Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ανατιμήσεις, τουρισμός και ανάπτυξη έφεραν υπερκέρδη 6,4 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο 2022 στις εισηγμένες εταιρίες

Ανατιμήσεις, τουρισμός και ανάπτυξη έφεραν υπερκέρδη 6,4 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο 2022 στις εισηγμένες εταιρίες
Οι πωλήσεις κατέγραψαν άνοδο άνω του 65% και ανήλθαν στα 65 δισ. ευρώ από 39 δισ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Η ολοκλήρωση των δημοσιεύσεων αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου των εισηγμένων εταιρειών, επιβεβαίωση την αρχική εικόνα, για εντυπωσιακή αύξηση κερδοφορίας.
Οι εισηγμένες αντιμετώπισαν τις υψηλές τιμές ενέργειας και πρώτων υλών με μεγάλες ανατιμήσεις στα προϊόντα τους εξέλιξη που σε πολλές περιπτώσεις όχι μόνο κάλυψε την αύξηση στα κόστη, αλλά δημιούργησε και υπερκέρδη.
Άλλωστε πολλές εισηγμένες το έχουν αναφέρει είτε στα αποτελέσματα εξαμήνου, είτε και στις τηλεδιασκέψεις για την ενημέρωση των αναλυτών.
Αν και η ενημέρωση από τις εισηγμένες διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία, αφού είχαν δικαίωμα να ενημερώσουν μέχρι και για κέρδη προ φόρων και τόκων, η εικόνα στο σύνολο είναι εντυπωσιακή.
Λίγες είναι οι ζημιογόνες και δεκάδες αυτές που ανακοίνωσαν ισχυρά μεγέθη και δικαιολογούν βελτίωση της αποτίμησης.
Ήδη το ταμπλό έχει επιβραβεύσεις κάποιες, κυρίως από την υψηλή κεφαλαιοποίηση.
Η καλή πορεία του τουρισμού, αλλά και η ανάπτυξη της χώρας βοήθησαν σημαντικά.
Συνολικά και χωρίς τις συστημικές τράπεζες οι πωλήσεις κατέγραψαν άνοδο άνω του 66% και ανήλθαν στα 65,5 δισ. ευρώ από 39,5 δισ. ευρώ.
Τα EBITDA ανήλθαν στα 8,3 δισ. ευρώ από 5,3 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 55%.
Τα κέρδη ανήλθαν στα 4,1 δισ. ευρώ από 2,3 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 78%.
Σημειώνεται πως κάποιες εισηγμένες έχουν ανακοινώσει κέρδη προ φόρων και άλλες κέρδη προ φόρων και τόκων και όχι κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας.
Οι 4 συστημικές τράπεζες ανακοίνωσαν καθαρή κερδοφορία 2,29 δισ. ευρώ από 1,55 δισ. ευρώ.
Έτσι σε σύνολο 130 εισηγμένων που είχαν δημοσιεύσει χθες το απόγευμα τα κέρδη ανέρχονται στα 6,4 δισ. ευρώ από 3,8 δισ. ευρώ

Η εικόνα ανά κλάδο

Ο κλάδος εμπορίας και διύλισης ξεχώρισε με τη Motor Oil και τα ΕΛΠΕ να έχουν αθροιστικά καθαρή κερδοφορία 1,76 δισ. ευρώ.
Δυνατή ήταν και η κερδοφορία του ΟΤΕ, ανώτερη των εκτιμήσεων ήταν της Μυτιληναίος και αποτυπώθηκε στο ταμπλό με νέα ιστορικά υψηλά και συμφωνία με τη Fairfax για αύξηση ποσοστού.
Πολύ καλά ήταν τα κέρδη του ΟΠΑΠ και βελτίωσε η διοίκηση της εκτίμηση για τα EBITDA, όπως και της Jumbo με τη διοίκηση να ανεβάζει την εκτίμηση για τις πωλήσεις του 2022 στο +13% από 2-5% έναντι του 2021.
Ο τουρισμός πήγε πολύ καλά και αποτυπώθηκε στα κέρδη της Aegean, της Attica Group, της Autohellas και της Μοτοδυναμική.
Ο κλάδος των μετάλλων έδειξε μία υστέρηση στο τρίτο τρίμηνο λόγω της υποχώρησης των τιμών, αλλά η κερδοφορία από το πρώτο εξάμηνο δίνει ακόμα καλά κέρδη στις εταιρείες.
Επηρεασμένες από την αύξηση του ενεργειακού κόστους είναι οι εταιρείες ύδρευσης ενώ οι κατασκευαστικές έδειξαν ανάκαμψη στο τρίτο τρίμηνο λόγω αναθεωρημένων συμβάσεων αλλά και νέων συμβάσεων με καλύτερα περιθώρια.
Τις μεγαλύτερες ζημιές είχε η ΔΕΗ λόγω της έκτακτης φορολόγησης από την Κυβέρνηση και ακολούθησε με σημαντικά μικρότερη ζημία η Lamda και η Ελλάκτωρ.
Η πορεία των αγορών έχει επηρεάσει και τις ασφαλιστικές με αποτέλεσμα να εμφανίσει σημαντική ζημία η Interlife.
Ζημιές εμφάνισε επίσης η Dimand, η ΑΝΕΚ παρά το πολύ καλό τρίτο τρίμηνο, η Intralot, η Intrakat και η Άβαξ.
Η πρώτη εικόνα από την ανάγνωση όλων των αποτελεσμάτων δείχνει δεκάδες υποψήφιες για μονοψήφιο p/e στο σύνολο της χρήσης, αλλά και πολλές που έχουν χάσει το βηματισμό και έχουν χαμηλές προοπτικές.
Στις επόμενες μέρες με ξεχωριστά θέματα θα δούμε αναλυτικά όλες τις περιπτώσεις.

01_1.JPG
04_2.JPG
05.JPG
banks_2.JPG

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης