα κεφαλαίου ακραίων καταστάσεων είναι ένας συνδυασμός των μέγιστων απωλειών κεφαλαίου CET1 κατά τη διάρκεια του stress test και των σχεδίων επιστροφής κεφαλαίου της τράπεζας για τους επόμενους 12 μήνες στους μετόχους μέσω μερισμάτων και εξαγορών.
Οι τράπεζες θα μπορούν να επιβεβαιώνουν δημόσια το απόθεμα κεφαλαίου καταπόνησης από τη Δευτέρα, οπότε ενδέχεται να αποκαλύψουν και τα σχέδια αποδοσης μερισμάτων στους μετόχους τους.
Οι αναλυτές αναμένουν ότι τα μερίσματα θα αυξηθούν φέτος, αν και προβλέπουν ότι ο ρυθμός επαναγοράς μετοχών στις μεγαλύτερες τράπεζες θα επιβραδυνθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης