Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κυριαρχεί η Goldman Sachs στις δουλειές στην Ελλάδα - Tι κάνουν οι τράπεζες στην επενδυτική τραπεζική;

Κυριαρχεί η Goldman Sachs στις δουλειές στην Ελλάδα - Tι κάνουν οι τράπεζες στην επενδυτική τραπεζική;
Χαμηλά τα έσοδα στην επενδυτική τραπεζική σε σχέση με τα δάνεια που δίνουν στην Ελλάδα
Σχετικά Άρθρα
Κυρίαρχη παραμένει η Goldman Sachs στην επενδυτική τραπεζική στην Ελλάδα, καθώς τον τελευταίο μήνα συμμετείχε σε τέσσερις από τις πέντε ομολογιακές εκδόσεις τραπεζών (Εθνική δυο φορές, Πειραιώς, Αlpha bank) ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ανέλαβε εκ νέου την εκπροσώπηση του Macquairie fund, το οποίο επανήλθε στην συμφωνία για την εξαγορά της Τέρνα Ενεργειακή, και διεκδικεί ποσοστό μαζί με τους καναδούς της First Sentier.
Όπως θα δούμε, η Goldman Sachs, η οποία και το προηγούμενο διάστημα ήταν κυρίαρχη στις αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών (Τράπεζα Πειραιώς, Alpha bank) διατηρεί την πρωτοκαθεδρία στην επενδυτική τραπεζική και εκμεταλλεύεται άριστα τόσο το διεθνές πελατολόγιο της στις αγορές ομολόγων, όσο και την ομάδα που δραστηριοποιείται μεταξύ Λονδίνου- Αθήνας- Μιλάνου.
Συγκεκριμένα, η ομάδα της Goldman Sachs με επικεφαλής τον Χ. Ηλιάδη (F. Paolicelli, O. Evans, Δ. Κοφίτσας, C. Pazdon, J. Torrecila) συμμετείχαν στα ομόλογα υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred ) της Εθνικής ( 500 εκατ. ευρώ – 200 εκατ στερλίνες ), και στις εκδόσεις υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας της Alpha bank, ύψους 450 κατ. ευρώ, και της Πειραιώς 350 κατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, την ίδια περίοδο ήταν σύμβουλοι της Εθνικής Τράπεζας για την πώληση του ποσοστού μέσω του ΤΧΣ, αλλά και σύμβουλοι της Τράπεζας Κύπρου (μαζί με την HSBC) κατά τις προσφορές του Lone Star Fund. Από τις αμερικανικές τράπεζες, η Morgan Stanley η οποία διοργάνωσε και το πρόσφατο συνέδριο της ΕΧΑΕ συμμετείχε σε δυο ομόλογα ( Alpha bank, Εurobank ), η Bank Of America - UBS αντίστοιχα σε Eθνική – Eurobank και Εθνική - Πειραιώς, η UBS ενώ μια συμμετοχή στα ομόλογα εξασφάλισαν η BNP Paribas και Βarclays.

Eurobank και Εθνική προηγούνται στην επενδυτική τραπεζική – Axia Ventures

Εάν οι ομολογιακές εκδόσεις των ελληνικών Τραπεζών ήταν απαραίτητες για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις MREL, έτσι η συμμετοχή των ξένων επενδυτικών τραπεζών, εκ των πραγμάτων, ήταν αναγκαία προκειμένου να καλύψουν τις εκδόσεις και να διευρύνουν την σύνθεση του δανειακού χαρτοφυλακίου με νέους επενδυτές, είτε σε εκδόσεις με ξένο νόμισμα, είτε με συμμετοχή επενδυτών από Ασία, Αυστραλία κ.α
Από την άλλη πλευρά, η Goldman Sachs ή οι υπόλοιπες ξένες τράπεζες σπάνια αναλαμβάνουν δουλειές κάτω των 350- 400 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, με συνέπεια να δημιουργείται ένα “κενό” το οποίο προσφέρει περιθώρια ανάπτυξης και σε νέους “παίκτες”.
Στις υπόλοιπες επενδυτικές δραστηριότητες, λοιπόν τίθεται ένα ερώτημα για τις ελληνικές τράπεζες καθώς με το επιχειρηματικό- δανειακό χαρτοφυλάκιο το οποίο διαθέτουν στην Ελλάδα, οι προμήθειες από την επενδυτική τραπεζική θα μπορούσαν να αυξηθούν κατακόρυφα με υπηρεσίες συγχωνεύσεων- εξαγορών , αυξήσεων κεφαλαίου, ομολόγων.
Εαν και η δραστηριότητα των τραπεζών, στην επενδυτική τραπεζική δεν είναι απολύτως ευκρινής από τις οικονομικές καταστάσεις, με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η Eurobank στο 9μηνο παρουσίασε έσοδα 80 εκατ. ευρώ από τραπεζικές αμοιβές και προμήθειες από τον τομέα τραπεζικής επιχειρήσεων ο οποίος περιλαμβάνει την επενδυτική τραπεζική.
Η Eθνική Τράπεζα, την ίδια περίοδο στην επιχειρηματική και επενδυτική τραπεζική εμφάνισε έσοδα 83 εκατ. ευρώ.
Στον τομέα investment banking/ treasury η Alpha bank εμφάνισε έσοδα 41,9 εκατ. ευρώ, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς εμφάνισε έσοδα 21 εκατ. ευρώ.
Αξιόλογη παρουσία, όμως, στην επενδυτική τραπεζική στην Ελλάδα ( επενδυτική τράπεζα της χρονιάς το 2022 ) διεκδικεί η Axia Ventures η οποία ήταν σύμβουλος στην συμφωνία Μοτορ Οιλ – Ελλάκτωρ, στην εξαγορά του κλάδου καρτών της Alpha από τη Νexi, στην ομολογιακή έκδοση της Eurobank κ.α Επίσης, η χρηματιστηριακή Euroxx έχει εκτελέσει σειρά συναλλαγών τόσο σε ιδιωτικές τοποθετήσεις μετοχών, όσο και σε αγορές χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων.
Υψηλή δραστηριότητα, όμως, στις συναλλαγές μετοχών, ομολόγων έχουν και η Optima Bank και η Pantelakis Securities.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης